In jurul rafinariei ASTRA Ploiesti s-a creat o adevarata retea mafiota, aflata sub protectia unor inalti ofiteri ai Serviciului Roman de Informatii. Primul beneficiar al tuturor ilegalitatilor comise la ASTRA este intangibilul Ioan Niculae. Acesta
In jurul rafinariei ASTRA Ploiesti s-a creat o adevarata retea mafiota, aflata sub protectia unor inalti ofiteri ai Serviciului Roman de Informatii. Primul beneficiar al tuturor ilegalitatilor comise la ASTRA este intangibilul Ioan Niculae. Acesta, pana in prezent, abia daca a fost deranjat cu vreo intrebare, doua, incomode.
Statul a vandut in 1997 o parte din Rafinaria ASTRA ROMANA SA Ploiesti, societate de traditie, infiintata in anul 1880, de intreprinzatorul Ioan Niculescu Bazar. Printre cumparatori s-a aflat si consortiul INTERAGRO detinut de magnatul Ioan Niculae. De asemenea, dintre actionari se mai remarcau celebrii frati Crestin, care fusesera pana nu demult actionari majoritari. Acestia s-au retras din societate la sfarsitul anului 2002, dupa o serie de scandaluri care au facut valva la acea vreme. La momentul actual, actionariatul rafinariei este cotrolat de Ioan Niculae, prin intermediul societatilor comerciale INTERAGRO si ASIROM SA. Modul in care ASTRA ROMANA a ajuns la cheremul magnatului a fost pe larg dezbatut de presa, articolele si emisiunile televizate conducand la concluzia ca a procedat la fel de ilegal ca si in cazul acapararii ASIROM, "Tutunului Romanesc", a unor combinate chimice sau a mari latifundii din judetul Teleorman. Nu ne vom mai opri asupra acestui aspect, aducand in atentia opiniei publice doar colaborarea sa cu capii Serviciului Roman de Informatii, care i-au facilitat atat ascensiunea in afaceri, cat si imunitatea in fata legii, in schimbul unor foloase materiale substantiale.
Nici un inculpat nu se mai afla in arest
Inca din anul 1993, colonelul SRI Corneliu Paltanea s-a implicat in afaceri cu petrol, incalcand orice legi existente si mergand pana la nesocotirea embargoului impus fostei Iugoslavii. Dosarul "Jimbolia", care nici pana acum n-a fost finalizat in totalitate, este un exemplu in acest sens. Dar perioada de glorie a lui Paltanea a fost cea in care a ocupat postul de comandant al SRI Prahova, si anume intre anii 1996 - 2001. Impreuna cu adjunctul sau, colonelul Daniel Bucur, el a desfasurat o laborioasa activitate infractionala. In cele din urma, acestia au ajuns sa fie arestati si anchetati pentru luare de mita, instigare, complicitate la infractiuni si alte asemenea fapte de coruptie. De remarcat este faptul ca, la ora actuala, nici unul dintre acestia - carora li se adauga alti fosti ofiteri SRI - nu se mai afla in stare de arest preventiv. Dar sa exemplificam in ce consta activitatea lor, care are tangenta cu crima organizata.
SRI a asigurat protectia crimei organizate
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie sustin ca ofiterii SRI primeau mita pentru distrugerea informatiilor privind afacerile ilegale cu petrol, desfasurate prin intermediul productiei de la ASTRA ROMANA. Mai mult, masinile si subordonati ai institutiei insoteau cisternele cu combustibili, astfel incat nici un fel de control sa nu-si poata face datoria. Cu alte cuvinte, grupul condus de Paltanea si coordonat din umbra de generalul Ovidiu Soare asigura protectia necesara pentru comiterea de infractiuni, in speta trafic ilegal cu produse petroliere. Cu spaga primita de la cei ce controlau rafinaria, printre care se numara si Ioan Niculae, dupa 1997, cand a preluat controlul ASTREI, Paltanea si-a ridicat o vila la Cheia, Prahova, iar Bucur o alta, la Magurele, acelasi judet. Mita era primita sub forma de bani lichizi ori produse petroliere, pe care mafiotii le vindeau mai departe, inregistrand profituri ilicite de sute de mii de euro. La data de 22 septembrie 2005 a fost arestat preventiv si generalul Ovidiu Soare, fost ofiter de securitate in garda lui Ceausescu si sef al Inspectoratului pentru Apararea Constitutiei si Securitatii Economice din structura centrala a SRI. Generalul a primit de la subordonati, pentru a inchide ochii la activitatea infractionala a acestora, bani si bunuri in suma de 700 de milioane de lei.
