Departamentul pentru Armamente incearca sa musamalizeze rezultatele licitatiei masluite, organizata de Romtehnica pentru achizitionarea a sapte aeronave de transport scurt-mediu curier pentru Fortele Aeriene Romane. Ioan Ion, secretar de stat in Mini
Departamentul pentru Armamente incearca sa musamalizeze rezultatele licitatiei masluite, organizata de Romtehnica pentru achizitionarea a sapte aeronave de transport scurt-mediu curier pentru Fortele Aeriene Romane. Ioan Ion, secretar de stat in Ministerul Apararii si sef al Departamentului pentru Armamente, a incercat, ieri, intr-o conferinta de presa, sa justifice de ce a fost declarata castigatoare a licitatiei firma Alenia Aeronautica, parte a grupului Finmeccanica din Italia. Din datele prezentate de Ion, firma care a pierdut licitatia, chiar daca a oferit un pret mai mic, nu ar fi indeplinit cinci conditii din caietul de sarcini. Cele cinci conditii nerespectate au fost: depasirea timpului maxim impus pentru a ajunge la 5.000 de metri, capabilitatea de transport a paletilor standardizati NATO, ceea ce face imposibila complementaritatea de operare cu C-130, lipsa motorului auxiliar de putere, timpul maxim de inregistrare a parametrilor de zbor si a convorbirilor, absenta sistemului de autoprotectie cu infrarosu in teatre. Oficialii romani au refuzat sa comenteze informatiile publicate in presa, referitoare la problemele pe care le-ar fi avut avioanele C-27J Spartan achizitionate de armata elena, dar si sa numeasca alte companii in afara de cea castigatoare care ar fi putut indeplini conditiile din caietul de sarcini. In aceste conditii exista suspiciunea ca acest caiet de sarcini a fost intocmit special pentru a putea favoriza firma italiana. Firmele participante au la dispozitie 15 zile pentru a contesta rezultatele, dar, asa cum a precizat Ioan Ion, pana acum nu s-a primit o asemenea contestatie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.