Doctorul Adrian Lobontiu este autorul unei premiere absolute in chirurgia gastro-intestinala franceza: operatia fara nici un fel de incizie. Dr. Lobontiu a folosit tehnica imaginata in Statele Unite de un medic german, pentru a pune capat chinuitorului reflux gastro-esofagian.

Doctorul Lobontiu a facut primul pas in a spune adio chirurgiei gastro-intestinale clasice la sfirsitul lunii octombrie in orasul Angers, iar pe cel de-al doilea citeva saptamini mai tirziu, in noiembrie, la Toulouse. Premiera franceza a medicului roman este rodul unei aventuri stiintifice pe care acesta a avut-o cu o celebra societate medico-chirurgicala de pe coasta de vest a Statelor Unite, EndoGastric Solutions, cea care a lansat cu succes citeva start up-uri in chirurgia robotica si tele-satelitara. Tehnica a exersat-o in SUA, pe citeva zeci de ciini si porci, inainte de a o pune in aplicare pe om, ciinele fiind mai apropiat anatomic de om, spre deosebire de porc care are tesuturile mai dure. „Nu au sarit in sus organizatiile de protectie a animalelor, intrucit si-au dat seama ca nu le facem rau. In Europa nu ne-ar fi permis cu siguranta", le stie standardele de reactie dr. Lobontiu.

Standardul de aur

Aproximativ 40% din populatie a trecut macar o data printr-un episod de reflux, dar la aproximativ 10% din populatie acesta ajunge de neindurat, cu greturi, arsuri si varsaturi frecvente, spune dr. Lobontiu. El este specialist in chirurgie robotica la Paris, director medical pe Europa al Intuitive Surgical Inc. si, in medie, opereaza de doua-trei ori pe saptamina de-a lungul si de-a latul batrinului continent. Gold standardul in tratarea refluxului gastro-esofagian, continua dr. Lobontiu, era pina acum interventia chirurgicala Niessen, care, miniinvaziva cum e, tot are nevoie de 4-5 incizii.

Viitorul e EsophyX

„Inovatia consta in faptul ca introducerea instrumentelor chirurgicale in abdomen se face pe cale orala, fara a fi nevoie de incizii abdominale. Introduci o camera cu lumina rece si un endoscop sau fibroscop, care are atasat EsophyX, special conceput de EndoGastric Solutions, ce contine instrumentele chirurgicale flexibile. Cel care a inventat aceasta tehnica este un chirurg german stralucit, stabilit in Statele Unite, dr. Stefan Kraemer, vicepresedintele si fondatorul EndoGastric Solutions", admira tehnologia germana dr. Lobontiu.

Silicon Valley investeste

Dar impresie i-a facut si simtul eminent pentru afaceri al presedintelui EndoGastric Solutions, francezul Thierry Thaure, care stie cum sa faca mintile sclipitoare ale milionarilor din Silicon Valley sa-si investeasca banii in industriile lui chirurgicale, multe cotate la bursa NASDAQ. „Pentru proiectul acesta a reusit sa stringa peste 30 de milioane de dolari. Odata, cind stringeam bani pentru proiect, mi-a zis: «Vezi ca azi ne intilnim cu 7-8 barosani, fiecare ar da doua milioane». Trei erau medici, doi erau bancheri, altul era biolog si tot asa. Ne-au pus intrebari foarte aplicate, ca, daca ne dadeau cite doua milioane acum, voiau sa fie siguri ca in doi ani o sa scoata patru", a contribuit si dr. Lobontiu la succesul negocierii. Cei doi i-au convins pe milionari ca banii lor se vor intoarce cu pui in Silicon Valley, atunci cind tehnica si echipamentul imaginat de EndoGastric Solutions vor fi folosite pe scara larga.