Tabloidul News of the World a intrat in posesia unor pagini din raportul politiei care demonteaza toate teoriile conspiratiei in cazul mortii printesei Diana. Raportul va fi facut public in mod oficial la inceputul saptamanii acesteia. S-a mai aflat
Tabloidul News of the World a intrat in posesia unor pagini din raportul politiei care demonteaza toate teoriile conspiratiei in cazul mortii printesei Diana. Raportul va fi facut public in mod oficial la inceputul saptamanii acesteia. S-a mai aflat de asemenea ca americanii ii ascultau telefoanele printesei.
In cadrul anchetei cu nume de cod "Operatiunea Paget" au fost intervievati 400 de martori si prieteni, s-au examinat 20.000 de documente oficiale si s-au efectuat alte numeroase teste de laborator.
Raportul contrazice majoritatea declaratiilor lui Mohamed Al Fayed, inclusiv cea conform careia fiul sau si Diana erau logoditi, mai ales ca se spune ca nimeni din anturajul celor doi nu stia nimic despre acest lucru. Mai mult decat atat, bijutierul care sustinea ca de la el s-ar fi cumparat inelul de logodna, si-a schimbat declaratia, si a negat ulterior tot.
Fraza cu fraza, ancheta Politiei demonteaza toate zvonurile: contrar acestora, Diana a ajuns la spital, dupa accident, in stare de inconstienta si nu a vorbit cu nimeni, desi se spunea ca o asistenta i-ar fi ascultat ultimele cuvinte de pe patul de moarte.
O alta teorie: Al Fayed sustine ca Diana si Dodi asteptau un copil, ea fiind insarcinata in patru sau cinci saptamani in momentul accidentului. Faptele: expertii spun ca fluidele folosite la imbalsamarea trupului printesei ar fi putut da un rezultat pozitiv fals la testele de sarcina, astfel incat au facut noi teste pe sangele acesteia descoperit pe scaunele din masina. Verdict: printesa Diana nu era insarcinata.
Teoria: Diana a fost ucisa de MI6 pentru ca printul Phillip nu dorea ca mama viitorului rege sa fie casatorita cu un musulman. Faptele: cei doi agenti secreti despre care se spune ca ar fi ucis-o pe printesa nu au fost niciodata la Paris. Serviciile secrete MI5 si MI6 le-au studiat dosarele si nu au gasit nimic. Verdict: nu a existat nici un complot.
Teoria Fiatului alb: politia franceza nu a descoperit niciodata masina care s-ar fi aflat in zona si desi pe Mercedesul printesei s-au gasit urme de vopsea alba, originea acesteia nu a fost stabilita clar niciodata. Un cameraman francez care avea o astfel de masina a declarat ca nu a fost in acea noapte in tunel. In 2000 el a fost descoperit mort, ceea ce a sustinut zvonurile, dar fara nici o certitudine. Verdict: Fiatul nu a fost implicat in accident.
Teoria spionului: soferul Henri Paul era spion francez, implicat in asasinat, iar mostrele sale de sange au fost masluite, pentru a parea ca era beat si astfel actiunea sa sa fie "acoperita". Faptele: anchetatorii sustin ca desi Henri Paul era platit de serviciul francez echivalent al MI5 si avea 100.000 de lire sterline in 14 conturi bancare franceze, nu s-a putut stabili existenta unor legaturi intre aceste plati si moartea Dianei. Politia a luat din nou teste de sange si ADN comparate cu cele ale parintilor sai si au stabilit ca acestea nu au fost masluite. Mai mult decat atat, anchetatorii sustin ca Paul "era beat ca un porc" si ca avea in sange o combinatie de alcool si tranchilizante. Mai mult decat atat, nivelul alcoolului din sangele soferului Henri Paul era de trei ori mai mare decat cel admis de legile franceze. Verdict: soferul era beat.
Interesant in acest raport este mentionarea serviciilor secrete americane care au ascultat convorbirile telefonice ale printesei in noaptea in care aceasta a decedat, fara a avea insa aprobarea serviciilor britanice. Fostul sef al politiei metropolitane londoneze Lord Stevens sustine ca serviciile secrete americane au amplasat microfoane in masina printesei cu mai multe ore inainte ca aceasta sa moara la Paris, in accident. Printr-o actiune care pune sub semnul intrebarii acordurile transatlantice in domeniul informatiilor, serviciile americane de spionaj au recunoscut ca au urmarit si ascultat conversatiile printesei pe perioada in care aceasta a stat la hotelul Ritz din Paris, fara a-si informa insa omologii britanici din cadrul MI6.
Concluzia raportului este ca Diana, iubitul ei Dodi Fayed si soferul masinii au murit intr-un accident cauzat de faptul ca Paul se afla sub influenta alcoolului si conducea cu viteza prea mare ca sa poata scapa de paparazzi. Cu toate acestea, un sondaj arata ca peste 30% dintre oamenii de pe strada cred ca printesa Diana a fost asasinata. Ca raspuns, anchetatorii francezi sustin ca fenomenul teoriilor in ceea ce priveste moartea acesteia este ca parte a "sindromului Marilyn Monroe", adica oamenii refuza sa creada ca o astfel de femeie ar fi putut muri intr-un simplu accident de masina.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.