Conducerea IICCR a depus, luni, la Parchetul Militar, o sesizare privind identificarea a 14 ofiteri de Securitate din judetul Sibiu care au racolat minori pentru munca informativa in perioada regimului comunist. Stejarel Olaru, directorul executiv al
Conducerea IICCR a depus, luni, la Parchetul Militar, o sesizare privind identificarea a 14 ofiteri de Securitate din judetul Sibiu care au racolat minori pentru munca informativa in perioada regimului comunist. Stejarel Olaru, directorul executiv al Institutului, a precizat ca parchetele militare trebuie sa faca astfel de verificari in toate judetele tarii pentru ca racolarea minorilor in munca informativa a Securitatii s-a practicat in toata tara. Marius Oprea a sustinut ca, in anii '80, Securitatea a inceput racolarea masiva a minorilor. El a mai precizat ca sesizarea depusa la Parchetul Militar este insotita de documente probatorii care arata ca la finele anului 1989, in judetul Sibiu, din 230 de informatori, 170 erau minori, iar cel mai mic informator racolat avea noua ani.
IICCR si-a prezentat ieri, in prezenta premierului Calin Popescu Tariceanu, bilantul pe acest an si proiectele in lucru. "Trecutul trebuie cercetat in asa fel incat sa punem repere pentru societate", a subliniat premierul, mentionand ca oamenii tind sa uite ororile comunismului si isi amintesc mai mult de siguranta materiala care le era asigurata inainte de '89. Premierul a precizat ca a incercat sa sprijine munca cercetatorilor in domeniu, sustinand modificarea legii CNSAS, "din care trebuie eliminata sintagma politie politica", legea lustratiei si modificarea legii arhivelor. "Cei care au suferit, au dreptul sa-si cunoasca calaii", a incheiat Tariceanu. Doina Cornea, membru IICCR, a apreciat ca toti romanii sunt, mai mult sau mai putin, victime inconstiente ale sistemului opresiv. Ea a sugerat: "Trebuie sa depistam noi insine unde si cum am fost marcati de comunism, sa ne refacem constiinta, fibra morala si civica".
Proiectele IICCR pe 2007 inseamna finalizarea Istoricului penitenciarelor din Romania comunista din perioada 1945-1967 si a Dictionarului comandantilor de penitenciare din Romania comunista (1945-1989); elaborarea unui studiu dedicat experientei carcerale, realizat pe baza interviurilor cu fosti detinuti politici, si studiul "Justitia in tranzitie in Romania postcomunista" vor fi lansate in iulie 2007.
Un regim criminal pe intreaga sa existenta
Politologul Vladimir Tismaneanu, care conduce Comisia prezidentiala de condamnare a comunismului, s-a declarat, intr-un interviu pentru NewsIn, de acord cu Marius Oprea asupra imprescribilitatii crimelor comuniste, adica plangeri penale pentru cei care au tortionat si ucis. Mai mult, el a precizat ca Raportul Comisiei va recomanda condamnarea regimului comunist pe intreaga sa existenta. "Comunismul nu a fost orice fel de dictatura, ci una intemeiata pe un sistem de precepte ideologice, inainte de toate pe doctrina luptei de clasa si pe teza dictaturii proletariatului ca forma statala care se sustrage oricaror limite legale. De aici si natura sa criminala, de la inceput pana la sfarsit", a afirmat politologul. Presedintele Basescu va prezenta luni in fata Parlamentului raportul Comisiei Tismaneanu de condamnare a dictaturii comuniste.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.