Vestul Europei a atras aproximativ 1,6 milioane de abonati de IPTV (Internet Protocol Television - televiziune prin internet) in 2006, dintre care jumatate provin din Franta.
Asia si-a incetinit ritmul de crestere a penetrarii IPTV, din cauza d
Vestul Europei a atras aproximativ 1,6 milioane de abonati de IPTV (Internet Protocol Television - televiziune prin internet) in 2006, dintre care jumatate provin din Franta.
Asia si-a incetinit ritmul de crestere a penetrarii IPTV, din cauza diverselor restrictii, iar in noiembrie 2006, compania Shanghai Media Group (gigantul media de stiri, televiziune, radio si internet, care are aproximativ 5.200 de angajati) a fost prima companie din China care a primit licenta pentru IPTV. Media Partners Asia estimeaza ca abonamentele la pay-TV in China vor ajunge la o valoare de 1,25 de milarde de dolari, pana in 2015, comparativ cu 48 milioane de dolari, anul trecut. Firma de cercetare previzioneaza ca, pana in 2010, vor exista aproape doua milioane de abonati la IPTV si 4,76 milioane pana in 2015.
Desi Europa si Asia-Pacific depasesc ca numar de utilizatori Statele Unite, firma de consultanta Gartner, citata de Reuters, estimeaza ca America de Nord va avea cele mai mari procente de crestere a ratei de penetrare a IPTV, in urmatorii cinci ani.
Cei mai mari competitori pe piata IPTV, in iunie 2006, erau Hong Kong PCCW (cea mai mare firma de telecomunicatii din Hong Kong) cu 654.000 de abonati si France Telecom (cea mai mare companie de telecomunicatii din Franta, cu 220.000 de angajati si peste 90 de milioane de clienti in toata lumea) cu 306.000, potrivit Gartner.
Veniturile globale din acest nou medium vor atinge 13,4 miliarde de dolari pana la sfarsitul lui 2010, fata de 399 milioane de dolari, in 2005, potrivit aceleiasi surse.
IPTV (Internet Protocol Television - televiziune prin internet) este un serviciu de televiziune prin broadband (internet in banda larga), in loc de satelit, cablu sau retele terestre. Programele sunt incarcate prin internet, iar utilizatorul primeste doua optiuni de accesare a acestora: Televiziune digitala live (acces la programe live) si Video on Demand (VoD - video la cerere).
Spre deosebire de televiziunile care transmit pe internet, pentru consumul de IPTV este nevoie de un receptor sau de un PC (computer personal), care sa fie conectat la televizor. Exista si optiunea de a transmite IPTV si pe telefoanele mobile sau pe PDA (Personal Digital Assistant - asistent digital personal, care ofera acces la internet si care poate fi folosit si ca telefon, agenda, player muzical s.a.m.d.).
Comparativ cu televiziunea analoga sau digitala, IPTV face economie de latime de banda si este mai eficienta prin prisma capacitatii de transmisie a informatiilor. Mai multe canale pot fi transmise abonatilor, simultan, spre deosebire de retelele traditionale care au restrictii de spatiu.
in Romania, reprezentantii Romtelecom au anuntat ca vor lansa un serviciu IPTV peste aproximativ 18 luni.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.