Proiectul despre care vorbeste Robert Turcescu, lansat in cursa pentru conducerea Clubului Roman de Presa, suna cam asa: jurnalistii romani trebuie numarati, indosariati, asezati toti "sub o cupola". Mai mult, spune candidatul,
"in faza a II-a,
Proiectul despre care vorbeste Robert Turcescu, lansat in cursa pentru conducerea Clubului Roman de Presa, suna cam asa: jurnalistii romani trebuie numarati, indosariati, asezati toti "sub o cupola". Mai mult, spune candidatul,
"in faza a II-a, putem vorbi despre introducerea unei carti de presa, care sa valideze statutul de jurnalist, in functie de anumite criterii, cum ar fi experienta sau pregatirea". Lipseste coeziunea de breasla, constata el, asadar jurnalistii romani trebuie pusi laolalta sa invete pe de rost lectia solidaritatii.
Romanii au vocatia inceputului perpetuu. O carte polemica scrisa de criticul Mircea Martin in anii '80 identifica ignorarea antecedentelor ca unul dintre complexele culturii romane. Temeliile sunt sistematic parasite, totul se ia de la capat. Nici jurnalismul postdecembrist nu face exceptie. Constiinta de sine a breslei, ea insasi la o varsta juvenila daca socotim practicarea jurnalismului in conditii de libertate, parca nu retine progresele din cei 16 ani. Nici Robert Turcescu nu le-a bagat de seama. Dezbateri despre standarde si coduri etice insotite de adoptarea acestora au avut loc atat in CRP, cat si in Conventia Organizatiilor de Media. Uniunea Ziaristilor Maghiari din Romania are si un Consiliu de Onoare care judeca de ani abaterile etice ale membrilor sai, asa cum anual ei acorda premii. Organizatii foarte active si sistematice in organizarea presei romane cum sunt Centrul pentru Jurnalism Independent, Agentia de Monitorizare a Presei, Freedom House, Apple, Centrul pentru Jurnalism de Investigatie sau efortul de sindicalizare pe care l-a facut MediaSind nu pot fi anulate. Exista portalul Mediaindex.ro, o baza de date despre jurnalisti si patronat. Exista o istorie recenta care poate fi rememorata. Exista carti, studii academice. O cautare pe Google ar fi suficienta pentru a vedea unde s-a ajuns, mai ales ca in ultimul an s-au facut pasi in apropierea intre aceste organizatii si CRP, perceput ca un club al patronilor.
Dintre toate proiectiile candidatului Turcescu, de buna credinta, dar superficiale, cea mai alarmanta nu este "cupola", care denota privirea candida, fara diferentieri a breslei, ca masa controlabila, ci dorinta de a introduce "autorizarea" meseriei printr-o "carte de presa". Jurnalistii romani au fost solidari cu ani in urma cand Uniunea Ziaristilor Profesionisti a incercat sa impuna printr-o lege aceasta legitimizare. De ce nu-i normala, desi exista tari ca Italia, Franta etc. unde sindicatele elibereaza prin traditie "carti de presa"? Pentru ca limiteaza practicarea unei profesii care are doua cai de legitimizare: una prin absolvirea unei facultati de profil (si cum ar putea CRP sa anuleze o diploma?), iar cealalta sociala, prin asimilarea jurnalistului in cadrul redactiei si recunoasterea sa de catre public. Solutiile pentru a intari statutul profesional al ziaristilor romani si calitatea jurnalismului ar trebui cautate in prelungirea proiectelor deja realizate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.