„Zece pentru Romania" continua prezentarea elitelor romanesti cu o emisiune despre tinerii politicieni. Duminica, 3 decembrie, de la ora 15.20, la Realitatea TV.

Sociologi de la patru institute de sondare a opiniei (IMAS, INSOMAR, CSOP si CURS) lucreaza la ancheta in rindul publicului care ii va desemna pe cei mai buni tineri politicieni ai momentului. Lavinia Sandru, Daciana Sarbu, Cozmin Gusa, Victor Ponta si Cristian Boureanu sint printre cei nominalizati in cadrul cercetarii sociologice. „Acestia sint oameni pe care nu ii putem ignora, oricit am dori sa o facem, uneori", argumenteaza Mihai Tatulici, realizatorul emisiunii „Zece pentru Romania".

Care generatie?

Interesant este ca lista politicienilor tineri de succes arata nu atit ca o lista a „sperantelor", cit mai ales ca o lista a personajelor politice care au confirmat. O parte dintre cei nominalizati sint ministri cu posturi importante cum ar fi acela de ministru de Externe (Mihai Raz-van Ungureanu), ministrul Integrarii (Anca Boagiu) sau ministrul Economiei (Codrut Seres). Altii au ocupat pozitii care i-au adus in atentia opiniei publice, cum ar fi acelea de sef al Cancelariei prezidentiale (Elena Udrea) sau de presedinte al Camerei Deputatilor (Bogdan Olteanu). Toti sint vedete ale politicii televizate de la Bucuresti, nici unul nu este evident asociat cu o anumita provincie sau cu un oras, altul decit Capitala. Toti sint alesi in Parlament sau membri in conducerea unor partide parlamentare. Multi au sau au avut afaceri personale prospere.

Viitorul suna bine

Intrebati ce calitati ar trebui sa aiba un tinar politician, majoritatea oamenilor simpli spun ca cel mai important este sa vrea sa schimbe ceva in tara (47%). Dar aproape tot atitia sint pregatiti sa accepte si ca politicianul trebuie sa aiba o doza buna de ambitie (45%). Curios e ca sondajul arata ca nu este nevoie ca ei sa fie reprezentativi pentru generatia tinara, de vreme ce abia o mica parte a publicului (27%) crede ca acestia trebuie sa inteleaga nevoile tinerilor. Ancheta Realitatii TV vine, asadar, intr-un moment de reasezare a valorilor in legatura cu clasa politica din Romania. Mihai Tatulici crede ca, inevitabil, ca urmare a schimbarii societatii, si aceasta se va profesionaliza. „Vrem sa aratam ca politica nu trebuie sa ramina ultima profesie in care nu e nevoie de nici o pregatire." (L.I.)