Impreuna cu majordomul sau, Vasile Ciobanu, director general la AZOCHIM SA, Niculae a inventat SC AGRO FERTIL SRL, inchiriind de la combinat 80% din instalatii, pentru continuarea productiei de ingrasaminte chimice. In acest fel, AZOCHIM s-a dus in m
Impreuna cu majordomul sau, Vasile Ciobanu, director general la AZOCHIM SA, Niculae a inventat SC AGRO FERTIL SRL, inchiriind de la combinat 80% din instalatii, pentru continuarea productiei de ingrasaminte chimice. In acest fel, AZOCHIM s-a dus in mod controlat la fund, in vreme ce profiturile substantiale ale firmei-capusa au intrat, in proportie de 80%, in buzunarele magnatului, iar restul de 20% - in cele ale lui Ciobanu.
Cum Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a vandut, la 26 iulie 2005, activele combinatului de ingrasaminte chimice de la Savinesti, la un pret de nimic, AGRO FERTIL SRL si-a continuat activitatea, inchiriind instalatiile necesare de la noul proprietar. Mai intai sa vedem cum a pus mana GA-PRO-CO CHEMICALS SRL pe activele combinatului, in cardasie cu reprezentantii statului si cu un presupus sprijin din partea magnatului zimnicean.
SC GA-PRO-CO CHEMICALS SRL, firma detinuta in proportie de 100% de RAFFINACHEM LIMITED - Nicosia, Cipru (despre care nimeni n-a auzit nimic, nici macar in plan international) a platit pentru activele combinatului "fabuloasa" suma de 7.699.802 USD, inclusiv TVA. Asta in timp ce respectivele active valorau pe putin 12,7 milioane USD. In plus, terenul pe care au pus mana cipriotii, in suprafata totala de 719.906 mp, valoreaza la ora actuala, la pretul pietei, pe putin zece milioane USD. Si asta, din pacate, nu e tot. Daca GA-PRO-CO CHEMICALS SRL se hotaraste sa inchida combinatul, neavand nici o obligatie fata de AVAS de a continua productia, se va imbogati intr-un timp record, vanzand totul. Si iata de ce. Sitele unor instalatii, cu care sunt dotate elementele de ardere, sunt confectionate din platina. O singura astfel de sita are greutatea de circa cinci kilograme, fiecare element de ardere continand cate trei site. Astazi, mai sunt in functiune sase asemenea elemente, ceea ce inseamna ca cipriotii au cumparat, in contul aceleiasi sume ridicole, pe care au platit-o pentru combinat, si 90 kg de platina. La un pret de 50 USD/gr/platina, inseamna ca GA-PRO-RO CHEMICALS SRL poate obtine doar din vanzarea sitelor peste patru milioane USD. Acestei averi i se poate adauga fierul vechi, valorand minimum alte zece milioane USD, instalatiile aflate in functiune, ce pot fi vandute la mana a doua, materiale de constructii refolosibile si altele. Dupa aprecierile noastre, AZOCHIM a fost vanduta cel putin de cinci ori mai ieftin decat facea. Desigur, acest rapt national n-ar fi fost posibil fara complicitatea evidenta a reprezentantilor AVAS care s-au ocupat de tranzactie.
Restante trecute la datoria publica
In acelasi timp, o parte a gaurii provocate combinatului de SC INTERAGRO, a lui Niculae, a fost trecuta cu veselie de AVAS la datoria publica. Iar restul pana la 78,2 milioane USD a ramas in sarcina AZOCHIM Savinesti, care se afla in stare de faliment, dupa ce a ramas fara active. Cum AVAS continua sa detina 13,3% din actiunile falimentarei AZOCHIM, rezulta ca statul va mai avea ceva bani de pierdut, daca bunurile actionarilor vor fi executate silit. Desigur, responsabilii cu valorificarea activelor statului nu vor plati paguba din propriul buzunar, ci tot din cel al contribuabilului.
Pe lista creditorilor SC AZOCHIM se afla defuncta BANCOREX, Ministerul Finantelor Publice, Distrigaz Neamt, Electrica Moldova, Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate si Directia Generala a Finantelor Publice Neamt. Interesant este faptul ca SC E.ON Moldova (fosta Electrica) tine secrete datoriile pe care le are de incasat de la AZOCHIM si AGRO FERTIL, ceea ce nu ne poate duce cu gandul decat la o noua complicitate cu magnatul Niculae.
