Rascumparate de statul roman de la un cetatean american, cele patru bratari dacice urmeaza sa fie supuse unei analize de laborator pentru a se putea stabili, cu certitudine, autenticitatea lor. Ieri, la termenul din procesul cautatorilor de comori ca
Rascumparate de statul roman de la un cetatean american, cele patru bratari dacice urmeaza sa fie supuse unei analize de laborator pentru a se putea stabili, cu certitudine, autenticitatea lor. Ieri, la termenul din procesul cautatorilor de comori care a avut loc la Tribunalul Hunedoara, Lucia Marinescu, arheolog la Muzeul National de Istorie, a declarat ca "bratarile sunt in proportie de 99 la suta autentice". Aceasta a facut parte din comisia care a analizat bratarile ajunse din SUA la Frankfurt-Germania. Ea nu poate demonstra, in schimb, daca ele provin din Muntii Orastiei. Unii martori prezenti la proces au declarat ca arheologul a spus ca bratarile provin din Tracia, teritoriu care se intindea si in state invecinate Romaniei. "Pana cand expertii nu vor stabili cu certitudine ca ele provin de la Sarmisegetuza, acele obiecte nu fac parte din patrimoniul national", sustin unii dintre martori. Obiectele de arta au fost analizate si de unul dintre cei mai renumiti experti germani, Barbara Vepper Liptzic, care a declarat, insa, ca bratarile, desi autentice, nu pot valora mai mult de 150.000 de euro fiecare daca nu se demonstreaza valoarea lor arheologica. (P. CANA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.