Directorul executiv a amenintat joi seara ca echipa sa va juca la Tiraspol in Liga Campionilor daca stadionul National nu va fi dat in folosinta echipei din Stefan cel Mare. Actionarii dinamovisti se ofera sa participe la modernizarea fostului „23 August".

Lider in campionatul intern, calificata in primavara europeana, Dinamo a lasat problemele de la firul ierbii pentru a trece la afaceri. Si cum santajul a adus in repetate rinduri profit, Cristi Borcea a trecut deja la inaintare. Directorul executiv al „ciinilor" si-a propus colegii de actionariat pentru modernizarea Stadionului „Lia Manoliu", lucrare care costa bugetul Primariei Generale si al Guvernului aproape 150 de milioane de euro. In caz contrar, Borcea a amenintat ca isi ia jucatorii de linga Stefan cel Mare si dribleaza in Liga Campionilor pe terenul separatistilor de la Tiraspol. „De promisiuni ne-am saturat. Inca mai asteptam ca Primaria Generala a Capitalei sa demareze proiectul de constructie a unui stadion nou, pe care sa putem sa evoluam in liga in cazul in care vom ajunge in aceasta competitie. Daca nu se va face nimic si va ramine tot la stadiul de proiect, atunci vom evolua la Tiraspol, unde este o baza extraordinara", a spus Borcea pentru Realitatea TV.

Fug de peluza pirjolita

Oficialul dinamovist a refuzat inca o data varianta prin care sa evolueze pe stadionul pe care fanii „ciinilor rosii" se mindresc ca l-au incendiat in 1997: „Asa cum am mai spus, Dinamo nu va juca niciodata pe acea arena. Totusi, speram ca acum, in ceasul a 12-lea, cind si edilii nostri au vazut ca echipele de fotbal au evolutii foarte bune in meciurile internationale, sa faca ceva pentru a nu ajunge in situatia sa evoluam in alta tara".

Borcea a dezvaluit ca, in luna septembrie, dupa doua sedinte maraton cu primarul Adriean Videanu, s-a ajuns la o intelegere pentru o colaborare cu privire la constructia noii arene. „Am discutat cu Adriean Videanu, primarul general al Capitalei, iar perspectivele sint destul de bune. O parte dintre noi au firme de constructii (n.r. - Vasile Turcu detine firma Romconstruct), iar, din acest punct de vedere, lucrurile sint rezolvate. In plus, am cazut de acord sa alocam si un anumit buget, citeva zeci de milioane, care, impreuna cu suma pe care o va pune la dispozitie si administratia locala, ne va permite sa construim una dintre cele mai frumoase arene din Europa", declara la acea vreme alt actionar din Stefan cel Mare.

Licitatie aminata

Licitatia pentru atribuirea antreprenorului trebuia organizata in noiembrie, insa acest lucru nu s-a produs. Conform estimarilor facute de specialistii PMB, investitia se ridica la 143.536.035 de euro, banii urmind sa fie atribuiti din bugetul local si din alocatii guvernamentale. Este cea mai importanta suma acordata vreodata unui obiectiv sportiv, mai ales in conditiile in care acest domeniu nu reprezinta o prioritate pentru Cabinetul Tariceanu. Studiul de fezabilitate prevede demolarea stadionului existent, cel mai probabil la inceputul anului viitor, si construirea unuia nou, destinat jocurilor de fotbal si de rugby, cu doua tribune si doua peluze si cu o capacitate de 54.800 de locuri.

Turcu are traditie cu banii publici Vasile Turcu nu (foto) ar fi la primul contract profitabil cu statul. In toamna anului trecut, Ministerul Administratiei si Internelor a organizat doua licitatii pentru lucrarile de modernizare a sediului central al Inspectoratului General de Politie aflat chiar pe Soseaua Stefan cel Mare. Ambele au fost cistigate de actionarul dinamovist. Primul contract, ca antreu, a fost in valoare de 3.632.890.000 de lei vechi, urmatorul semnindu-se pentru 17.959.340.000 de lei vechi. Atribuirea contractelor venea dupa ce Mona Musca solicitase, in acelasi an, Curtii de Conturi si Parchetului sa ancheteze modul cum Romconstruct Holding Grup SA, firma lui Turcu, obtinuse lucrarile de modernizare a Operei Romane, pentru 146 de miliarde de lei vechi, dupa multe acte aditionale care au marit valoarea intelegerii initiale. Culmea, Turcu fusese decorat anticipat de Ion Iliescu, in 2004, cu Ordinul Meritul Cultural in grad de ofiter. Probabil fara nici o legatura cu faptul ca Turcu facea parte dintr-un grup al sponsorilor PSD.