ZIUA prezinta in numarul de astazi cea de-a doua parte a interviului realizat cu generalul Ion Mihai Pacepa. Fostul adjunct al Directiei de Informatii Externe a Departamentului Securitatii Statului vorbeste pe larg despre implicarea Rusiei in asasina
ZIUA prezinta in numarul de astazi cea de-a doua parte a interviului realizat cu generalul Ion Mihai Pacepa. Fostul adjunct al Directiei de Informatii Externe a Departamentului Securitatii Statului vorbeste pe larg despre implicarea Rusiei in asasinarea presedintelui american John Fitzgerald Kennedy, aspect tratat si in cartea generalului "Programat sa ucida. Responsabilitatea Moscovei in asasinarea lui J.F. Kennedy de catre Lee Harvey Oswald".
Care sunt personajele principale ale cartii "Programat sa ucida"?
Hrusciov, Sakharovsky si Oswald. Hrusciov a intrat in istorie ca liderul sovietic care a demascat crimele lui Stalin. Dar el s-a instalat in Kremlin tot cu ajutorul crimei: a inscenat ca Lavrenty Beria, care concura la tronul sovietic, ar fi fost spion occidental si l-a executat. Apoi Hrusciov a transformat asasinatul in instrument de politica externa. El a inceput prin a crea in toate serviciile surori, unitati pentru asasinari in strainatate. Apoi, in februarie 1962, el a ordonat uciderea sahului Iranului, care a scapat cu viata datorita nefunctionarii unui detonator. Cativa ani mai tarziu, atentatul a fost descris pe larg in cartea "My Life in Soviet Espionage" scrisa de fostul ofiter KGB Vladimir Kuzichkin, care a fost implicat in asasinat si apoi a defectat. In octombrie 1962 am asistat la procesul fostului ofiter KGB Bogdan Stashinsky, judecat de Tribunalul Suprem al RFG din Karlsruhe pentru asasinarea a doi emigranti rusi in Germania de Vest. Hrusciov, care-l decorase personal pe Stashinsky pentru cele doua asasinate, a fost prezentat participantilor la proces ca un asasin ordinar (am descris procesul in carte).
Sakharovsky a fost un alt asasin. In anii cand a condus Securitatea, acesta a ucis peste 50.000 de romani. "Programat sa ucida" contine numeroase detalii despre el si crimele sale.
Oswald a fost un fanatic marxist american care a fost recrutat de KGB in 1957, cand a fost detasat ca operator radar la baza militara Americana din Atsugi (Japonia) unde monitoriza zborurile secrete ale avioanelor spion U-2 pe teritoriul URSS. Printre informatiile date KGB-ului a fost si altitudinea de zbor a avioanelor U-2, una din cele mai secrete informatii in acea vreme. In 1959 Oswald a fost dus secret la Moscova pentru instructaj. Odata ajuns acolo in "tara viselor" sale, Oswald a cerut insa azil politic si a scris fratelui sau ca nu vrea sa mai auda de America. Acolo el a ajutat KGB-ul sa doboare, la 1 mai 1960, avionul U-2 pilotat de Franis Powers.
Care este teoria
pe care o avansati?
Dupa ce Kennedy l-a fortat pe Hrusciov sa ia umilitoarele decizii de a construi Zidul Berlinului si de a-si retrage rachetele nucleare din Cuba, tiranul sovietic a ordonat lui Sakharovsky sa se debaraseze de "Porc" (codul KGB-ului pentru Kennedy in acea vreme). Oswald a fost dotat in graba cu o sotie sovietica si a fost apoi retrimis in SUA. Cartea contine probe ca Oswald urma sa se reintoarca la Moscova dupa asasinarea lui Kennedy. In urma procesului Stashinsky, KGB (si DIE) si-a suspendat insa temporar asasinatele in strainatate si a ordonat lui Oswald, si celorlalti agenti trimisi in Occident cu sarcini de a lichida oponenti politici, sa se dea la fund. Oswald era insa prea fanatic pentru a-si abandona misiunea. El s-a dus in doua randuri in Mexico City spre a convinge ofiterul de legatura (Valery Kostikov, nume de cod "Kostin," expert KGB in asasinate) sa-i aprobe continuarea misiunii. Moscova a ramas insa ferma, si Oswald a cerut in scris Ambasadei URSS din Washington sa-i aprobe reintoarcerea la Moscova (cartea contine scrisoarea originala).
