Ancheta privind moartea fostului spion rus Aleksandr Litvinenko inregistreaza, de la o zi la alta, rasturnari de situatie, iar urmele de poloniu 210 se raspandesc si in Germania. In centrul atentiei se afla acum omul de afaceri rus Dimitry Kovtun (fo
Ancheta privind moartea fostului spion rus Aleksandr Litvinenko inregistreaza, de la o zi la alta, rasturnari de situatie, iar urmele de poloniu 210 se raspandesc si in Germania. In centrul atentiei se afla acum omul de afaceri rus Dimitry Kovtun (foto), unul dintre cei barbati pe care Litvinenko l-a intalnit in ziua otravirii cu poloniu 210, considerat "sursa radierii".
Potrivit ziarului britanic The Independent, Kovtun, fost soldat in armata sovietica, despre care, saptamana trecuta, presa informa ca ar fi fost contaminat cu poloniu 210, este in prezent anchetat pentru ca ar fi sursa radierii folosite in acest caz de crima. Duminica, politia germana a dezvaluit ca a depistat urme de poloniu 210 la resedinta lui Kovtun din Hamburg, inainte ca rusul sa plece spre Londra, pentru a se intalni cu Litvinenko. Ulterior, procuratura germana a explicat ca "exista baze temeinice pentru a-l suspecta pe Kovtun ca ar putea fi nu doar o victima, ci si un faptas". Prin urmare, politia germana il ancheteaza pe rus pentru suspiciunea de a fi detinut materialul radioactiv. Mai mult, potrivit Reuters, fosta sotie a lui Kovtun, actualul ei partener si cei doi copii ai lor au fost testati pozitiv cu urme ale unei substante radioactive, a anuntat politia germana.
Tot ieri, publicatia Daily Mirror a dezvaluit ca un bilet de autobuz descoperit in haina lui Litvinenko demonstreaza ca acesta a fost otravit in hotelul londonez unde s-a intalnit, la 1 noiembrie, cu cei doi cetateni rusi. Faptul ca prima sa intalnire din acea zi a avut loc la hotelul Millenium, unde sapte angajati au fost slab contaminati cu poloniu 210, demonstreaza ca in acel loc s-a produs otravirea lui, au declarat surse din cadrul politiei, adaugand ca acest deces nu este o sinucidere sau un accident. Pe de alta parte, anchetatorii rusi si britanici au inceput ieri sa-l interogheze pe Andrei Lugovoi, martor-cheie in cazul Litvinenko, in spitalul moscovit in care este internat acesta. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.