Ultra-ortodocsii evrei considera ca Israelul adevarat va lua fiinta abia dupa venirea lui Mesia, asa cum scrie litera sfanta si de aceea au trimis o delegatie de "istorici" rabini din Mea Shearim. Conferinta a provocat proteste internationale, iar pr
Ultra-ortodocsii evrei considera ca Israelul adevarat va lua fiinta abia dupa venirea lui Mesia, asa cum scrie litera sfanta si de aceea au trimis o delegatie de "istorici" rabini din Mea Shearim. Conferinta a provocat proteste internationale, iar premierul israelian Ehud Olmert a calificat-o drept "dezgustatoare".
Ahmadinejad: "Ura impotriva evreilor, fenomen occidental"
De doua zile, Teheranul a devenit tribuna negationistilor Holocaustului din lume. Presedintele iranian Ahmadinejad n-a tinut seama de critici si a deschis Conferinta Internationala despre Holocaust, in prezenta a zeci de istorici si politicieni.
Unul din logo-urile Conferintei suna astfel: "Poporul palestinian plateste un pret mare pentru o macelarire a evreilor la care el nu a fost partas". In paralel, organizatorii Conferintei incearca sa puna la indoiala proportiile exterminarii evreilor in anii Holocaustului. In deschiderea Conferintei, Manucheh Muttaki, ministrul de Externe al Iranului, a declarat: "Scopul Conferintei nu este sa confirme sai sa nege existenta Holocaustului, ci sa ofere cercetatorilor care li se inchid gura posibilitatea sa-si exprime liber opiniile. Daca existenta Holocaustului poate fi pusa la indoiala, atunci si existenta Statului Israel poate fi pusa la indoiala. Daca Holocaustul este o realitate istorica, de ce palestinienii si musulmanii trebuie sa plateasca pentru crimele naziste?" Muzeul Holocaustului din Ierusalim, deputata Colette Avital, sefa grupului parlamentar in favoarea supravietuitorilor Holocaustului, si numerosi politicieni si oameni de culturii din Israel au condamnat in termeni foarte aspri Conferinta de la Teheran, apreciind-o drept o facatura pseudo-academica si antisemita. "Nu e pentru prima oara cand Iranul se straduieste sa stearga trecutul si sa ameninte viitorul poporului evreu", ne-a declarat Colette Avital.
La Teheran au sosit 67 de cercetatori din 30 de tari, care vor discuta trei teme principale: ura impotriva evreilor, inflorirea sionismului si termenul <<genocidul nazist>> si radacinile sale. Intre participanti o prezenta colorata: delegatia evreilor religiosi ultra-ortodocsi din cartierul "Mea Shearim" din Ierusalim, care nu recunosc Israelul, si proorocesc ca adevaratul Israel va lua fiinta abia dupa sosirea lui Mesia.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.