Desi au devenit stapani pe platforma savinesteana, cipriotii nu pot dispune de fabrica de azotat de amoniu, care se afla in curtea lor. Aceasta este inchiriata firmei AGRO FERTIL a lui Niculae si Ciobanu, de catre proprietara ASTRA ROMANA Ploiesti. Aceasta instalatie a fost executata silit, in timpul fostei guvernari, in contul unei asa-zise datorii angajate de AZOCHIM de la SC INTERAGRO SA, chipurile pentru retehnologizare. Cum cel care controla la vremea respectiva si AZOCHIM, si ASTRA, si INTERAGRO era acelasi Ioan Niculae, este de la sine inteles ca la mijloc a fost vorba tot despre o inginerie financiara menita sa diminueze patrimoniul Savinestiului. Ceea ce s-a si intamplat.
"Prietenie romano-cipriota"
Relatiile multilaterale dintre firma cipriota, cumparatoare a activelor AZOCHIM SA si Ioan Niculae sunt cat se poate de evidente pentru oricine.
Ceea ce ne da dreptul sa fim convinsi ca magnatul zimnicean este cel care a recomandat reprezentantilor statului firma GA-PRO-CO CHEMICALS SRL, pentru preluarea combinatului de la Savinesti. In sprijinul acestei afirmatii venim cu urmatoarea informatie. Actionarii SC INTERAGRO SA (ajunsa de curand sa fie detinuta de persoana fizica Ioan Niculae - tot printr-o inginerie financiara - in proportie de 75,69%) au luat o decizie monumentala. Astfel, au decis garantarea a doua credite, contractate de ciprioti de la Piraeus Bank, in valoare totala de 5,4 milioane de euro, prin contracte de cautiune incheiate intre banca si INTERAGRO SA. Niculae a fost imputernicit de actionari, adica s-a imputernicit singur, in calitatea de administrator pe care o ocupa, sa semneze contractul de credit si contractul de cautiune, conform inscrierii depuse la Monitorului Oficial al Romaniei. Magnatului probabil ca i s-a facut mila de GA-PRO-CO CHEMICALS SRL si i-a intins o mana de ajutor, deoarece anul trecut a inregistrat pierderi de 1,77 milioane USD si o cifra de afaceri de doar 2,67 milioane USD.
O alta garantie a fost acordata de INTERAGRO SA creditului angajat de SC VIROMET SA tot de la Piraeus Bank, in suma de 3,5 milioane de euro. VIROMET SA Victoria, judetul Brasov, este un alt combinat aflat in patrimoniul lui Ioan Niculae, si are ca obiect de activitate producerea de metanol, rasini sintetice, mase plastice si produse de chimie fina. Reamintim ca VIROMET (apartinand INTERAGRO SA in proprotie de 82,38%) a preluat anul trecut combinatul de ingrasaminte chimice SC TURNU SA Turnu Magurele, schimbandu-i denumirea in SC DONAU CHEM SRL. Din acel moment, VIROMET a inceput sa inregistreze succese financiare. Doar in prima jumatate a acestui an a inregistrat o cifra de afaceri de 41,5 milioane RON, iar anul trecut un profit net de 2,13 milioane RON, lasand la o parte datoriile acumulate in timp, care se ridica la 52,5 milioane RON. Totodata, nu este deloc intamplator ca de la data preluarii combinatului de la Turnu Magurele, datoriile acestuia au crescut de peste zece ori. Dupa toate probabilitatile urmeaza falimentul controlat.
Increngaturi dubioase
Cum aminteam si in episodul trecut al serialului, administratorul unic si cu puteri depline al GA-PRO-RO CHEMICALS SRL este Emil Dan Anghel. Acesta e asociat la firma de consultanta si management SIERRA QUADRANT SRL Bacau, alaturi de Florin Dragomir, care indeplineste functia de administrator.
Primul e fiul fostului sef CECCAR - filiala Bacau, iar cel de-al doilea fiul fostului director local al falimentarei Banci Agricole. O vreme, SIERRA QUADRANT SRL s-a ocupat cu indarjire de lichidarea judiciara a RAFO Onesti, dar s-a evidentiat in special in distrugerea SC Insula Mare a Brailei SA. Pentru cei care nu cunosc cum au stat lucrurile, trebuie precizat ca Insula Mare a Brailei, cu o suprafata de circa 56.000 ha - cea mai mare exploatatie agricola din Europa de Est - a fost arendata lui Culita Tarata pe o perioada de 20 de ani. Baron moldav caruia SIERRA QUADRANT i-a pregatit terenul, ca sa intre in posesia insulei in mod fraudulos. Tarata, impreuna cu Ioan Niculae, sunt cei mai mari datornici din agricultura la bugetul de stat si la plata redeventei catre Agentia Domeniilor Statului. Fostul ofiter de Securitate are si el concesionate de la stat zeci de mii de hectare de teren agricol, asa cum am aratat in articolele destinate imperiului pe care si l-a creat in judetul Teleorman. Sa mai spunem ca cei doi corifei agricoli sunt si campionii de necontestat ai inghitirii subventiilor anuale acordate de Ministerul Agriculturii, pentru acest sector de activitate.
