Procesul de ratificare a Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei la UE in parlamentele nationale ale statelor membre s-a incheiat, vineri, cu votul unanim din Camera superioara a parlamentului german, Bundesrat.

Toate cele 16 landuri germane reprezentate in Bundesrat au votat in favoarea proiectului de lege privind ratificarea Tratatului. Acesta a fost aprobat in octombrie si in Camera inferioara a parlamentului german (Bundestag).

Ministrul Economiei din landul Saxonia Inferioara, Harald Wolf, a declarat ca cele doua tari se intorc in sinul Europei, o intoarcere controversata mai ales din cauza coruptiei si a problemelor din justitie. El a mai spus ca acesta este un vot de incredere acordat de Europa acestor tari, iar ele trebuie primite cu bratele deschise.

Moment istoric

Ministrul pentru Afaceri Europene al landului Baden-Württemberg, Willi Stächele, a vorbit despre extindere ca fiind „un moment istoric" si a aratat ca Germania are de cistigat o data cu intrarea pe Piata Comuna a 30 de milioane de noi consumatori.

La rindul sau, ministrul roman al Integrarii, Anca Boagiu, sustine ca votul de ieri e o dovada ca Romania a reusit sa convinga toate statele UE ca este decisa sa se adapteze rigorilor europene.

Critici

Semnarea Tratatului de aderare a fost tinta unor discutii aprinse in Germania, liderul CDU, Angela Merkel, si cel al CSU, Edmund Stoiber, criticind neglijenta cu care s-ar fi purtat negocierile de aderare si cerind protejarea pietei muncii din Germania si activarea clauzei de salvgardare pe justitie, din cauza coruptiei din cele doua tari. Tratatul de aderare a fost semnat in 25 aprilie, la Luxemburg, si cuprinde prevederi legate de adaptarea acquis-ului comunitar, participarea Romaniei si Bulgariei in institutiile UE, masuri tranzitorii si clauzele de salvgardare.