Proiectul clocit de presedintele Basescu, democratul Emil Boc si ex-liberalul Theodor Stolojan in vederea constituirii unui megapartid prezidential a fost lansat ieri: Platforma exclusilor se transforma in Partidul Liberal Democrat (PLD). Anuntul
Proiectul clocit de presedintele Basescu, democratul Emil Boc si ex-liberalul Theodor Stolojan in vederea constituirii unui megapartid prezidential a fost lansat ieri: Platforma exclusilor se transforma in Partidul Liberal Democrat (PLD). Anuntul a fost lansat de fostul consilier al Cotrocenilor care nu si-a ascuns deloc adevaratele intentii - parteneriat cu PD, amendarea initiativelor PNL, razboi deschis in vederea decapitarii lui Tariceanu si unificarea fortelor de dreapta intr-un partid mamut.
Surse confidentiale ne-au precizat ca gestul lui Stolojan se inscrie intr-un plan prestabilit, pus la cale in laboratoarele Cotrocenilor. In prima instanta, rebelii au lansat Platforma liberala pentru a-l lucra pe Tariceanu din interiorul partidului, plan care a fost sortit esecului. Aceleasi surse ne-au explicat ca, acum, stradania de a infiinta PLD are ca scop constituirea gruparii Stolojan ca o alternativa la guvernare, alaturi de democratii lui Emil Boc. Faptul ca exclusii au tagaduit pana-n ultima clipa intentia de a se constitui ca partid, are ratiunile sale. Oamenii lui Stolojan s-au straduit sa castige cat mai mult timp pentru a trasa conturul noii formatiuni. De asemenea, astfel se explica si saltul oficial si rapid pe care Mona Musca l-a facut in barca platformista, fara sa mai astepte daramarea verdictului de politie politica cu care a gratulat-o CNSAS. Pe de alta parte, refuzul vehement al democratilor de a organiza alegeri anticipate este menit sa asigure timpul necesar ca PLD sa devina partid. Tatucii proiectului spera ca partidul sa se infiinteze pana in luna mai, sa participe cu PD la europarlamentare si sa intre la guvernare cu democratii, prin lasarea de izbeliste a premierului Tariceanu.
Santajul lui Videanu
In negocierile de miercuri de la Guvern, PNL si PD s-au ciondanit ore in sir, ambele partide folosind arme grele. Surse guvernamentale au afirmat ca primarul democrat al Capitalei, Adriean Videanu, i-a amenintat pe liberali ca va da publicitatii niste inregistrari pe care le detine, in care presedintele Camerei, Bogdan Olteanu (PNL) ar negocia cu pesedistul Viorel Hrebenciuc o eventuala alianta. Aceleasi surse sustin ca, daca Videanu va iesi public cu aceste acuzatii, Olteanu va solicita SRI sa clarifice motivatiile pentru care Serviciul i-ar fi interceptat convorbirile telefonice. In momentul in care Videanu a lansat acuzatiile, sursele sustin ca Motreanu a rabufnit nervos si a amenintat ca va refuza portofoliul Agriculturii. La randul lor, liberalii i-au acuzat pe democrati ca pregatesc sa se retraga de la guvernare in momentul in care Stolojan va reprezenta o alternativa in timp ce liderii PD au acuzat o alianta PNL-PSD-PC dupa anticipatele solicitate de Tariceanu.
PLD in Alianta D.A. cu PD
Insotit de Valeriu Stoica, Gheorghe Flutur si Mona Musca, exclusul Stolojan a anuntat proiectul unui nou partid care, sustine el, va unifica toate fortele de dreapta. Discursul fostului consilier al lui Basescu a tintit permanent capul lui Tariceanu si al apropiatilor acestuia: Bogdan Olteanu, Ludovic Orban si Crin Antonescu. El a sustinut ca Tariceanu si ai lui reprezinta "groparii PNL". Pozand in salvatorul partidului, Stolojan a insistat ca PLD reprezinta parte a Aliantei D.A. si a militat pentru colaborarea cu PD. El a fost de parere ca PNL a ajuns la 11 la suta in sondaje din vina lui Tariceanu, conducerea actuala a partidului fiind formata numai din personaje care s-au opus mereu Aliantei cu PD. Stolojan a facut un apel la liberali sa migreze spre noua formatiune si a sustinut ca, din punct de vedere legal, PLD se va infiinta cu viteza luminii.
El a promis ca va analiza cu ochi de vulur toate initiativele PNL si ale Cabinetului Tariceanu pentru a decide daca le va sustine pe plan parlamentar. Cat despre conducerea viitoarei formatiuni, Stolojan a sustinut ca aceasta va fi decisa de un Congres Extraordinar. El a sustinut ca PLD se bucura de sprijinul a opt filiale liberale, la acest proiect aderand 28 de parlamentari si peste 11.500 de simpatizanti.
Calin Popescu Tariceanu ataca la baioneta
Platforma e dirijata din afara
Calin Popescu Tariceanu a apreciat ieri, inaintea reuniunii Delegatiei Permanente, ca prin anuntarea crearii unei noi formatiuni politice platformistii au dovedit ca mesajul lor initial potrivit caruia doresc unitatea PNL a fost unul "cu totul si cu totul mincinos".
