Secretarul de stat adjunct al SUA pentru probleme politice, Nicholas Burns (foto), a criticat Rusia pentru blocarea dezvoltarii economice a vecinelor sale Republica Moldova si Georgia, prin "presiuni economice si financiare", subliniind ca Basarabia are dreptul de a fi un stat liber si suveran.
"Anumite tari din Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa au recurs la presiuni economice si financiare pentru a-si impune vointa vecinilor lor'', a afirmat Burns in cadrul celei de-a 14-a conferinte anuale a OSCE, care a avut loc ieri la Bruxelles, facand aluzie directa la Rusia. "In particular, doua state membre sufera o presiune imensa. In Republica Moldova si†Georgia, conflictele prelungite si amenintarile externe impiedica buna dezvoltare economica si democratica a statelor suverane", a acuzat oficialul american.
Reamintind Moscovei ca nu si-a respectat angajamentele luate la Istanbul, in 1999, privind evacuarea trupelor si patrimoniului rusesc din Transnistria si Georgia, oficialul american a facut apel la Rusia sa isi cheme soldatii inapoi acasa. Totodata, oficialul american a tinut sa evoce prezenta, atat in Republica Moldova, cat si in Georgia a unor elemente separatiste proruse, Transnistria si respectiv Osetia de Sud si Abhazia. SUA vor insista pe langa Rusia pentru a se tine de promisiunea facuta la Istanbul, in 1999, a subliniat secretarul de stat adjunct al Statelor Unite, apreciind ca este doar "o chestiune de timp" pentru indeplinirea angajamentelor de la Istanbul.
Transnistria
in discutii
In contextul manifestarii unui "interes deosebit" fata de diferendul transnistrean, Romania si-a reiterat sprijinul acordat demersurilor de solutionare a acestuia, in sensul respectarii indepedentei, suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova. "Continuarea tentativelor separatiste, precum organizarea recenta, de catre autoritatile nerecunoscute de la Tiraspol, a unui referendum (proindependenta, n.red.), trebuie descurajate cu fermitate", a declarat ministrul roman de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, in cadrul reuniunii de ieri a Consiliului Ministerial al OSCE, pledand in favoarea indeplinirii, de catre partea rusa, a angajamentelor asumate la Istanbul, in sensul retragerii echipamentelor si militarilor stationati in stanga Nistrului. Remarcand ca, sub mandat belgian, "recordul OSCE in materie de rezolvare a conflictelor regionale nu s-a imbunatatit fata de anii precedenti", ministrul Ungureanu a profitat de ocazie pentru a atrage atentia viitoarei presedintii spaniole a Organizatiei asupra unor "noi dimensiuni de securitate", raportate la regiunea Marii Negre si la problema energetica. Daca in primul caz a pledat in favoarea includerii spatiului pontic pe lista de prioritati a misiunilor OSCE din regiune, oficialul roman a subliniat, in cazul securitatii energetice, necesitatea transarii problemelor referitoare la "predictabilitatea surselor, interdependenta furnizor-consumator, transparenta preturilor si securitatea infrastructurii".
Acord semnat
cu partea rusa
Aseara, ministrul Ungureanu si omologul sau rus, Serghei Lavrov, au semnat Acordul Interguvernamental Romano- Rus privind colaborarea in domeniul culturii, stiintei si educatiei in intervalul 2006-2009. Trebuie insa mentionat ca semnarea acestui Acord, care a trenat timp de doi ani, precede semnarea unui alt document, de catre Institutul Diplomatic Roman si partea rusa, privind aducerea, in Romania, a arhivelor ce contin dosarele prizonierilor de razboi.