Sa fie aceasta versiune adevarul pe care-l asteptam de peste 50 de ani, dar venit ceva mai devreme, cu sapte ani mai devreme?
Sunt convins. Probele prezentate in "Programat sa ucida" sunt fara drept de apel.
Puteti da cititorilor un exemplu care sa ateste invaliditatea concluziilor Comisiei Warren?
Sute. Aici este unul. "Programat sa ucida" documenteaza ca Oswald a fost dus secret la Moscova de catre KGB pentru instructaj, si ca odata ajuns in "tara visurilor" sale a cerut azil politic. Incercarea sa de a se sinucide in Moscova cand KGB a insistat sa se reintoarca in SUA, unde era mult mai util, confirma aceasta ipoteza. Comisia Warren a concluzionat insa ca Oswald nu a avut legaturi cu KGB, si ca in 1959 s-a dus la Moscova din proprie initiativa. Potrivit raportului comisiei, la 9 octombrie 1959 el ar fi aterizat in Helsinki la bordul unui avion occidental care a decolat din Londra, si acolo ar fi cerut viza sovietica pe care ar fi primit-o dupa cinci zile, cand s-ar fi dus cu trenul la Moscova. Documentele pe care le-am obtinut, certificate de agentiile aeriene, atesta insa ca in acea perioada nu a existat nici un zbor direct Londra-Helsinky si ca numele lui Oswald nu apare in listele de pasageri a nici unei companii aeriene care a efectuat zboruri la Helsinki in acea perioada. Legenda despre aterizarea lui in Helsinki, unde KGB avea in acei ani mana libera, a fost evident pregatita in graba dupa asasinarea lui JFK, si a fost plina de gauri.
A fost conducerea Romaniei din acea vreme implicata in vreun fel
in razboiul dintre Hrusciov
si Kennedy?
Accidental. In zilele calde ale crizei cubaneze, Dej a fost impreuna cu Hrusciov in Kremlin. In dimineata de 23 octombrie 1962, Dej a facut o escala la Moscova pentru a-l informa pe Hrusciov asupra rezultatelor vizitei sale in Indonezia si Burma. Si in Moscova a ramas. Dej era in biroul lui Hrusciov cand maresalul Rodion Malinovsky, ministrul apararii, a raportat ca marina americana a primit ordin sa instituie o blocada maritima a Cubei. Hrusciov, care de cate ori era la ananghie avea nevoie de audienta, a organizat imediat un dineu oficial in cinstea lui Dej, la care a invitat intregul Birou Politic spre a demonstra solidaritatea interna si internationala cu actiunile sale. Potrivit celor ce mi-a povestit Dej, atat in timpul dineului cat si a spectacolului festiv de la opera care a urmat (ambele descrise in Pravda), Hrusciov a fost complet irational. El a injurat continuu America, a amenintat ca va pulveriza atat Casa Alba cat si pe Kennedy, dar a felicitat apoi pe cantaretul american care interpretase rolul lui Boris Godunov. A doua zi, Dej lua micul dejun cu Hrusciov cand generalul Semichastny, seful KGB, i-a prezentat o telegrama de la rezidenta din Washington, potrivit careia Kennedy ordonase marinei americane sa opreasca un nou convoi de 18 vase sovietice incarcate cu rachete nucleare. Hrusciov, care deja mirosea a vodca, a calcat telegrama in picioare si a inceput sa zbiere, isteric, ca tot asa il va strivi si pe Kennedy.
Era Dej convins ca Hrusciov ordonase asasinarea lui Kennedy?