"In ceea ce priveste titulatura si esenta partidului, o sa vedeti ca nu este nici liberal, nici democrat. Si asta pentru ca Theodor Stolojan are tot atata legatura cu liberalismul cat am eu cu social-democratia. Daca o persoana care s-a ocupat de conturile regimului comunist si ale lui Ceausescu poate fi considerata liberala, dati-mi voi sa ma indoiesc. Daca cineva care a fost sustinator al campaniei presedintelui Iliescu poate fi considerat un liberal, iarasi dati-mi voie sa ma indoiesc si sigur ca ar trebui sa continui cu prea multe exemple in acest sens", a spus premierul, citat de Mediafax. Liderul liberal a sustinut ca, in ceea priveste titulatura de "democrat" a noului partid, Stolojan va proceda "asa cum stie" si "o sa-i puna pe cei care sunt membrii partidului sa semneze un contract de tip comercial cu el prin care ei se angajeaza sa-l sustina neconditionat, iar daca nu-l sustin o sa le dea cu contractul peste nas si o sa-si dea demisia". Calin Popescu Tariceanu a aratat ca actiunile viitoare ale noului partid vor fi "asa cum s-a vorbit" si cum au spus si liberalii, adica "nu vor face decat sa confirme faptul ca actiunea este destinata slabirii PNL, atacarii PNL". "Platforma liberala, toate astea, sunt numai povesti si miscarile politice ulterioare vor dovedi ca de fapt sunt dirijate si din afara si ca n-au nici un fel de legatura cu liberalismul sau PNL", a declarat presedintele PNL. (R.G.)
Colaborare PD-PLD de dragul DA
PD va colabora cu reprezentantii noului partid lansat de Theodor Stolojan pentru asigurarea unei stabilitati politice si guvernamentale si pentru conservarea electoratului Aliantei DA, a declarat ieri presedintele partidului, Emil Boc, citat de Mediafax.
"Cat timp vor ramane de aceeasi parte a baricadei, vom avea in ei un partener de discutii si dialog", a spus Boc. El sustine ca PD este preocupat de asigurarea stabilitatii ca membru aflat la guvernare, iar aceasta trebuie cautata nu prin formarea unei majoritati parlamentare noi cu PSD, ci prin incercarea de a cauta toate resursele in interiorul Aliantei. "Cei care sunt astazi la platforma sunt ai Aliantei, sunt cei care au crezut si cred in valorile pentru care am fost votati si trimisi sa guvernam si speram sa ii tinem cat mai mult impreuna", a declarat Emil Boc. (A.H.)
PNL a convocat congres extraordinar in ianuarie
Delegatia permanenta a PNL a decis sa organizeze Congresul extraordinar al partidului la mijlocul lunii ianuarie. Decebal Traian Remes a fost uns in functia de secretar general al partidului in locul lui Dan Motreanu.
Surse liberale ne-au declarat ca la inceputul sedintei, liderii PNL erau contrariati daca se mai impune sau nu organizarea unui congres in conditiile in care Theodor Stolojan a anuntat ca-si face partid. Pana la urma, reprezentantii Delegatiei permanente au hotarat sa mimeze necesitatea unui congres.
Forul suprem al liberalilor va adopta o declaratie referitoare la identitatea liberala, un proiect privitor la strategia post-aderare a Romaniei si, de asemenea, va opera o serie de schimbari in cadrul statutului PNL. La finalul lucrarilor, premierul Tariceanu nu a pierdut ocazia sa-l taxeze pe Stolojan, spunand ca partidul pe care acesta vrea sa-l infiinteze este "foarte putin liberal si mai mult democrat". Totodata, el a anuntat ca in cele sapte filiale rebele se vor numi conduceri interimare. Evitand sa spuna clar daca ii va exclude din partid pe adeptii lui Stolojan, Tariceanu a invocat sec legea partidelor politice potrivit careia o persoana nu poate sa fie membra simultan in doua partide.
Tariceanu i-a acuzat pe democratii lui Boc ca au inteles sa iasa la televizor si sa vorbeasca despre MEC in conditiile in care negocierile din Alianta nu se finalizasera. La ora inchiderii editiei, liderii PNL se intruneau in sedinta Comitetului executiv central al partidului. (R.G.)
UDMR cere regandirea formulei guvernamentale
Liderul UDMR, Marko Bela, a declarat ieri ca cele trei partide ramase in Coalitie vor trebui, in luna ianuarie, in mod obligatoriu sa rediscute intreaga formula de guvernare. "Eu cred ca formula actuala va fi una provizorie. Probabil ca in ianuarie va trebui, foarte serios, sa discutam intreaga formula guvernamentala, fiindca aceste schimbari bruste - o intelegere ieri, una azi - demonstreaza ca in intreaga formula exista probleme serioase", a afirmat Marko, citat de Rompres. Potrivit liderului Uniunii, in ianuarie, cele trei partide vor trebui sa analizeze daca vor reusi sa obtina in Parlament sprijinul pentru a guverna intr-un executiv minoritar. (R.P.)
PC: Se intareste pozitia presedintelui
Purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca, a declarat ieri ca aparitia pe scena politica a PLD "nu reprezinta nici o noutate", scopul acestuia fiind "intarirea pozitiei presedintelui Traian Basescu in Legislativ si, eventual, in Executiv". Ciuca a precizat ca PC a anuntat cu sase luni inainte infiintarea acestei noi formatiuni si "nu reprezinta o surpriza sau o noutate" din acest punct de vedere, informeaza Mediafax. Conform lui Ciuca, "in mod evident, noul partid va colabora pana la suprapunere si chiar pana la fuziune cu PD". (V.D.)
Vadim: Partidul lui Basescu
Presedintele PRM Vadim Tudor a declarat ieri ca PLD este "partidul lui Traian Basescu, care nu poate conduce altfel decat prin intriga si scandal", si a precizat ca PRM nu refuza dialogul cu nimeni, dar prevede inutilitatea unor discutii cu PLD. "Pot sa apreciez, ca istoric, ca asistam la prohodul PNL, incaput pe mana unor aventurieri, diletanti, odrasle si activisti de Komintern", a perorat Tribunul. (R.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.