Comisarul european pentru Multilingvism Leonard Orban si-a exprimat ieri regretul ca, din pricina certurilor politice interne, lipsesc cu desavarsire dezbaterile publice pe teme europene. El a solicitat adoptarea de urgenta a unui "sistem de gestiona
Comisarul european pentru Multilingvism Leonard Orban si-a exprimat ieri regretul ca, din pricina certurilor politice interne, lipsesc cu desavarsire dezbaterile publice pe teme europene. El a solicitat adoptarea de urgenta a unui "sistem de gestionare a afacerilor europene", Romania neavand in prezent o strategie postaderare adoptata. "Trebuie sa intelegem odata si odata ca nu este suficient sa ne limitam la ceea ce constatam intern, la dezbaterile vietii politice extrem de agitate, si sa ne dam seama ca de la 1 ianuarie 2007, la Bruxelles, sau in alte capitale europene, se iau decizii care ne privesc in modul cel mai important pe noi", a sustinut Orban. El a marturisit ca deocamdata nu a luat o hotarare privitoare la inscrierea sa in PNL, dar a decis sa participe ca independent la grupul ALDE. Premierul Tariceanu si-a manifestat insa convingerea ca, in viitor, Orban se va inscrie in PNL.
Avertisment catre PD
Premierul Tariceanu i-a avertizat sambata pe democratii lui Boc, care si-au anuntat disponibilitatea de a colabora cu gruparea Stolojan-Stoica, ca in PLD s-au adunat personaje cu trecut securistic, dispuse la "tradare". "PLD este, de fapt, un partid al veleitarilor, cu trecut de stanga, securist, dispusi sa tradeze. Ii sfatuiesc pe cei de la PD sa fie grijulii. N-am sa le contest niciodata meritele lui Stolojan si Flutur in constituirea Aliantei. Acum insa par a fi sabotorii Aliantei si ai guvernarii", a sustinut Tariceanu, la conferinta PNL Bucuresti. El nu si-a ascuns insa ingrijorarea cu privire la deschiderea pe care democratii o au catre disididenti. "Alianta nu este o intelegere intre doua persoane, asa cum a lasat sa se inteleaga Stolojan. Sunt ingrijoratoare, insa, semnalele pe care le primim de la PD. Le reamintim democratilor ca PLD nu este liberal. Chiar Stolojan a recunoscut ca este total strain de liberalism", a insistat premierul grijuliu, atragand atentia democratilor cu privire la "pericolul" PLD. Presedintele PNL Bucuresti, Ludovic Orban, a declarat ca PLD face parte dintr-o strategie pusa la punct la Golden Blitz, prin care se doreste crearea unui partid prezidential.
PLD: "Tariceanu e lipsit de bun simt"
In replica, reprezentantii PLD au afirmat ca, prin discursul rostit la conferinta PNL Bucuresti, Tariceanu a demonstrat lipsa de bun simt. "Calin Popescu Tariceanu, cu fiecare zi care trece, nu demonstreaza altceva decat faptul ca este un premier mediocru si un sef de partid mediocru, care darama credibilitatea PNL, fiind dominat de frustrari pentru ca nu s-a putut ridica la performanta unui adevarat presedinte de partid. Totodata, Calin Popescu Tariceanu, prin discursul sau, a demonstrat lipsa de bun-simt, distrugandu-si imaginea de persoana cu educatie aleasa", se arata intr-un comunicat remis redactiei.
Basescu despre aderare
Traian Basescu l-a contrazis vehement pe Tariceanu, presedintele sustinand ca momentul aderarii Romaniei la UE nu este la fel de important ca realizarea Marii Uniri, asa cum afirmase premierul. "Apreciez ca este un eveniment extrem de important si n-as indrazni sa fac comparatia cu momentul realizarii statului unitar roman", a spus presedintele, continuand: "In ultima vreme se incearca acreditarea acestei idei, dar realizarea Romaniei unite, ca stat unitar, nu poate fi egalata in importanta de nici un alt eveniment politic". "Cu certitudine insa, probabil al doilea eveniment politic ca importanta este intrarea Romaniei in UE, apartenenta ei la grupul tarilor europene, care isi asuma democratia ca mod de viata economica, sociala, politica", a conchis Basescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.