Bucatarii talentati care vor sa le dovedeasca si celorlalti maiestria lor au sansa sa o faca la concursul care il va desemna pe cel mai mare bucatar al planetei.

Asociatia Nationala a Bucatarilor si Cofetarilor din Romania organizeaza preselectii pentru a gasi cei mai potriviti candidati pentru Global Chefsa€™ Challenge, care va avea final la Dubai in 2008, cu ocazia Congresului Federatiei Mondiale a Bucatarilor. Pana atunci insa fiecare continent trebuie sa isi desemneze bucatarii cei mai buni. Europa, pentru ca are cel mai mare numar de state, a fost impartita in trei. Romania va face parte din grupa Europei Centrale si de Est. Concursul final pentru desemnarea bucatarului care va reprezenta aceasta parte a lumii va avea loc in Slovenia, la Bled, in perioada 25-29 octombrie 2007. Pana atunci insa, trebuie depuse dosarele cu candidatura fiecaruia pana la 15 ianuarie 2007.

Pentru a castiga competitia continentala fiecare dintre concurenti va trebui sa pregateasca un meniu echilibrat cu patru servicii pentru opt persoane. Noutatea acestui concurs este ca participantii nu mai trebuie sa isi stabileasca un meniu. Cu o zi inainte de concurs, ei vor afla care sunt ingredientele din care au voie sa pregatesca preparatele cu care se vor prezenta in fata juriului. Tot bucatarul va avea sarcina de a alege vinul cel mai potrivit pentru preparatul sau, acesta fiind punctat in functie de combinatia facuta. Pe langa toate acestea, concurentii se vor lupta si cu timpul. Nu vor avea decat cinci ore la dispozitie, iar succesiunea de prezentare a meniului va fi gustare, antreum preparat de baza si desert. La competitia finala fiecare finalist continental va avea un ucenic, care la data concursului nu trebuie sa aiba mai mult de 23 de ani. Acesta va avea permisiunea de a executa operatiunile de baza.
Cei care vor sa se inscrie la aceasta competitie trebuie sa se adreseze Asociatiei Nationale a Bucatarilor si Cofetarilor din Turism. De aici vor fi selectionati si mai apoi indrumati pentru ca la finala din Dubai, Romania sa se prezinte cat mai bine.