Autodenunturile au dat reteaua peste cap
Buboiul s-a spart la sfarsitul anului 2002, odata cu arestarea omului de afaceri Mihai Florin, patron al firmei SPM SRL Ploiesti, care se ocupa cu intermedierea vanzarii de produse petroliere.
Acesta, deruland afaceri cu Rafinaria ASTRA ROMANA, a inceput sa depuna autodenunturi la toate institutiile statului in legatura cu activitatea infractionala care se desfasura pe platforma de la Ploiesti. Care institutii ale statului nu s-au mai putut face ca ploua, iar DNA a fost pus la treaba. Citam din declaratia olografa a lui Mihai Florin data in fata procurorilor anticoruptie: "In jurul lui septembrie 2001, avand relatii comerciale cu Rafinaria ASTRA, intr-una din diminetile cand m-am prezentat la rafinarie pentru a aproba anumite delegatii de ridicari de marfuri, directorul general Botezatu (n.r. - Elena Botezatu, in prezent disparuta, data in urmarire generala si internationala) mi-a aprobat cu greu cateva autocisterne, motivand ca presedintele societatii INTERAGRO - Ioan Niculae, a interzis livrarea produselor catre distribuitori fara a fi garantate, cum erau pana atunci, prin emiterea filei CEC, cu scrisoare de garantie bancara. Surprins, am intrebat-o daca acest lucru se refera si la mine. Mi-a raspuns ca da. I-am spus ca am sa-l contactez pe presedintele grupului INTERAGRO. In seara aceleiasi zile, desi nu ne cunosteam, aveam sa-l intalnesc".
Reteta escrocheriei
Sedus de Niculae si increzator in cuvantul acestuia, Mihai Florin i-ar mai fi dat majoritarului ASTREI si alte sume de bani de-a lungul timpului, cu gandul ca va ajunge sa se imbogateasca.
In schimb, ridica produse petroliere de la rafinarie, pe baza unor facturi pe care nu le onora, in virtutea intelegerii cu Nicolae. In final, a ajuns sa fie acuzat ca a adus ASTREI un prejudiciu de 63,5 miliarde de lei vechi, fiind retinut preventiv in vederea cercetarilor.
In urma plangerilor penale formulate de Mihai Florin, in celebrul dosar "Petrolul", au existat 23 de inculpati. Cu aceasta ocazie, Doru Trifoi, secretar de stat la Ministerul Justitiei, si-a pierdut capul, adica functia. Numai ca, toti potentialii vinovati din dosarul nr. 239/P/2002 au scapat in timp, unul cate unul, din arest. Din surse confidentiale am aflat ca, cu totii, au afirmat ca principalul beneficiar al acestor infractiuni economice este nimeni altul decat Ioan Niculae. Reteta a fost pe cat de simpla, pe atat de ingenioasa. Rafinaria ASTRA vindea combustibili impusi accizarii sub forma de combustibili de tip M, P, I - III, White Spirt, care nu sunt supusi accizarii. Apoi, prin vanzari succesive, produsele petroliere erau trecute de la o firma la alta, pana cand ajungeau la consumatorul final. In acest mod, toata lumea avea de castigat, mai putin statul, care nu mai incasa nici accize, nici taxa Ministerului Transporturilor aferenta benzinei si motorinei.
Produse petroliere la pret de dumping
Pe scurt, in urma unei cine oferite de Niculae la Club A.RO al ASIROM, partile au cazut de acord in privinta afacerilor viitoare, comisioanele acordate de ASTRA lui Mihai Florin ramanand in vigoare.
