Presedintele Federatiei Internationale a Jurnalistilor (FIJ), Aidan White, a vizitat redactia ZIUA, acordandu-ne un amplu interviu. Discutia cu Aidan White a abordat problemele generale ale presei europene si, mai ales, specificul romanesc al mass-me
Presedintele Federatiei Internationale a Jurnalistilor (FIJ), Aidan White, a vizitat redactia ZIUA, acordandu-ne un amplu interviu. Discutia cu Aidan White a abordat problemele generale ale presei europene si, mai ales, specificul romanesc al mass-media - incepand de la presiunile exercitate asupra jurnalistilor si pana la colaborarea acestora cu serviciile secrete, din trecut si din prezent. Aidan White a aratat ca procesul deconspirarii jurnalistilor care au colaborat cu fosta Securitate trebuie sa continue.
Cum ati regasit Romania?
In Romania am gasit o serie de schimbari importante. In primul rand: este o perioada buna pentru romani, tara se afla pe directia unei dezvoltari excelente. Orasul Bucuresti este mai bogat, am sentimentul ca este mai multa energie, si faptul ca tara adera la UE ofera o platforma pentru relansarea economiei si societatii. Dar cred ca este o perioada foarte buna si pentru mass-media. Am observat ca in societatea romaneasca politicienii au pierdut increderea multor oameni. Aceste sondaje care arata ca politicienii se afla pe aceeasi treapta a increderii cu mass-media...
Mass-media se mentine in top, este pe locul al treilea de multa vreme, de la inceputul presei independente, de dupa asa zisa revolutie din 1989...
Mi se pare ca aici avem o situatie in care media are o responsabilitate in a oferi calitatea necesara pentru recladirea increderii in institutiile democratice. Aceasta este o sarcina importanta. Nu este o perioada usoara, din cauza schimbarilor tehnologice si a schimbarilor din piata de media. Exista ingrijorari legate de tiraj, de influenta Internetului care va rasuci intreaga situatie. Si desi este o perioada dificila, aici in Romania se vede ca exista foarte multe oportunitati. Iar ceea ce trebuie facut - trebuie investit in noua generatie de jurnalisti tineri, peste toti ii poti vedea pe acesti tineri care au nevoie sa fie pregatiti, sa fie bine informati.
Pentru generatia noastra au fost foarte importante ocaziile de a studia in strainatate, in Statele Unite, in Marea Britanie...
Intr-adevar, daca ai avut ocazia sa studiezi in strainatate este foarte bine. Pe de alta parte, aceasta noua generatie de jurnalisti este in mod clar romaneasca, parte a unei noi culturi care se dezvolta. Si aceasta deoarece nu au povara trecutului care sa ii apese, ceea ce mi se pare ceva foarte important.
In ciuda tuturor schimbarilor democratice aceasta povara inca ne tine legati de trecut.
Inteleg ca aceasta campanie pentru dezvaluirea rolului jucat de jurnalisti in anii comunismului este una importanta. Impartasesc dorinta grupurilor de jurnalisti de aici care isi doresc o dezvaluire cat mai larga posibil. Transparenta este esentiala intr-o democratie, oamenii au nevoie sa aiba incredere in cine ii conduce sau in formatorii de opinie.
Credeti ca aceasta campanie - Voci Curate a Civic Media- trebuie sa continue pana la capat?
Sigur ca trebuie continuata aceasta campanie. Insa mai trebuie sa spun cateva lucruri: mi se pare ca aceasta campanie este vitala, insa nu ar trebui sa duca la un proces de victimizare. Multi oameni s-ar simti amenintati: daca spun ce am facut in trecut mi-as putea pierde slujba, pozitia, nu stiu ce se va intampla, si de aceea nu ar dori sa vorbeasca.
Nu este cazul nostru, am lansat o campanie aici, la ZIUA, de auto-deconspirare si de asemenea MediaSind ne-a urmat, iar unii redactori au recunoscut ca au fost abordati de Securitate, insa nu au facut politie politica si si-au pastrat pozitiile.
Este foarte bine. Eu am o viziune in legatura cu aceasta problema. La Bruxelles avem un cod deontologic in legatura cu aceasta chestiune a deconspirarii. Si functioneaza, pentru ca la Bruxelles sunt foarte multi jurnalisti care sunt sprijiniti de grupuri de lobby sau grupuri politice...
Si poate si de servicii de informatii...
Tot felul de grupuri. Iar noi am spus ca jurnalistii ar trebui sa dezvaluie pentru cine lucreaza, de unde primesc sprijin, de unde primesc bani si ce au facut in trecut in fata redactorului sef. Iar redactorul - sef este persoana responsabila pentru oamenii care lucreaza. Si mi se pare ca asa ceva ar trebui sa se faca si in Romania.
