Dintr-un studiu realizat de Gallup si dat publicitatii ieri, reiese ca Romania se afla pe locul al doilea in topul celor mai corupte tari din Europa, dupa Albania, tara in care 66% dintre cetatenii chestionati sustin ca au dat mita in ultimul an. Unu
Dintr-un studiu realizat de Gallup si dat publicitatii ieri, reiese ca Romania se afla pe locul al doilea in topul celor mai corupte tari din Europa, dupa Albania, tara in care 66% dintre cetatenii chestionati sustin ca au dat mita in ultimul an. Unul din cinci romani a declarat, pentru acelasi studiu, ca a dat mita in ultimele 12 luni. Romania, unde 20% dintre cetateni spun ca au dat cel putin o data mita in 2006, este mai corupta decat provincia Kosovo, unde 12% dintre locuitori sustin ca au dat mita in acest an, decat Turcia (2%), Bulgaria (8%), Macedonia(9%) sau Serbia (13%). De partea cealalta a baricadei, doar 1% dintre cetatenii finlandezi, elvetieni si suedezi au declarat ca au dat mita in decursul acestui an si doar 2% din populatia Austriei, Danemarcei, Frantei, Germaniei, Islandei, Olandei, Norvegiei, Portugaliei, Spaniei si Marii Britanii. Dintre cele 60 de state studiate de Gallup in Barometrul Global al Coruptiei pentru Transparency International, mai corupte decat Romania sunt marea majoritate a tarilor africane si cateva din cele din America Latina. Punctajele obtinute de cele din urma sunt doar cu cateva procente mai mari decat cele ale tarii noastre. In opinia celor 1024 de romani intervievati, alesi pe criterii sociologice clare, cele mai corupte medii din Romania sunt cel politic, care a primit 4,1 puncte din maximum 5 ceea ce reprezinta "domeniu extrem de corupt", urmat de Parlament cu 4 puncte si de sistemul judiciar, notat cu 3,9 puncte. Sondajul a studiat perceptia coruptiei la nivelul fiecarei tari in perioada 2005-2006 si are o marja de eroare de plus sau minus 3%.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.