Numai ca, dupa cateva zile, denuntatorul a fost contactat de conducerea ASTREI, care i-a comunicat ca este nevoie urgenta de 200.000 USD in avans. In schimbul acestei lichiditati, directoarea Elena Botezatu a promis, in numele patronului, ca-i va livra produse petroliere pe care sa le vanda la pret de dumping, iar din profitul obtinut sa-i dea ceva si lui Niculae. Din imprumuturi, Mihai a reusit sa faca rost de 120.000 USD - fiind tentat de afacere -, bani pe care i-a inmanat numitului Bebe Ionescu de la INTERAGRO. Citam in continuare ce a urmat: "Ioan Niculae mi-a solicitat din nou sume de bani si mi-a propus la schimb efectuarea unor lucrari in cadrul rafinariei, lucru pe care l-am refuzat, pe motiv ca nu am la firma acest obiect de activitate. De fapt, propunerea era de a efectua lucrari fictive si aprovizionari de materiale fictive, al caror beneficiar material sa fie el, pentru a acoperi niste sume de bani pe care sa si le insuseasca personal. Mi-a propus sa-mi dea si un procent din acesti bani. Aceasta afacere nu s-a facut".
Ofiter SRI cu firma in Germania
Pe lista arestatilor, care astazi continua sa-si rada in barba de Justitia romana, s-a aflat si directorul general al ASTREI, Ovidiu Nan, impreuna cu consilierul sau personal, Toma Lucian Iordanescu, care intre timp si-a dat obstescul sfarsit. Acestia au beneficiat de o spaga constand in 250 de tone de produse petroliere, pe care le-au valorificat prin intermediul unor societati capusa.
In scopul unor viitoare succese de afaceri, colonelul Corneliu Paltanea, din functia pe care o ocupa, a mers pana acolo incat si-a infiintat o firma in Germania impreuna cu Vasile Crestin, intitulata CSP Import Export Und Verwaltung GmbH, avand drept obiect de activitate comercializarea de instalatii hidrotehnice, materiale de constructii, marfuri electrice si electrocasnice etc. Primul detinea 10% din business, in timp ce Crestin era actionar majoritar, firma inregistrand o medie anuala de afaceri de 250.000 de euro.
Film cu Geta si Titi
Exasperat de faptul ca a fost cercetat cateva luni in stare de arest preventiv, dupa ce a fost prejudiciat de Ioan Niculae cu o importanta suma de bani, Florin Mihai s-a facut regizor de film. Intr-un scurt metraj de 15 minute realizat de acesta, care in curand va putea fi accesat si pe Internet, sunt prezentate vilele mai multor indivizi implicati in mafia petrolului din Prahova. Pe aceeasi pelicula se poate remarca prietenia stransa dintre procurorii care s-au ocupat de caz, Constantin Placinta si Georgeta Buliga, in cadrul unei nunti la care cei doi au fost in centrul atentiei. Filmuletul intitulat "Geta si Titi" poate fi vizionat, deocamdata, doar pe ecranele unor televizoare de mari dimensiuni dinmagazinul ploiestean FM Invest. In ultimele zile, magazinul a fost frecventat de numerosi avocati, judecatori, procurori, politisti si sereisti din judet, care au facut tot posibilul sa-si pastreze anonimatul.
Niculae magnificul
Daca am publica intreaga lista a panzei de paianjen care s-a format in jurul ASTREI ROMANE si a patronului Ioan Niculae, am ocupa mai mult de jumatate de pagina de ziar, iar majoritatii cititorilor nostri poate ca aceste nume nu le-ar spune mare lucru. De aceea, ne rezumam sa amintim ca printre ei se afla asa: politicieni, ofiteri SRI, politisti, procurori, judecatori, avocati, oameni de afaceri mai mult sau mai putin importanti, functionari bancari, functionari publici si chiar exponenti ai lumii interlope romanesti. Dintre toti, unul singur a scapat basma-curata pana acum, rareori fiind deranjat cu vreo intrebare incomoda de organele de urmarire penala. El este Ioan Niculae, a carui abilitate poate fi invidiata de multi de teapa lui. Acest magnific care - putem spune cu mana pe inima - se afla mai presus de legile acestei tari. Din pacate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.