Ce ar trebui sa se intample cu formatorii de opinie care nu se afla sub autoritatea nimanui si inca isi ascund trecutul?
Ar trebui sa gaseasca o cale de a-si dezvalui trecutul. Isi asuma un risc teribil daca nu dezvaluie aceste informatii, iar acest risc este ca mostenirea si munca lor vor fi distruse dintr-o data. O sa va dau un exemplu: Gunther Grass - i-am citit cartile, il admir foarte mult. Insa regret ca Gunther Grass nu si-a dezvaluit trecutul in atatia ani. A avut ocazii sa o faca. Nu ii subestimez scrierile, insa intr-un fel ma face sa simt ca am fost inselat de el. Cred ca este pacat. Faptul ca nu a avut curajul sa isi dezvaluie trecutul cred ca este un mare pacat si de aceea cred ca formatorii de opinie din Romania, daca au probleme in trecut, ar trebui sa aiba incredere sa-l dezvaluie. Pot face aceasta in mai multe feluri: pot scrie o carte sau un articol. Insa este responsabilitatea fiecarui om care are un rol conducator in formarea de opinie sa aiba increderea partii de societate cu care se ocupa. Acesta este un moment definitoriu pentru multi oameni din jurnalismul romanesc.
Mai exista si problema celor care au lucrat cu Securitatea sau alte servicii si inca lucreaza pentru actualele servicii secrete si se tem sa nu le fie dezvaluita aceasta legatura...
In legatura cu colaborarea cu serviciile secrete - si stiu ca exista oameni din mass-media care inca lucreaza cu serviciile secrete - acestia cred ca nu se vor deconspira niciodata. Asta este clar. Este naiv sa ne asteptam la asa ceva. Singura modalitate este ca atunci cand descoperim noi ceva - asa cum a fost de curand cazul in Germania si in Olanda, unde dintr-o data s-a descoperit ca serviciile secrete din Germania infiltrau spioni in redactii pentru a vedea cu cine discuta jurnalistii si ce discuta. Mi se pare ca asa ceva nu ar trebui sa se intample. Ar trebui sa spunem autoritatilor si serviciilor secrete: nu mai angajati jurnalisti, nu-i mai puneti pe oameni sa pretinda ca sunt jurnalisti pentru a spiona alti jurnalisti, deoarece in acest fel subminati democratia. Iar aceasta este adevarata problema. Este mai putin o problema pentru jurnalisti, este mai degraba o problema pentru autoritati si pentru calitatea democratiei care exista. Mi se pare corect sa spun ca in multe tari din aceasta regiune, inclusiv in Romania, exista o cultura politica defecta, care nu s-a maturizat inca intr-o cultura democratica. Vor mai trece ani pana cand vor disparea impulsurile vechilor modele, care vedeau media ca pe un instrument al exprimarii politice. Daca ne uitam la posturile nationale de radio sau televiziune, de exemplu: cand se schimba guvernul se schimba si conducerea lor. Asa ceva este o nebunie! Ce se intampla aici?!? Ce e cu aceste schimbari bruste de la albastru, la galben, la rosu?!? Aceasta este o recunoastere a unei culturi continue a amestecului politic, acest impuls in familia politica care considera media drept un instrument. Va mai dura pana se va aschimba, insa trebuie sa se schimbe.
Ceea ce se intampla acum in media romaneasca este ca, daca inainte de 2004 presiunea politica era directa, acum au aparut noi obstacole pentru democratie: dezvoltarea unor grupuri oligarhice care detin principalele organe media. Piata media este impartita acum intre cinci mari oligarhi. Cand am incercat sa explic acest lucru presedintelui Basescu la o dezbatere publica, acesta a considerat ca e vorba de un atac impotriva lui, deoarece si el este parte sau victima a manipularii dintre media si politica; dar acesti oligarhi se folosesc de media pentru a-i influenta pe politicieni si uneori chiar pentru a-i santaja. Acestea sunt noile provocari cu care se confrunta jurnalisti romani...
