Rusia incearca sa creeze noi disensiuni euroatlantice, sustinind ca puterile occidentale au acceptat tacit ocuparea statelor baltice de catre URSS, ca o masura „necesara" contracararii agresiunii naziste din 1941.

Documentele au fost desecretizate cu acordul Dumei de Stat in chiar preziua summitului UE-Rusia si cu mai putin de o saptamina inaintea summitului NATO din capitala Letoniei. Informatiile declasificate arata ca ocuparea statelor baltice, in 1940, a fost considerata la Londra si la Washington „un pas nu foarte placut, insa fara indoiala necesar".

Un rau necesar

„URSS trebuie sa-si sporeasca influenta in tarile baltice, pentru a limita riscul unei dominatii germane in regiune", ar fi declarat Winston Churchill in 1939, se arata in dosar. Insa doi ani mai tirziu, premierul britanic a insistat ca modificarile teritoriale produse in timpul razboiului sa nu se mentina decit „cu liberul consimtamint al partilor implicate". Potrivit generalului Lev Sotskov, care a redactat „dosarul baltic", informatiile au fost culese si de celebrii Donald McLean si Kim Philby, spioni KGB infiltrati in serviciile secrete britanice.

Vecinatatea care doare

Reanexarea statelor baltice, in 1944, a ramas o sursa de tensiuni in relatia Rusiei cu Estonia si Letonia, state care au refuzat acordarea cetateniei miilor de etnici rusi, dupa proclamarea independentei, in 1991. Dupa deportarea in Gulag a partizanilor anticomunisti, Moscova a rusificat regiunea, populatia rusa din Letonia ajungind la 50% in anii ’80, fata de doar 10% inainte de razboi. Dupa aderarea la UE, peste 100.000 de etnici rusi au sosit in Letonia, pentru a compensa exodul cetatenilor letoni in Occident, facind ca populatia rusofona sa ajunga la aproape un milion, din totalul de 2,7 milioane de locuitori ai tarii, iar autoritatile de la Riga au decis chiar majorarea salariului minim pentru a impiedica noul proces de „rusificare".

NATO energetic

Ca si Polonia, cele trei state incearca sa-si reduca dependenta energetica fata de Rusia, insa „securitatea energetica" de pe agenda summitului de la Riga va depinde de relatia cu Rusia, la fel si extinderea spre Est a Aliantei, „Riga 2006" urmind sa fie primul summit de dupa 1990 la care NATO nu lanseaza noi invitatii de aderare.

Mai mult, inlaturarea simbolurilor sovietice din capitala Estoniei, expulzarea unui spion rus din Lituania sau dorinta Letoniei de includere a Georgiei si Ucrainei in NATO au fost taxate de Moscova fie prin amenintari voalate, fie prin intreruperea alimentarii cu petrol, in cazul Lituaniei.