Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) a adoptat ieri deciziile de amanare a aplicarii celei de-a doua etape de reducere a tarifelor de interconectare la retelele operatorilor Orange Romania si Vodafone Romania, masura avand p
Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) a adoptat ieri deciziile de amanare a aplicarii celei de-a doua etape de reducere a tarifelor de interconectare la retelele operatorilor Orange Romania si Vodafone Romania, masura avand potentialul de a declansa un conflict major intre Autoritate si o parte din operatorii de pe piata telecomunicatiilor.
Tarifele maxime de interconectare practicate de Orange Romania si Vodafone Romania raman la 0,0721 euro/minut, nivel stabilit la 1 septembrie 2006. Etapa a doua de reducere va fi amanata cu un an, astfel ca nivelul tarifar de 0,064 euro/minut stabilit initial pentru inceputul anului 2007 va fi aplicat de la 1 ianuarie 2008. Inca de cand a fost lansat in dezbatere publica, proiectul acestei decizii a fost criticat de catre ceilalti operatori de telefonie mobila, printre care Cosmote Romania si Telemobil (Zapp), dar si de Romtelecom. Reprezentantii celor trei operatori au afirmat ca proiectul de decizie privind amanarea reducerii tarifelor de interconectare este nefundamentat si aduce prejudicii intereselor consumatorilor romani.
"ANRC sustine corectitudinea modelului aplicat, nivelul maximal de 0,0503 euro/minut la care vor ajunge tarifele de interconectare la finalul acestei perioade de tranzitie, stabilit pentru 1 ianuarie 2009, fiind mentinut in continuare", se arata in comunicatul ANRC care anunta amanarea reducerii tarifelor.
Romtelecom cere daune de 12 milioane de euro
Ca reactie la decizia de ieri, Romtelecom a anuntat ca va cere in instanta anularea deciziei ANRC si va solicita Autoritatii daune de 12 milioane de euro in urmatorii doi ani. "Romtelecom va cere instantei de judecata anularea deciziilor ANRC privind amanarea reducerii tarifelor de interconectare ale Orange Romania si Vodafone Romania. Vom cere totodata in instanta si obligarea ANRC la plata de despagubiri catre Romtelecom pentru prejudiciul in cuantum total de aproximativ 12 milioane de euro in urmatorii doi ani", a declarat Catalin Dima, director executiv juridic si corporate affairs al Romtelecom.
Tariful de interconectare reprezinta suma platita de o companie pentru ca propriii abonati sa apeleze clientii altor operatori, in acest caz Vodafone si Orange. Orange si Vodafone sunt principalii operatori de telefonie mobila din Romania, cu o cota de piata cumulata de peste 90%.
Smeeianu se intoarce
Pe de alta parte, premierul Calin Popescu Tariceanu a pierdut recursul pe care l-a inaintat, la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), fostul presedinte al ANRC, Ion Smeeianu, dupa ce acesta a fost destituit din functie prin decizie a prim-ministrului, in martie 2005. El a depus, luni, la registratura ANRC, o adresa catre presedintele in exercitiu al institutiei, Dan Georgescu, prin care ii solicita acestuia sa elibereze imediat postul. "Orice fel de act semnat de dumneavoastra ulterior datei de 10 decembrie este lovit de nulitate. Actele curente administrative, si numai acestea, pot fi semnate de vicepresedinte", se precizeaza in adresa.
Intr-o informare a biroului de presa al Guvernului se arata ca premierul Tariceanu va pune in aplicare decizia ICCJ in termenul legal, care este de 30 de zile de la pronuntare (30 noiembrie 2006). Pentru punerea in aplicare a deciziei, trebuie indeplinite o serie de proceduri, precum emiterea deciziilor de eliberare si numire in functie si publicarea lor in Monitorul Oficial. "Pana la indeplinirea acestor proceduri, actualul presedinte al ANRC, Dan Georgescu, ramane in functie", se arata in comunicat.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.