Nu sunt chiar noi. Traditia pe relatia media-politica a fost dintotdeauna in aceasta directie, politicienii incercand sa obtina influenta. Iar acesti noi oligarhi nu reprezinta decat o noua forma de organizare. Problema ramane aceeasi: cum tii media onesta? Cum mentii increderea dintre media si public? Cred ca nu exista decat un singur mod de a face acest lucru: o intelegere clara a faptului ca problemele legate de continutul media sunt probleme exclusiv pentru jurnalisti. Aceste probleme tin de redactorii sefi, de redactori, de reporteri, iar nu de Ministerul Informatiei, de proprietar - care are un interes lucrativ - nici de agentii de publicitate. Este foarte importanta intarirea mediului profesional in care lucreaza jurnalistii. Cred ca este posibil sa spui unor astfel de proprietari: uite, trebuie sa faci o declaratie ca exista o adevarata independenta a media din sectorul tau. Este nevoie de un cod deontologic, de o charta editoriala, stabilirea clara a responsabilitatilor redactorului sef, a lipsei unui amestec politic sau comercial in activitatea zilnica a media. Toate acestea contribuie la cladirea unei increderi a publicului si la crearea unui mediu de lucru deschis pentru jurnalisti. Mai exista o problema: poti avea toate declaratiile posibile, dar tot poti avea coruptie daca jurnalistii nu au salarii decente, daca nu au contracte clare, daca sunt victime ale unor practici incorecte in angajare. Asa ceva duce la coruptie si la subminarea calitatii. Avem nevoie de conditii mai bune de lucru, de o intelegere clara a rolului independentei in redactie. Oligarhii trebuie provocati: acest ziar serveste exclusiv interesul tau comercial si politic? Daca nu: unde sunt garantiile tale pentru independenta editoriala?
Cum ajuta IFJ in aceasta directie?
Lucram la nivel european pentru un proces de dialog direct cu angajatorii. Am inceput in Romania acest dialog direct cu angajatorii despre munca prestata. Incerc sa incurajez un dialog consistent intre jurnalisti si angajatori asupra standardelor, calitatii si conditiilor de munca. Cel mai important lucru este sa existe o structura de incredere pentru acest dialog. Ce vom incerca sa facem la nivel european va fi sa le asiguram pregatirea pentru acest dialog. Este clar ca in viitor vom avea nevoie de mai multa media de calitate. Avem nevoie de mult mai multi jurnalisti, insa avem nevoie si de sindicate mai bune care sa-i reprezinte. Jurnalistii trebuie incurajati sa faca parte din sindicate, iar angajatorii trebuie incurajati sa cladeasca modalitati de dialog astfel incat sa existe un respect reciproc.
Insa in ceea ce priveste agresiunile potentiale fata de jurnalisti, chiar daca in Romania situatia s-a mutat de la Iliescu-KGB la Basescu-CIA, posibilitatea unor presiuni directe aupra jurnalistilor inca exista. Ii va sustine FIJ pe jurnalistii care au nevoie de sprijin?
Absolut. Unul din lucrurile pe care vreau sa le spun: este o epoca de aur pentru jurnalism, avem mai multe ziare, mai multi jurnalisti - excelent! Insa: este si cea mai periculoasa perioada pentru jurnalisti din ultimii 20 de ani de cand lucrez pentru IFJ. Si nu este vorba de Irak sau Filipine, este periculos in unele dintre cele mai democratice tari. In acest an am fost implicat in cazuri de amestec guvernamental in activitatea jurnalistica in unele dintre cele mai democratice tari europene. Este un scandal! Avem o problema reala. Trebuie sa ne asiguram ca aceste guverne - care se dovedesc mai bagarete ca niciodata - vor lasa mass-media in pace. De aceea ne straduim sa sprijinim jurnalistii si orice jurnalist din Romania care va fi supus presiunilor poate fi sigur ca va primi sprijinul IFJ. Munca noastra din ultimii doi ani, circa 90% din munca noastra a fost tratarea cazurilor de presiuni asupra jurnalistilor. Este o epoca de aur pentru jurnalisti insa este si una periculoasa.
Va multumim. O ultima intrebare in legatura cu vizita dvs: ce ati intreprins in Romania?
Am avut intalniri cu MediaSind si Societatea Ziaristilor in legatura cu activitatea lor. Am avut ocazia sa vad activitatea unei companii mari ca Realitatea TV. Am putut discuta cu jurnalistii. Stiu ca este o perioada dificila, guvernul se afla in colaps. Cred ca am perceput foarte bine cum se schimba situatia. De fapt sunt foarte optimist. Unul din lucrurile pe care le-am observat este ca exista o noua generatie de jurnalisti entuziasti, dinamici si energici. Insa aici exista destui jurnalisti tineri. Ceea ce trebuie sa facem este sa ii sprijinim pentru a folosi aceasta energie intr-o forta a schimbarii pentru democratia din Romania. Exista probleme; intoleranta, rasismul din mass-media, exista probleme cu tabloidizarea - toate acestea trebuie infruntate. Insa in general viziunea mea este mai optimista decat era acum zece ani. Si cred ca este o perioada buna pentru optimism, insa este nevoie de vigilenta. Fiti vigilenti, pentru ca indiferent daca este vorba de oligarhi sau guvern sau de extremisti, intotdeauna vor exista oameni care sa doreasca sa exercite presiuni asupra media!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.