Patronul de la INTERAGRO si ASIROM, Ioan Niculae (foto), a anuntat, in cadrul unei conferinte de presa, ca va da in judecata cotidianele ZIUA si "Gardianul", solicitand daune de 200 de miliarde lei vechi, si l-a acuzat pe omul de afaceri Sorin Ovi
Patronul de la INTERAGRO si ASIROM, Ioan Niculae (foto), a anuntat, in cadrul unei conferinte de presa, ca va da in judecata cotidianele ZIUA si "Gardianul", solicitand daune de 200 de miliarde lei vechi, si l-a acuzat pe omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu ca desfasoara o "campanie de defaimare" impotriva sa. "Am inaintat actiune civila impotriva acestor ziare, iar avocatii lucreaza pentru a aduna documentatia necesara unei plangeri penale, pentru santaj", a declarat, ieri, Ioan Niculae.
Magnatul a sustinut, in cadrul aceleiasi conferinte de presa, ca este obiectul unei "campanii de defaimare", folosita in scop de santaj de catre Sorin Ovidiu Vantu. "In aceasta vara, pe 23 iunie, Sorin Ovidiu Vantu mi-a comunicat, prin intermediul directoarei de marketing a postului Realitatea TV, ca trebuie sa avem o intalnire urgenta, astfel ca ne-am intalnit in Tulcea, de unde m-a preluat cu o barca si, dupa ce am mers cu 100-150 km/h pe canalele Dunarii, ne-am asezat sub o salcie si am discutat", a spus Niculae. Patronul de la INTERAGRO a mai precizat ca Vantu i-a oferit 30 de milioane de euro pentru actiunile detinute la "Galaxy Tobacco", fosta Societate Nationala Tutunul Romanesc. Totodata, Niculae sustine ca Vantu i-ar mai fi propus fuziunea companiilor de asigurari ASIROM si ARDAF. In acest sens, Niculae urma sa cumpere un pachet de actiuni ARDAF, pentru sapte milioane de euro, de la Vantu. Potrivit lui Ioan Niculae, Sorin Ovidiu Vantu nu avea inca in proprietate actiunile ARDAF, insa urma sa le cumpere, pentru cinci milioane de euro. "Am refuzat propunerile domnului Vantu. Nu puteam sa ii vand actiuni SNTR, pentru ca nu mai detin nici o actiune la aceasta companie de la inceputul acestui an, cand am vandut participatia de circa 32% actualului actionar majoritar, CTS Italia. Legat de a doua propunere, raspunsul a fost tot negativ, intrucat era aberant sa imi vanda ceva ce nu avea inca", a spus Niculae.
De asemenea, bossul de la INTERAGRO a afirmat ca Sorin Ovidiu Vantu era interesat de preluarea actiunilor SNTR pentru a controla terenurile din Bucuresti ale companiei. Conform lui Ioan Niculae, Vantu i-ar fi sugerat ca urmarile vor fi "grave" daca refuza propunerile facute. "Aceasta nu este prima campanie de defaimare. Atacurile au inceput inca din 1998, cand Sorin Ovidiu Vantu m-a santajat, prin intermediul CNVM, ca ASIROM sa plateasca o anumita suma la FNI.
Intre 1998 si 2004 am depus sume de circa 20 miliarde lei vechi pentru contracte de publicitate la ziarele Ziua si Gardianul, care reprezentau, de fapt, sume platite ca santaj, in publicatii neaparand anunturi publicitare pentru sumele respective", a afirmat Niculae. Acesta le-a acuzat si pe cele doua fonduri de investitii care detin actiuni la ASIROM ca ar fi, de asemenea, implicate in santaj. "De altfel, Sorin Ovidiu Vantu si Broadhurst sunt buni prieteni", a mai spus Niculae.
Unde sunt probele?!
Cazul lui Niculae nu este singular. A devenit o moda, de acum plictisitoare, ca oameni de afaceri, politicieni, politisti, care fac obiectul unor dezvaluiri de presa, sa afirme ca sunt victimele unui santaj. Mai sunt insa necesare si probe. Cat il priveste pe Ioan Niculae, acesta nu a avut in ultimii ani decat o singura discutie la ZIUA, la cererea sa, cu Sorin Rosca Stanescu, discutie inregistrata cu acordul ambelor parti. Nu s-a vorbit despre bani. Ipoteticele contracte de publicitate vechi de multi ani, la care face referire Niculae, nu ar fi putut fi nici ele incheiate, sub nici o forma, de Redactie. Este o noua calomnie, pe care Ziarul ZIUA o respinge, la fel cum a facut si cu celelalte similare. (Redactia)
Sorin Ovidiu Vantu: "Eu nu cumpar afaceri falimentare"
Sorin Ovidiu Vantu a raspuns acuzatiilor lansate de Ioan Niculae anuntand ca il va actiona pe acesta in judecata pentru calomnie.