Tot SIERRA QUADRANT SRL este firma care se ocupa de zor de lichidarea SC SOFERT SA Bacau, combinat chimic preluat de Niculae la pachet cu AZOCHIM Savinesti, si pe care l-a distrus premeditat, in stilul caracteristic. Asadar, legaturile dintre bacauanul Emil Dan Anghel si zimniceanul Ioan Niculae nu pot fi trecute cu vederea, ba dimpotriva. Ceea ce denota, fara doar si poate, ca magnatul - la fel ca si Anghel - are vechi cunostinte in paradisul fiscal din Cipru, dupa cum am demonstrat si in cazul vanzarii pe nimic a fostei Societati Nationale "Tutunul Romanesc" SA. Ambele afaceri se afla in atentia latenta a SRI, DNA si Politiei Economice de o buna bucata de timp, fara sa se fi intamplat ceva pana la aceasta ora.
Distrugatorul de combinate
In intentia de a crea un imperiu al ingrasamintelor chimice, Ioan Niculae a acaparat o serie de combinate, pe care le-a distrus unul cate unul, dupa cum ZIUA a scris si va mai scrie. Dar asta nu inseamna ca a inteles sa renunte la ele. Prin intermediul firmelor pe care le controleaza le-a cumparat din nou, iar acolo unde smecheria n-a fost posibila, a facut-o prin interpusi. Adica, prin intermediul unor societati inregistrate in paradisuri fiscale, cu care intretine cel putin relatii de stransa colaborare. Iata situatia combinatelor chimice pe care Ion Niculae le-a terminat, raportata la nivelul anului 2005:
- SC AZOCHIM SA Savinesti, judetul Neamt - in stare de faliment. Datorii totale: 232.441.285 RON;
- SC SOFERT SA Bacau - in stare de faliment, dizolvare. Datorii totale: 69.802.480 RON;
- SC TURNU SA Turnu Magurele, judetul Teleorman - lichidata. Datorii totale: 511.377.656 RON (pe 2004 cand a fost ingropata);
- SC DONAU CHEM SRL, Turnu Magurele, judetul Teleorman (fosta SC TURNU SA - cumparata 100% SC VIROMET SA) - in functiune. Datorii: 99.416.575 RON;
- SC VIROMET SA Victoria, judetul Brasov - in functiune. Datorii totale: 52.499.916 RON.
Desi AGRO FERTIL SRL a inregistrat profituri substantiale, prin capusarea AZOCHIM Savinesti, si se mai afla inca in stare de functiune, colaborand strans cu cipriotii de la Savinesti, inregistreaza datorii de 8.875.862 RON. Societatea este detinuta de fostul ofiter de Securitate in proportie de 80%, restul de 20 de procente apartinand lui Vasile Ciobanu (foto), directorul general al AZOCHIM.
Complicele SIERRA QUADRANT
Dupa ce Ioan Niculae a adus SOFERT in stare de faliment, devalizand-o controlat, statul a mai avut o tentativa muribunda de a scapa de aceasta povara, scotand-o la licitatie. La confruntarea care a avut loc la 6 septembrie 2006 s-au inscris trei participante: SC ELDO Bucuresti, SC H & H Constanta si SC VIROMET Victoria, Brasov. Faptul ca ultima dintre aceste societati apartine lui Niculae (firma ce si-a adjudecat si suprematia combinatului de ingrasaminte de la Turnu Magurele, pe care il detinuse inainte tot INTERAGRO SA), denota ca, dupa ce a distrus SOFERT, magnatul a vrut sa-l cumpere din nou. La fel cum s-a intamplat cu SC TURNU, ca magnatul sa scape de datorii si sa continue procesul de indatorare si devalizare ce-i este caracteristic. Numai ca aceasta licitatie a fost castigata de constanteni, adjudecarea fiind insa contestata. In acest moment intra pe fir Ciprian Alexandru Rusu, nimeni altul decat consilierul juridic al SC SIERRA QUADRANT SRL, alaturi de Dan Dimitrie Sauca si Vasile Dumbrava. Cei trei solicita o spaga de 75.000 de euro pentru admiterea contestatiei si desemnarea altui adjudecator. In urma unui flagrant de luare de mita, cei trei au fost arestati, aflandu-se si in acest moment dupa gratii, in vederea definitivarii cercetarilor penale.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.