In razboiul sau cu energia, presedintele a abandonat tintele usoare de genul „baietilor destepti" si se arunca mai sus, la mari companii straine care apar acum in relatii neortodoxe cu functionarii romani.

„Cutia Pandorei" a privatizarilor, deschisa larg acum, din care ies de-a valma spioni, functionari tradatori, ministri „interesati" fusese de fapt intredeschisa de mult. Mai bine zis, din primavara, cind privatizarea ultimei distributii de electricitate, Muntenia Sud, era pe cale de a se incheia. Si nu putem vorbi decit despre urechea serviciilor, pentru ca nu ne-am putea explica altfel cum, in rechizitoriul de acum al procurorilor, citim despre discutiile cu iz penal intre consultantul bulgar si functionarii romani de la Economie surprinse taman in martie. Iar firma bulgarului avusese treaba cu Romania mai demult: fusese consultantul statului la privatizarea Petrom. Asadar, problema si oamenii erau studiate de mult, si, cunoscindu-ne presedintele si dragoastea lui pentru urechile oficiale ale tarii, putem banui ca sint tot de mult stiute si de Traian Basescu.

Mai spre zilele noastre, presedintele a dat de pamint cu strategia energetica, cu Rusia, cu Gazprom, cu Petrom, cu OMV, cu Guvernul, in general cu toti cei pe care romanul are tentatia sa-i spurce dupa ce vede facturile la caldura si la curent.

Bun moment pentru imagine, bun moment in acelasi timp de a ne pune si noi intrebari despre ce si cum isi va mai arde Romania resursa energetica in anii ce vin. Basescu a inceput deja sa joace in liga mare - ne legam de CSFB (nume la care tresalta si un contabil din Papua), de contractul de privatizare cu OMV, de Enel, adica de nume grele pentru aceasta parte de Europa. Deja s-a stirnit un razboi, care pare mare de data asta, intre romanul platitor de facturi si corporatiile straine care il spoliaza, pe gazul si pe curentul lui, si care s-au aliat, in goana lor dupa profituri imorale, cu functionari spaguibili de prin ministerele de la Bucuresti sa li se dea acces la resursele tarii.

Nu stim ce asi mai are presedintele in mineca, dupa cum nu stim daca Procuratura va avea succes in a-i duce pe Mucea, Neagoe sau Donciu (numele mici, dar legate de tranzactii mari) in puscarie. Sau, daca vor reusi ca, doar aratindu-le cheia de la celula, sa le dezlege limbile pentru ca acestia sa susure nume mai grele. Nu stim inca nici cum isi negociaza ministrul Seres viitorul - ieri era erou cind anunta presiuni politice care sa-l deturneze de la calea cea dreapta a transparentizarii pietei de energie, iar azi e bagat de procurori in aceeasi oala cu spionii si cu tradatorii. Vedem insa ca presedintele a intrat intr-un razboi mare, in care „baietii destepti" din piata de energie au fost doar antrenamentul. Lasa sa se vada cit de interesat e viitorul energetic al tarii de inlaturarea efectelor unor privatizari „cu erori" (formula ii apartine), de cautarea vinovatilor si de schimbarea situatiei de fapt in care strainii decid asupra folosirii resurselor Romaniei. De dragul facturii celor care stiu despre regulile economiei de piata cam cit stie croitoreasa de la Apaca despre fuziunea nucleara, e bine. Pentru ca cei care mai au habar de cum merg lucrurile cu energia asta inca mai reflecteaza.

Nu vreau sa fiu inteles gresit. Ma voi bucura daca se va dovedi cum s-a dat spaga ca italienii sa cumpere sirma de curent sau austriecii sondele de gaz si de titei. Ma voi bucura si daca procurorii romani sint atit de buni incit sa infunde reprezentantii unor firme internationale de consultanta. Avem cu ce, nene!

Presedintele va trebui insa sa ma convinga ca nu urmareste si altceva: mazilirea lui Tariceanu, alegeri anticipate, ostoirea setei de putere absoluta, procente in sondaje etc., pentru ca, asa cum se desfasoara acum acest razboi energetic, orice poate servi drept tinta, chiar si colateral.