Mass-media internationale continua sa tina reflectoarele pe declaratia facuta de Ehud Olmert, conform careia Israelul ar detine arme nucleare. Majoritatea responsabililor politici si militari din Israel apreciaza ca Ehud Olmert a facut o gafa, desi e
Mass-media internationale continua sa tina reflectoarele pe declaratia facuta de Ehud Olmert, conform careia Israelul ar detine arme nucleare. Majoritatea responsabililor politici si militari din Israel apreciaza ca Ehud Olmert a facut o gafa, desi exista si voci care spun ca a fost un gest deliberat. Ministrul finlandez al Apararii, Seppo Kaariainen, a declarat: "Cred ca Olmert trebuie sa explice ce inseamna cu adevarat aceasta informatie. Uniunea Europeana va urmari foarte indeaproape ce reactii va provoca in regiune declaratia lui Olmert". Inainte de a parasi Berlinul cu destinatia Roma, unde s-a intalnit ieri cu Papa Benedict al XVI-lea, premierul israelian a incercat sa dea roata inapoi declarand: "Revin si subliniez ca Israel nu si-a schimbat politica in domeniul inarmarii nucleare. Israel nu va fi prima tara care va introduce armament atomic in Orientul Mijlociu. Am subliniat acest lucru de doua ori in interviul acordat presei germane si nu cred ca e cazul sa dezvolt subiectul sau sa facem din el o dezbatere publica". Papa a facut si el declaratii surpinzatoare recent, afirmand ca, in prezent, "goana dupa surse de energie si eutanasia ameninta pacea lumii".
Intr-o prima reactie vizavi de gafa lui Olmert, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat american Sean McCormack s-a referit si la ultima declaratie a presedintelui iranian Mahmud Ahmadinejad. "E greu de calificat aceasta declaratie, nu gasesc cuvinte, a spus diplomatul american. E dezgustator sa citesti aceste amenintari cu stergerea Israelului de pe harta lumii". La Conferinta Internationala despre Holocaust de la Teheran, Ahmadinejad a spus: "Israel e pe cale sa se prabuseasca. Aceasta-e vointa divina si dorinta tuturor popoarelor lumii. Asa cum Uniunea Sovietica a disparut, va disparea si regimul sionist, si atunci umanitatea va fi libera". Culmea taraseniei: Iranul a cerut Consiliului de Securitate ONU sa actioneze impotriva Israelului, ca urmare a "declaratiei nucleare" a premierului israelian.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.