Romania intra in Uniunea Europeana cu o clasa politica imatura, viciata de politicianism ieftin si de o detasare totala de conceptul stiintei guvernarii. La noi, arta guvernarii inseamna supravietuirea pana maine dimineata, cand reincep negocierile,
Romania intra in Uniunea Europeana cu o clasa politica imatura, viciata de politicianism ieftin si de o detasare totala de conceptul stiintei guvernarii. La noi, arta guvernarii inseamna supravietuirea pana maine dimineata, cand reincep negocierile, sapaturile si contra-atacurile. Ideea ca un partid politic si, mai departe, ministrii aflati la guvernare ar putea fi trasi vreodata la raspundere pentru calitatea performantei lor manageriale este o aberatie. Poate buna pentru studentii la stiinte politice, la cursul din anul I despre fundamentele societatii democratice. De la altii.
Altfel, cum va explicati ca ministrul Sanatatii nu a avut nimic de replicat la episodul halucinant, adevarata rusine nationala de proportii uriase, reprezentat de conferinta de presa a militarilor americani veniti in misiune de recunoastere la Constanta? Ei au spus ceea ce noi stiam de mult, ca starea jalnica din spitalul judetean este comparabila cu ce era in SUA acum un secol... dar asta nu-l doare pe eminentul nostru Nicolaescu, bine tavalit in injuraturile populatiei si impermeabil la blesteme si batjocuri. Numai ca nu despre sarmanul Nicolaescu e vorba, ci de capacitatea Romaniei de a-si indeplini obligatiile rezultate tocmai din acordul semnat cu partenerul nostru strategic de pe axa.
Alt domeniu strategic, alta tacere ministeriala: un cal intrat pe pista de decolare este gata sa provoace o tragedie de mari proportii; un reporter se plimba nestingherit cu masina pe pista altui aeroport, fara ca nimeni sa intervina... Astea sunt normele de securitate pentru aeroporturile din Romania europeana? Poate ca nu, dar de ce nimeni nu anunta masuri severe impotriva vinovatilor, de ce nu se instituie comisii de ancheta privind conditiile reale de securitate din domeniul aviatiei civile, de pe aeroporturile care deja lucreaza in sistem international? Asteptam macar o luare de pozitie minimala din partea ministrului Berceanu, dar poate cerem prea mult, Domnia-sa fiind ocupat in acele zile sa treaca pe la toate televiziunile posibile, explicand culisele conflictului cu PNL.
Tot astfel, obisnuit cu vajnicele batalii purtate de ministrul Monica Macovei impotriva colegilor ei din CSM, m-as fi asteptat sa vad cum iese sa lamureasca populatia asupra extensiei fara precedent a protestelor din sistemul penitenciar pe care-l pastoreste. Poate sa anunte, severa si principiala cum o stim, masuri foarte dure impotriva celor care au permis aducerea de telefoane celulare in absolut toate inchisorile declarate de "maxima siguranta". Care, iata, nu indeplinesc nici acest criteriu, absolut obligatoriu si fundamental dupa normele europene. A tacut cu perseverenta non-europeana.
Guvernantii nostri au invatat o tehnica noua: decat sa iasa "pe moment negativ de imagine" si sa-i vada seful cat sunt de incompetenti, mai bine baga capul in nisip si lasa presa sa urle pana n-o mai putea. Ei nefiind de fata, nu-i poate acuza nimeni de nimic, iar evenimentul trece in derizoriu. Si, invariabil, se perimeaza caci, nu-i asa, maine vine alt scandal. Si, din scandal in scandal, ajungem de intram in Europa, vom face chermezele necesare, fiecare la partidul lui, iar poporul va avea de auzit din nou gargara profesionista despre raspundere, dragoste de neam si noul destin european. Si maine la fel, daca-i lasam in nesimtirea lor de acum.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.