Fostul comisar european pentru Extindere, Gunter Verheugen,
se afla intr-o adevarata defensiva, in urma relansarii scandalului legat de relatia suspect de apropiata cu sefa sa de cabinet, Petra Erler. Desi, in prima faza, Bruxelles-ul s-a grabi
Fostul comisar european pentru Extindere, Gunter Verheugen,
se afla intr-o adevarata defensiva, in urma relansarii scandalului legat de relatia suspect de apropiata cu sefa sa de cabinet, Petra Erler. Desi, in prima faza, Bruxelles-ul s-a grabit sa sara in apararea celor doi, surprinsi, vara aceasta, pe o plaja de nudisti din Lituania, cotidianul britanic Times relata, ieri, ca sfarsitul de saptamana s-a dovedit destul de agitat pentru actualul vicepresedinte al Comisiei Europene, cu responsabilitati in domeniul industriei, si pentru subalterna sa, in contextul existentei unor presiuni in directia indepartarii celor doi din structurile Executivului comunitar.
Daca in urma cu doua luni denunta acuzatiile de favoritism si conflict de interese formulate pe fondul zvonurilor legate de relatia cu sefa cabinetului propriu drept "simple calomnii", Gunter Verheugen a revenit, la finalul saptamanii trecute, in atentia presei, in conditiile in care doua publicatii din Germania natala au intrat in posesia unor fotografii compromitatoare cu cei doi, mai nou amatori de nudism. In vreme ce cotidianul Bild s-a limitat la a publica unele detalii ale vacantei petrecute de comisarul german impreuna cu Erler, departe de ochii consoartei, revista Focus a anuntat ca intentioneaza sa publice setul de sase fotografii, in care Verheugen este infatisat purtand doar o sapca de baseball, alaturi de subalterna sa. Consilierii legali ai publicatiei nu au luat insa o decizie definitiva in acest sens, noteaza cotidianul britanic Times, precizand ca oficialul european a apelat la serviciile unui avocat din Hamburg pentru a impiedica publicarea imaginilor indiscrete. In pofida relatarilor din presa, potrivit carora in culisele de la Bruxelles s-ar pregati debarcarea celor doi, seful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a intervenit in favoarea vicepresedintelui Verheugen, declarand ca se asteapta ca dreptul la viata privata sa fie respectat.
Berlinul sta zid in spatele germanului
"Nu exista persoane care sa cunoasca UE mai bine decat Verheugen, care, in calitate de persoana cu influenta la Bruxelles, ne este indispensabil, in special in conditiile in care (Germania, n.red.) se pregateste sa preia presedintia" Uniunii, in ianuarie 2007, a declarat, la randul sau, seful diplomatiei de la Berlin, Frank-Walter Steinmeier, alaturandu-se, astfel, pozitiei exprimate de cancelarul Angela Merkel. La polul opus, europarlamentarul german Markus Ferber a solicitat demisia vicepresedintelui Verheugen. "Domnul Verheugen sustine ca nu s-a intamplat nimic intre el si sefa cabinetului sai. Fotografiile in care cei doi sunt prezentanti goi contrazic aceste declaratii. Pentru a proteja reputatia functiei pe care o detine, ar trebui sa isi asume consecintele si sa demisioneze", a opinat Ferber. Zvonurile referitoare la relatia controversata a lui Gunter Verheugen (62 de ani) cu Petra Erler (48 de ani) au aparut la inceputul acestui an, evoluand intr-un adevarat scandal, care s-a referit inclusiv la promovarea acesteia din urma si maririle spectaculoase de salariu de care a beneficiat. (A.M.L.)
Scandal sexual si in Polonia
Conservatorii aflati la putere in Polonia au anuntat, la finalul saptamanii trecute, ca nu exclud varianta convocarii de alegeri anticipate in cazul in care acuzatiile de hartuire sexuala formulate impotriva vicepremierului Andrzej Lepper si a altor responsabili din partidul acestuia, Samooborona (Autoapararea), se vor dovedi intemeiate, transmite Rompres. "Daca acuzatiile impotriva lui Lepper se vor dovedi reale, vom lua in considerare organizarea de alegeri anticipate", a declarat pentru Reuters, seful de Cabinet al primului ministru, Adam Lipinski, totodata vicepresedinte al principalului partid aflat la guvernare in Polonia, Dreptate si Justitie. (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.