"In urma afirmatiilor conform carora situatia prezentata de MEC in legatura cu stocurile nu ar fi cea corecta, acum doua saptamani am cerut o verificare a acestei situatii. Am constatat ca stocurile de carbune din subordinea MEC sunt la 70% din nivel
"In urma afirmatiilor conform carora situatia prezentata de MEC in legatura cu stocurile nu ar fi cea corecta, acum doua saptamani am cerut o verificare a acestei situatii. Am constatat ca stocurile de carbune din subordinea MEC sunt la 70% din nivelul prevazut, iar cele din subordinea MAI la 50%", a explicat prim-ministrul. Calin Popescu Tariceanu a precizat ca i-a cerut noului ministru al Economiei, Varujan Vosganian, sa intocmeasca un program energetic riguros si sa ia masuri restrictive, in limita contractelor existente, privind exporturile de energie hidro. "I-am cerut noului ministru sa intocmeasca un program riguros de iarna care sa prevada refacerea stocurilor, in masura posibilitatilor, pentru ca stocurile se refac mult mai greu acum, cand consumurile sunt mai ridicate decat in timpul verii si, de asemenea, sa ia masuri, in limita contractelor care exista, masuri restrictive referitoare la exportul de energie electrica si la productia de energie electrica pe baza hidro", a mai spus Tariceanu. "Saptamana viitoare, Varujan Vosganian va aduce o noua informare si i-am cerut sa faca o predare-primire riguroasa cu predecesorul sau", a mai spus prim-ministrul.
Surse din cadrul MEC ne-au declarat ca, de fapt, problemele sunt la complexul energetic Craiova si la termocentrala Mintia. Mai exact, pentru ca Hidroelectrica nu poate produce la capacitatea maxima, in special din cauza debitelor scazute ale Dunarii, complexul energetic Craiova a trebuit sa suplineasca aceasta cantitate de energie care lipsea din sistem. Practic, din 30 noiembrie si pana in prezent, la complexul energetic s-au consumat cu 200.000 de tone de lignit mai mult decat era programat. In ceea ce priveste termocentrala de la Mintia-Deva, problemele acesteia sunt pe cale sa fie rezolvate, prin importul de carbune din Rusia.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.