Razboiul si energia, la bani marunti pentru Alianta Tratatului Nord-Atlantic. Cele 26 de state ce compun Organizatia Tratatului Nord-Atlantic (NATO) si-au dat intalnire in Letonia pentru a discuta despre situatia din Afganistan si Irak, dar si pentru

Razboiul si energia, la bani marunti pentru Alianta Tratatului Nord-Atlantic. Cele 26 de state ce compun Organizatia Tratatului Nord-Atlantic (NATO) si-au dat intalnire in Letonia pentru a discuta despre situatia din Afganistan si Irak, dar si pentru a relansa relatia energetica cu Rusia.

Liderii Aliantei Nord-Atlantice au discutat ieri la Riga posibilitatea ca NATO sa adopte o pozitie mai dura fata de Rusia, tara acuzata de ""noua Europa"" ca isi foloseste resursele energetice ca pe un factor de presiune politica. Ca si cum agenda propriu-zisa n-ar fi suficient de ""ofensiva"" la adresa Rusiei, este pentru prima data in istorie cand un summit NATO are loc intr-o fosta republica sovietica, gest ce a iritat Moscova. ""Securitatea energetica este unul dintre subiectele cele mai importante ale NATO"", a declarat Japp de Hoop Scheffer, secretarul general al Aliantei. ""Sper ca sefii de stat si de guvern vor cere Consiliului Nord-Atlantic sa defineasca plusul de greutate pe care NATO l-ar putea aduce in discutie in problematica securitatii energetice"", a mai spus el.

SUA ATACA. La summit a fost discutat un document politic in care sunt identificate principalele amenintari la adresa securitatii energetice a statelor membre in urmatorii 10-15 ani. Pozitia SUA fata de derapajele democratice ale Moscovei a fost de departe cea mai dura. ""NATO trebuie sa decida de acum ce masuri va lua in cazul in care Polonia, Germania, Ungaria, Lituania sau alte state membre sunt amenintate, asa cum a fost Ucraina anul trecut"", a declarat Dick Lugar, presedintele Comisiei de Afaceri Externe a Senatului american, in deschiderea unei conferinte organizate de organizatia Marshall. ""Acest lucru nu inseamna neaparat ca manipularea energiei pentru castiguri politice pe scena internationala va duce la un raspuns militar din partea NATO. Alianta trebuie sa dezvolte o strategie care sa permita aprovizionarea cu gaz a unei victime care este agresata prin sistarea aprovizionarii cu energie"", a mai spus Lugar.

TESTUL AFGANISTAN. Aliatii au discutat si despre posibilitatea de a formula o noua strategie pentru Afganistan, aceasta tara fiind teatrul de operatiuni cel mai important in care actioneaza NATO. In acest sens s-a discutat si problema transformarii Aliantei, in directia eficientizarii operatiunilor sale de mentinere a pacii si postconflict. Pe batranul continent, principalele probleme discutate au fost cele privind situatia din Balcanii de Vest si din spatiul postsovietic. La Riga, Bush a reiterat pozitia NATO de continuare a extinderii catre Est.

BURJ AL-ARABUL BALTIC


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.