"Sistemul bancar romanesc este stabil si capabil sa absoarba socurile. Capitalizarea bancara este semnificativa, fiind de peste 20%, comparativ cu 8%, nivelul de capitalizare bancara la nivel mondial, iar creditele restante si indoielnice reprezinta
"Sistemul bancar romanesc este stabil si capabil sa absoarba socurile. Capitalizarea bancara este semnificativa, fiind de peste 20%, comparativ cu 8%, nivelul de capitalizare bancara la nivel mondial, iar creditele restante si indoielnice reprezinta mai putin de 1% din totalul creditelor", a afirmat, la Pitesti, cu ocazia primirii titlului de Doctor Honoris Causa al Universitatii din localitate, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.
Intermedierea financiara creste incet
Gradul de intermediere financiara al economiei romanesti va fi de circa 25% din produsul intern brut (PIB) la finalul lui 2006 si reprezinta mai putin de un sfert din gradul de intermediere financiara din UE, care era de 103,9% din PIB in 2005, a mai spus Isarescu, citat de NewsIn. "Cu toate ca sistemul financiar s-a dezvoltat si intarit, Romania este inca in urma celorlalte tari din Europa Centrala si de Est in ceea ce priveste intermedierea financiara. Nivelul estimat, la finele anului 2006, este de circa 25% din PIB, comparativ cu 52,2% din PIB pentru noile state membre ale UE si, respectiv, 103,9% din PIB, la nivelul zonei euro, in 2005", a spus guvernatorul bancii centrale.
Masurile "neortodoxe" au succes
Masurile "neortodoxe" luate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) au limitat amploarea impactului intrarilor de capital asupra stabilitatii financiare si a preturilor, considera Mugur Isarescu. "Temperarea expansiunii creditului neguvernamental atenueaza fenomenul de supraincalzire a economiei, ceea ce contribuie la reducerea presiunilor inflationiste si la limitarea dezechilibrului extern", a argumentat seful BNR.
Masurile luate de BNR au vizat si temperarea ritmului de crestere a creditului in valuta, ceea ce a impiedicat sporirea vulnerabilitatii bancilor la fluctuatiile cursului de schimb al monedei nationale, potrivit guvernatorului. El a aratat ca, in cele din urma, aceasta decizie a asigurat evitarea unei majorari a volumului de credite neperformante. "Masurile neortodoxe pe care BNR le-a adoptat in anii 2005 si 2006 au fost eficace pe termen scurt, asigurand concilierea intre stabilitatea financiara si cea a preturilor", a spus Isarescu.
Ceea ce Isarescu numeste "masuri neortodoxe" sunt o serie de decizii de politica monetara, care au ingustat spatiul de manevra al bancilor si au limitat accesul populatiei la credite. Banca centrala a majorat, la sfarsitului lunii iunie a anului curent, rata de constituire a rezervelor minime obligatorii de la 16% la 20% pentru lei. In luna februarie, banca centrala a majorat rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta de la 35% la 40%. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.