Fosta ferma Patiprod Codlea a inaintat, ieri, presedintelui Basescu si premierului Tariceanu o scrisoare deschisa prin care le cere sa intervina pentru "o analiza lucida a efectelor influentei aviare de pe Platforma Avicola Codlea si despagubirea mat
Fosta ferma Patiprod Codlea a inaintat, ieri, presedintelui Basescu si premierului Tariceanu o scrisoare deschisa prin care le cere sa intervina pentru "o analiza lucida a efectelor influentei aviare de pe Platforma Avicola Codlea si despagubirea materiala a societatilor care au avut de suferit", informeaza Mediafax.
Fosta ferma Patiprod, actuala Galli Gallo, si Broilerom - cealalalta firma de pe platforma Codlea, ambele detinute de Catalin Muntean, au castigat la Tribunalul Brasov cu sentinte definitive cu drept la recurs toate cele patru procese cu Directia Agricola (DA) si Directia Sanitara Veterinara pentru recuperarea pierderilor suferite in urma epidemiei de gripa aviara. Pierderile suferite de fosta ferma Patiprod si Broilerom in urma eutanasierii a peste 500.000 de pasari, a distrugerii a peste 135 tone de carne si a 90 tone furaje s-au ridicat la 6 milioane de lei, potrivit lui Muntean, Tribunalul Brasov aproband despagubiri de aproximativ 5,7 milioane lei. Directorul DA, Danut Szasz, a facut recurs la decizia Tribunalului si sustine ca nu va semna dosarele pana nu va avea sentinta definitiva si irevocabila. "Eu astept hotararea definitiva si irevocabila a instantei de contencios administrativ si voi semna de indata ce apare aceasta", a declarat Szasz.
De remarcat, legislatia actuala prevede acordarea de despagubiri pentru animalele taiate, ucise sau altfel afectate, in vederea lichidarii rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor (HG nr. 1415/2004, cu modificari si completari ulterioare), fara a se face referire si la pagube conexe, precum furaje denaturate. In plus, nu se acorda despagubiri persoanelor fizice si juridice care au fost sanctionate contraventional pentru ca nu au anuntat autoritatile de posibilul focar de boala sau nu au respectat masurile de biosecuritate.
Primele doua procese, privind despagubirea pentru pasarile ucise, au fost castigate de Patiprod tocmai pentru ca nu exista nici o amenda data responsabililor firmelor de pe platforma Codlea pentru aceste nereguli. De remarcat este faptul ca Munteanu alaturi de mai multi administratori ai firmelor de pe platforma Codlea sunt cercetati penal pentru raspandirea virusului aviar in aceasta primavara, asa cum se arata intr-un raport al Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare. Acest fapt nu a fost luat in seama de judecatori.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.