Patru prefecti, 33 de subprefecti si secretari generali din ministere ocupa posturi de inalti functionari publici fara a avea studiile necesare, dar cu dispensa de la Guvern.

Pentru a ne alinia cerintelor UE, guvernul Nastase a fost nevoit in 2003 sa modifice Legea privind statutul functionarilor publici si a impus inaltilor functionari publici ca pina la 1 ianuarie 2006 sa fi absolvit cursuri postuniversitare in administratie publica. Desi Institutul National de Administratie a organizat in 2004 si in 2005 doua programe, special pentru ei, nu toti inaltii functionari publici si-au completat studiile. Conform verificarilor facute de „Cotidianul", patru prefecti si 33 de subprefecti isi ocupa posturile fara sa indeplineasca conditiile legale.

Mai dam o ordonanta

La sfirsitul anului trecut, guvernul Tariceanu s-a vazut in situatia de a-i schimba din posturi pe prefectii si subprefectii fara studiile legale. Pentru a nu isca un scandal politic, Guvernul a gasit o solutie de compromis: organizarea unui concurs de atestare pe post. Pe 14 decembrie 2005, Guvernul a dat o ordonanta de urgenta in care a stabilit regulile concursului. In preambulul ordonantei, se precizeaza si motivul: „Pentru evitarea riscului de a pierde momentul trecerii prefectilor in categoria inaltilor functionari publici, stabilit de lege la 1 ianuarie 2006". La examenul de pe 20 decembrie 2005 au trecut toti candidatii.

Jozsef Birtalan, presedintele Agentiei Functionarilor Publici, recunoaste ca solutia gasita de Guvern a fost una de compromis: „Examenul de atestare nu era prevazut in legea care dadea ca termen 1 ianuarie 2006 pentru intrarea prefectilor in categoria inaltilor functionari publici. A trebuit sa se gaseasca o modalitate pentru aplicarea acelei prevederi". Pe 4 iulie 2006, Guvernul a modificat din nou Legea functionarilor publici si a dat un ragaz, de inca doi ani, celorlalti functionari care tot nu au studiile adecvate.

Toti promit sa intre in legalitate

Florin Gavril Popescu, prefectul judetului Arad, recunoaste ca indeplineste toate conditiile, mai putin cea de studii postuniversitare. „Acum o sa absolvesc un master in administratie publica si o sa ma inscriu si la noul program organizat de INA", promite Popescu. La Iasi, noul prefect, Nicusor Paduraru, ocupa postul fiind in afara legii. „Eu am un master, dar nu acopera in totalitate cerintele legii. Dar sint inscris pentru urmatorul curs la INA", ne-a declarat Paduraru.

Marius Balu, prefect de Mehedinti din 20 septembrie 2006, a dat doar un concurs de atestare pe post si promite ca se va inscrie si el la urmatorul program al INA. Iar Alin Tise, prefect de Cluj, sustine ca are doua masterate care nu acopera domeniile legii, dar face acum un masterat in administratie publica la „Babes-Bolyai".

Nici comisia nu era in ordine

Atestarea pe posturi a prefectilor si a subprefectilor a fost facuta de catre o comisie de recrutare alcatuita tot din inalti functionari publici. Alexe Gavrila, presedintele comisiei, era in momentul examenului secretar general la Agentia Nationala pentru Sport. Nici el nu indeplineste criteriul de studii. „Asa este, nu indeplinesc aceasta conditie, dar termenul de prorogare este 2008. In prezent, ocup un post de demnitar, vicepresedinte la Consiliul Concurentei, si nu mai e nevoie sa am studii postuniversitare", ne-a declarat Gavrila. Un alt membru al comisiei, Sorin Sergiu Chelmu, este secretar general la Ministerul Agriculturii. El are doua mastere si un doctorat, dar in stiinte agricole si silvice, nu administrative. „Daca pina in 2008 imi permite legea sa ma pun la punct, atunci care e problema? O sa mai fac si un master d’asta", spune Chelmu. Adrian Gorun, secretar general la Ministerul Educatiei, a fost cel de-al treilea membru care nu indeplineste criteriul studiilor. „Nu am studii in administratie, dar am studii si carti publicate pe aceasta tema. Am un doctorat in filosofie care poate fi asimilat", spune Gorun.