Absolut. In seara de 28 octombrie 1962 m-am dus la resedinta lui ca sa-i raportez ca Hrusciov a capitulat neconditionat presiunilor lui Kennedy. "Asta este cea mai rusinoasa infrangere politica suferita de Kremlin", a spus Dej. Intamplarea a facut sa fie ziua mea, si Dej a celebrat ambele evenimente cu sampanie si caviar. "Kennedy a invins, dar nu dau doi bani pe pielea lui", a spus Dej. "N-o sa moara in patul lui". Desi s-a bucurat tacit de "umilirea apocaliptica" a lui Hrusciov, Dej s-a temut. "Lunatecul poate sa o ia razna, si sa declanseze un razboi nuclear". Cand i-am raportat ca Kennedy a fost asasinat, Dej a devenit alb ca varul. "Lunatecul a luat-o cu adevarat razna".
Cum explicati ca asasinarea presedintelui Kennedy a ramas
si azi un mister?
Acest asasinat este unul din rarele episoade ale Razboiului Rece in care atat Kremlinul cat si Casa Alba au fost vital interesate sa ascunda adevarul. In 1963 Hrusciov era deja pe dric. Dupa umilitoarele sale decizii de a construi Zidul Berlinului si de a retrage rachetele instalate secret in Cuba, el si-a pierdut increderea Biroului Politic. Orice revelatie despre o noua aventura in Occident ii putea fi fatala.
Interesele noului presedinte Lyndon Johnson au coincis cu cele ale lui Hrusciov in privinta asasinarii. El urma sa fie reales in cateva luni, si orice concluzie implicand Uniunea Sovietica in asasinarea lui JFK il obliga sa recurga la masuri drastice care ii puteau afecta popularitatea deja scazuta datorita mersului dezastruos al razboiului din Vietnam. Ca atare Johnson a constituit o comisie onorifica pentru investigarea asasinatului, a carei misiune a fost sa calmeze populatia, nu sa afle adevarul.
Comisia Warren, numita astfel dupa seful Tribunalului Suprem, Earl Warren, care a condus-o, a avut doar 14 zile de audieri, dupa care a anuntat ca nu a obtinut probe care sa ateste implicarea unei puteri straine in asasinarea lui JFK. Acest vacuum a permis KGB-ului sa declanseze o reusita operatie de dezinformare menita sa-l disculpe. In 1979, la doar cateva luni dupa ce am primit azil politic in SUA, Comisia Congresului SUA insarcinata sa investigheze asasinarea a concluzionat: "Reactia guvernului si a poporului sovietic a parut sa fie una de sincera durere si soc. Comisia crede, prin urmare, in baza evaluarilor de care dispune, ca guvernul sovietic nu a fost implicat in asasinat". La acea data guvernul SUA nu cunostea inca amploarea operatiilor de dezinformare a KGB-ului care a falsificat pana si cartile de telefon ale Moscovei.
De ce credeti ca actualele autoritati din Rusia nu scot la iveala intregul adevar cu privire la asasinatele comise in trecut de catre KGB, GRU si alte servicii rasaritene subordonate?
Pentru ca le continua si in prezent. Recenta asasinare a fostului colonel KGB/FSB Alexander Litvenko vorbeste de la sine.
Dezinformarea KGB-ista a fost un succes, pentru ca a implantat in mentalitatea americana mitul cu privire la implicarea CIA in asasinarea Presedintelui SUA. Va dati seama ca este posibil ca, in pofida probelor pe care le-ati obtinut cu privire la implicarea KGB-ului, dezinformarea facuta de sovietici sa fie atat de puternica si de eficienta incat multi americani sa nu poata accepta adevarul?
Posibil, dar numai temporar. Pana la urma adevarul va iesi la suprafata.
Credeti ca mai este posibila infiintarea unei noi comisii pentru investigarea asasinarii presedintelui SUA, John Fitzgerald Kennedy?
Da. Noile dovezi continute in "Programat sa ucida" constituie baza solida pentru o noua investigatie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.