Problema pestei porcine clasice a generat mari probleme, UE impunand anumite masuri. De remarcat, pesta porcina nu se transmite la om, dar are un impact economic important, decimand populatiile de porci. Planul de contingenta (n.r. - plan de interventie in cazul aparitiei focarului de pesta porcina) prevede, printre altele, vaccinarea tuturor porcilor din tara, incepand cu 20 decembrie (n.r. - exceptand porcii care vor fi taiati de Craciun) si instituirea unui sistem de catalogare a fermelor de crestere a porcilor, in functie de numarul porcilor din exploatatie fiind obligatorii anumite masuri de biosecuritate.
Potrivit unei hotarari de Guvern ce trebuia publicata ieri in Monitorul Oficial, exploatatiile de porci vor fi impartite in doua categorii: exploatatii nonprofesionale si profesionale. Cele nonprofesionale sunt de doua feluri: pentru consum familial, cu pana la 3 porci. "Carnea poate fi utilizata numai pentru consum familial in exploatatia de origine. Este interzisa comercializarea porcinelor vii, a carnii, a produselor si a subproduselor rezultate de la acestea", se arata in actul normativ. Cea de a doua exploatatie este microferma comerciala, cu pana la 20 de porci. Ei pot fi vanduti numai vii si numai pe piata locala, direct din exploatatie, fiind interzisa comercializarea carnii, produselor si subproduselor. Exploatatiile profesionale sunt cele cu peste 20 de porci si trebuie autorizate sanitar-veterinar.
Marian Avram, presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Animalelor (ANSVSA) a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca, potrivit noilor reglementari, nu va mai fi permis sa se trasporte carne dintr-o localitate in alta. "Carnea va putea fi consumata numai in gospodarie", a precizat el. Regula se aplica in fermele familiale, pentru toata carnea, astfel ca va disparea fenomenul "porcilor crescuti de rudele de la tara". Pentru gospodariile cu 4-20 de porci este interzis comertul cu carne de porc, actul normativ nefacand nici o referire la carnea "donata".
In cele din urma, Avram a dat si explicatia instituirii acestor masuri. El a precizat ca marii crescatori de porci s-au plans ca nu pot exporta carne de porc in UE. De remarcat, Romania avea, la jumatatea anului 2006, aproximativ 5,3 milioane de porci, din care 1,1 milioane in 278 de ferme profesionale si 4,6 milioane de porci in 1,9 gospodarii. Mai mult, 70% din carnea de porc consumata la nivel national provine din import, astfel ca exista destul loc pentru producatorii nationali. Numai ca importurile se fac la preturi mai mici decat oferta nationala. In conditiile in care cererea de carne comercializata prin magazine ar creste in lipsa resurselor "de la tara", preturile la carnea provenita de la marii crescatori si comercianti ar putea creste.
Despre autor:
Sursa: Ziua
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Analiză Clean Recycle: numărul deșeurilor de ambalaje, în creștere de sărbători
Sursa: green.start-up.ro
-
Răzvan Ghenu, Arggo: Ne confruntăm cu din ce în ce mai multe atacuri cibernetice
Sursa: retail.ro
-
Care este ziua ta norocoasă în funcție de zodie în săptămâna 29 aprilie - 5 mai
Sursa: garbo.ro
-
UniCredit va oferi carduri adaptate pentru nevăzători
Sursa: futurebanking.ro
-
Oracolul Îngerilor: Ce mesaj are Îngerul Păzitor pentru 26 aprilie 2024?
Sursa: kudika.ro
-
🎦 Smart Products, afacerea care caută mereu cele mai noi tehnologii în lume
Sursa: start-up.ro
-
Dosarul Mineriadei | Procurorii au mers acasă la Ion Iliescu
Sursa: wall-street.ro