Traficul la intrarea in tara s-a triplat din cauza romanilor care vin acasa de sarbatori.

Peste 15.000 de romani care lucreaza in strainatate au intrat in tara prin vamile aradene in doar 24 de ore, traficul la frontiera triplindu-se fata de vinerea trecuta. Potrivit Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera (IJPF) Arad, cea mai aglomerata vama a fost Nadlac, pe unde au intrat in tara 9.000 de romani.

Politistii de frontiera spun ca timpul de asteptare in vama este de 20 de minute pe teritoriul Romaniei, la controlul documentelor. „Am suplimentat numarul de benzi de intrare in tara folosind si o parte din cele de iesire. Nu stim ce masuri au luat autoritatile ungare, astfel ca este posibil sa se astepte mai mult pe teritoriul acestei tari", a declarat Florin Oprisa, purtatorul de cuvint al IJPF Arad, citat de MEDIAFAX. Soferii afirma ca au stat pina la trei ore in Ungaria pentru a trece frontiera cu Romania.

Politistii de frontiera spun ca traficul se va mentine aglomerat in vami cel putin pina in aceasta dupa-amiaza, pentru ca urmeaza sa soseasca si romanii care lucreaza in tari mai indepartate ale continentului, cum sint Spania sau Franta.

Autoritatile au facut un apel catre rudele din tara ale celor care vin sa-i anunte pe acestia sa foloseasca si vamile Varsand sau Turnu, mult mai putin aglomerate.

Lasati in aer

Peste 200 de romani care voiau sa se intoarca acasa de sarbatori au ramas blocati vineri pe aeroporturile din Barcelona si Madrid, pentru ca firmei aeriene la care si-au rezervat bilete i s-a retras licenta de zbor. Dupa ce zborurile au fost oprite din cauza problemelor tot mai numeroase pe care le-a avut compania low-cost Air Madrid, Ministerul Economiei si Transporturilor din Spania i-a retras licenta.

Romanii ramasi pe aeroporturi au ajuns in noaptea de simbata spre duminica in tara, dupa ce si-au cumparat bilete la alte companii aeriene, a informat Realitatea TV. Ministrul roman al Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat ca are in vedere controale la companiile low-cost din Romania, pentru a evita situatii de genul celor din Spania.