In drumul catre postul de ministru al Economiei, liberalul a trecut de testul comisiilor parlamentare, dar si-ar dori sa administreze si societatile pe care Guvernul le-a trecut de la minister la AVAS.

Comisiile de specialitate din Parlament au avizat ieri pozitiv nominalizarea liberalului Varujan Vosganian pentru postul de ministru al Economiei. Decizia a fost luata cu 57 de voturi pentru, trei voturi contra din partea peremistilor si sapte voturi impotriva din partea pesedistilor.

Prioritati pe ceas

In fata parlamentarilor care l-au audiat, Vosganian a declarat ca unul dintre primele obiective pe care si le-a propus este repararea ceasului din turnul sediului de la minister. „Mi se pare ca asta este prima garantie ca lucrurile merg bine acolo", a declarat Vosganian. El a tinut sa le transmita un mesaj si „baietilor destepti" despre care precedentul ministru, Codrut Seres, spunea ca exercitau presiuni asupra sa: „Sa nu incerce ceva cu mine!". Cu privire la obiectivele economice, Vosganian sustine ca primele doua vor fi mentinerea preturilor la energie la un nivel suportabil si eficienta energetica a Romaniei in plan european.

Vrea sa administreze

Desi Guvernul a propus ca 41 de societati din subordinea Ministerului Economiei sa treaca la AVAS, Vosganian spune ca tot ministerul ar trebui sa le administreze. „Voi avea o discutie cu primul-ministru. Pe mine nu ma intereseaza sa-mi pun oamenii in consilii de administratie. Este dezagreabila aceasta disputa pe OPSPI (Oficiul pentru privatizare din minister, care se desfiinteaza o data cu trecerea societatilor la AVAS-n.red.). Eu cred ca in ceea ce priveste unitatile energetice, administrarea acestora trebuie sa ramina la Ministerul Economiei", a spus Vosganian. El a adaugat ca in ceea ce priveste termocentralele sau conductele petroliere va fi imposibil ca AVAS sa ia decizii de management.

Precizare de la Guvern Intr-o precizare, Guvernul sustine ca transferul celor 41 de societati de la Ministerul Economiei la AVAS a fost decis in sedinta de guvern, si nu dupa incheierea acesteia. „In cadrul sedintei de guvern din 6 decembrie au fost aduse o serie de modificari proiectului de ordonanta, care era in curs de pregatire de citeva saptamini. Avind in vedere speculatiile facute pe acest subiect, subliniem din nou ca toate modificarile au fost decise in cursul sedintei de guvern, si nu dupa aceea", se arata in textul primit de la Guvern.