Un hacker infiltrat in baza de date a Universitatii California, din Los Angeles (UCLA) a accesat ilegal informatiile personale a peste 800.000 de persoane, aceasta fiind cea mai grava infractiune de acest gen care a avut loc la universitatile americane, informeaza Reuters.
Hackerul cauta numerele de asigurare sociala, profitand de o slabiciune a soft-ului, majoritatea celor prejudiciati fiind sudenti UCLA sau membri ai institutiei.
"Principala mea preocupare este ca acest lucru sa nu se mai intample niciodata si sa oferim persoanelor care detin informatii importante in baza de date sparta cunostinte despre cum pot sa reduca riscul furtului de identitate sau al altor fraude. Ne asumam responsabilitatea sa pastram in siguranta toate aceste informatii personale", a declarat directorul UCLA, Norman Abrams.
Baza de data continea nume, numere de asigurare sociala, date de nastere, adrese de acasa si informatii de contact ale celor 800.000 de persoane, date care pot fi folosite de hotii de identitate.
Cei de la conducerea universitatii, precum si reprezentantii FBI investigheaza un hacker, care a incercat prima data in urma cu un an sa acceseze sistemul computerizat al scolii, insa au refuzat sa spuna daca a fost identificat vreun suspect.
Cand UCLA a descoperit aceasta activitate, in data de 21 noiembrie, securitatea informationala a blocat imediat toate accesele la numerele de securitatea sociala si au inceput o investigatie de urgenta. in prezent, UCLA detine masuri de securitate sofisticate pentru a proteja aceasta baza de date, insa mai multe masuri care erau in proiect vor fi aplicate de urgenta", a spus Abrams.
Reprezentantii universitatii au spus ca nu cunosc nicio situatie in care informatia sa fi fost folosita in mod ilegal.
Expertii in siguranta calculatoarelor au apreciat ca, dupa numarul de persoane afectate, aceasta este una dintre cele mai mari fraude savarsite impotriva unei universitati americane.
in 2005, baza de date de la alta facultate americana, din aceeasi localitate, a fost sparta, iar la inceputul acestui an, un laptop al Afacerilor Veterane SUA, care continea informatii despre 26 de milioane de veterani si alti membri, a fost furat.