"Eu nutream o mare admiratie si un mare respect pentru domnul Ioan Niculae. Daca domnia sa are probleme cu presa, nu trebuie sa caute neaparat un inamic. De altfel, in mine nu are un inamic. Cam toata lumea care are probleme in Romania cauta sa ma implice in povesti", a declarat Sorin Ovidiu Vantu. Referindu-se la intalnirea despre care a vorbit Ioan Niculae, in cadrul conferintei sale de presa, Vantu a precizat ca patronul de la INTERAGRO a initiat-o si ca, in esenta, el a fost cel care a refuzat sa preia afacerile acestuia. "Eu nu cunosc pe nimeni din departamentul de marketing al Realitatii TV. Am capacitatea sa fac singur rost de numarul de telefon al domnului Ioan Niculae si sa-l sun personal. Faptul ca s-a intalnit cu mine nu-i da dreptul sa rosteasca lucruri neadevarate", a precizat, conform NewsIn, Sorin Ovidiu Vantu.
"Niculae amesteca lucrurile"
Omul de afaceri a dat apoi mai multe detalii despre aceasta intalnire pe care a avut-o cu Ioan Niculae. "Mi-a facut o vizita in Delta la solicitarea domniei sale, nu la invitatia mea. Domnia sa mi-a oferit cu acea ocazie sa preiau ASIROM, fara ca eu sa-mi fi aratat interesul pentru companie. Am refuzat, pentru ca nu ma intereseaza afacerile domniei sale. Am tot respectul pentru domnia sa, dar afacerile pe care le conduce sunt falimentare. De ce as cumpara, cu banii mei, niste afaceri falimentare?", a mentionat Sorin Ovidiu Vantu. "Domnia sa amesteca lucrurile, enunta diferite acuzatii fara sa le plaseze corect in timp. Academia Catavencu am preluat-o de cateva luni, iar ziarul ZIUA si Gardianul nu sunt ale mele, lucru dovedit de cei care le detin. Din cate stiu eu, Maricel Pacuraru detine Gardianul, iar ZIUA este detinuta de Societatea Petrom Service, companie care nu-mi apartine", a mai aratat omul de afaceri.
In ceea ce priveste propunerile de preluare a unor afaceri de la Ioan Niculae, Sorin Ovidiu Vantu a negat acest lucru, precizand ca nu cumpara afaceri falimentare. "Eu nu cumpar afaceri falimentare. Daca nu cumpar afaceri falimentare, cum sa-i fac propuneri? Domnul Niculae ar trebui sa se ocupe sa-si reorganizeze business-ul, sa-l faca viabil. Ardaf nu poate fi vanduta cu cinci milioane euro. Dansul (Ioan Niculae - n.r.) nu are notiunea afacerilor", a aratat Sorin Ovidiu Vantu.
Stapan pe un imperiu financiar ilicit
ZIUA a prezentat pe parcursul mai multor episoade afacerile murdare ale magnatului Ioan Niculae. Ziarul nostru a aratat modul fraudulos in care Niculae a reusit sa puna mana pe rafinaria ASTRA ROMANA SA Ploiesti, Societatea Nationala "Tutunul Romanesc" SA, Asigurarea Romaneasca - ASIROM SA, combinatele de ingrasaminte chimice SC AZOCHIM SA Savinesti - Neamt, SC SOFERT SA Bacau, SC TURNU SA Turnu Magurele si SC CEREALCOM SA Ialomita.
De asemenea, ziarul ZIUA a dezvaluit faptul ca patronul de la INTERAGRO a reusit sa-si creeze un adevarat imperiu financiar ilicit, beneficiind de sprijinul si protectia unor inalti functionari ai statului.
Magnatul si-a asigurat imunitatea in fata legii mituind si rasplatind politicieni, ofiteri cu functii din Politie si SRI, inspectori fiscali, parteneri de afaceri mai mult sau mai putini importanti si inalti functionari publici. Magnatul si-a organizat adevarate divizii de lupta cu legea, pentru a-si asigura protectia si a-si rotunji cifra de afaceri. Din reteaua magnatului fac parte nume sonore, printre care, la loc de cinste, se afla cele ale lui Traian Basescu, Theodor Stolojan, Virgil Magureanu, Emil Cico Dumitrescu sau Adriean Videanu. Imperiul lui Niculae a fost protejat timp de zece ani si de ofiteri de rang inalt din SRI, procurori, inspectori ai Garzii Financiare ori afaceristi, care au ajuns in cele din urma sa se toarne unii pe altii pentru a scapa basma-curata. In ciuda faptului ca imperiul financiar ilicit al lui Niculae a fost zguduit in ultima vreme de cateva cutremure, pe acesta nu l-a luat inca nimeni la intrebari.
Mafiotii ucraineni, partenerii magnatului
De curand, ZIUA a dezvaluit un alt aspect extrem de grav. Si anume ca Ioan Niculae a infiltrat in Romania reprezentanti importanti ai mafiei ucrainene. Traficantul international de arme, droguri, petrol si persoane, cetateanul ucrainean de origine israeliana, Leonid Minin (foto), cautat international prin INTERPOL, a ajuns sa controleze, impreuna cu Ioan Niculae, Societatea Nationala "Tutunul Romanesc" (SNTR) SA. Un alt personaj care l-a ajutat pe patronul de la INTERAGRO sa cladeasca prin metode ilicite imperiul financiar este Petre Sorescu. Fost securist implicat in evenimentele sangeroase de la Timisoara, din decembrie 1989. Acesta a fost de mai multe ori invinuit in Occident, dar niciodata arestat, pentru furt si trafic ilegal cu opere de arta.
Afacerile murdare ale magnatului Niculae sunt insa mult mai numeroase, iar ele vor fi dezvaluite in continuare de ZIUA.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.