Duminica s-au incheiat in Bucuresti doua festivaluri internationale, unul de carte si unul de film, cea de-a XIII-a editie a Targului International Gaudeamus, dedicata anul acesta Francofoniei, si a XVI-a editie a Festivalului DaKINO, care si-a de
Duminica s-au incheiat in Bucuresti doua festivaluri internationale, unul de carte si unul de film, cea de-a XIII-a editie a Targului International Gaudeamus, dedicata anul acesta Francofoniei, si a XVI-a editie a Festivalului DaKINO, care si-a desemnat castigatorii.
Peste 430 de evenimente au fost organizate in cele cinci zile (de pe 22 pana pe 26 noiembrie) in care la pavilionul central de la Romexpo s-a desfasurat Targul de carte Gaudeamus, la care au venit anul acesta peste 90.000 de vizitatori, dupa cum au anuntat organizatorii.
Printre cartile-eveniment ale targului s-au numarat: Paralela 45: "Dictionarul biografic al literaturii romane" de Aurel Sasu (ajuns dupa doar o luna de la lansarea pe piata la al doilea tiraj), "Opere" vol. I de Leonid Dimov, culegerea omagiala "Sora", realizata pentru a marca implinirea varstei de 90 de ani de catre cunoscutul filozof, plus numeroase alte titluri de literatura si eseistica romaneasca de Mircea Ghitulescu, Ioana Nicolaie, Gheorghe Craciun, Mihai Dragolea, Luca Pitu si altii; Polirom: "Cartea aleanului", versuri ale celebrului cantautor canadian Leonard Cohen (co-traducator: Serban Foarta), "Noul capitalism romanesc" de Vladimir Pasti si romanul "Derapaj" de Ion Manolescu; Humanitas: trei reeditari filozofice de Mihai Sora, conferinte pe teme europene de Andrei Plesu, "Despre Securitate" de Traian Ungureanu; Dacia: reeditarea "Bibliografiei ideii de literatura" a lui Adrian Marino; Bibliotheca: "Ratacirile unui caligraf", volum de dialog realizat de Mihai Stan cu marele prozator Mircea Horia Simionescu; Aula: romanul "Ecluza" de Radu Mares.
Cu numeroase titluri noi de literatura internationala s-au mai remarcat editurile Curtea Veche, RAO, Nemira s.a., iar de literatura romana editurile Vinea, Cartea Romaneasca s.a.
Duminica au fost decernate si premiile acestei editii a targului, ordinea pe "podium" fiind Editura Humanitas, urmata de RAO si ALL, pe locul al treilea. La categoria edituri care au publicat intre 50 si 100 de titluri in 2005 premiul i-a revenit Editurii Nemira. Presedintele de onoare al acestei editii, Herve Bolot, ambasadorul Frantei la Bucuresti, a primit un premiu special din partea organizatorilor si a inchis oficial targul. Duminica a fost lansat la targ si primul numar al publicatiei "Noua literatura", o revista lunara coordonata de criticul literar Luminita Marcu si care apare din noiembrie sub egida Uniunii Scriitorilor. Publicatia este rezultatul unui concurs lansat in aceasta vara si castigat de proiectul depus de Luminita Marcu (editor coordonator) si Mihaela Schiopu (art director).
Tot duminica a avut loc si festivitatea de decernare a premiilor Festivalului DaKINO, care s-a desfasurat la Sala Auditorium a Muzeului National de Arta al Romaniei, in prezenta actritei Adriana Nicolae si a presedintelui festivalului, Dan Chisu (foto dreapta). La sectiunea documentar premiul pentru cel mai bun documentar a fost castigat de filmul "Clara B" in regia lui Alexandru Solomon, iar premiul pentru cea mai buna regie de filmul "Moszny" de Robert Lakatos, din Ungaria. La sectiunea fictiune, juriul a hotarat ca premiul pentru cea mai buna regie sa-i fie decernat lui Pini Tavger din Israel pentru filmul "Witzman St. No. 10".
Trofeul DaKINO pentru cel mai bun scurtmetraj si l-a adjudecat anul acesta Radu Jude din Romania pentru productia "Lampa cu caciula". Dupa incheierea ceremoniei de decernare a premiilor, a fost prezentat filmul "Bose" regizat de Ioan Albu, in memoria lui Ovidiu Bose-Pastina, urmat de filmul de inchidere a editiei de anul acesta "Combien tu m'amais", in regia lui Bertrand Blier, avandu-i in rolurile principale pe Monica Bellucci si Gerard Depardieu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.