Una dintre marile figuri ale cinematografiei franceze, Noiret a aparut in peste 125 de filme in cei aproape 50 de ani de cariera.

Actorul, in virsta de 76 de ani, a incetat din viata joi seara, in urma unei lungi perioade de lupta cu cancerul. Imediat ce stirea a fost difuzata de media, artisti si politicieni deopotriva s-au unit pentru a-i aduce un omagiu unanim lui Philippe Noiret. „Ne-a parasit un gigant. Cu geniul, cu umorul si cu eleganta sa a reusit sa cistige inimile tuturor francezilor. Philippe Noiret va ramine unul dintre cei mai mari actori ai nostri", a spus, intr-un comunicat de presa, presedintele Jacques Chirac. Actorul consacrat al lui Bertrand Tavernier („L’horloger de Saint-Paul", „Que la fête commence" etc.), Noiret a facut cupluri legendare cu Catherine Deneuve, Romy Schneider si Simone Signoret, obtinind doua Premii César pentru interpretare masculina, in 1976 pentru rolul din „Le vieux fusil" si in 1990 pentru cel din „La vie et rien d’autre".

De la Louis Malle la Tornatore

Nascut pe 1 octombrie 1930 la Lille, Philippe Noiret n-a fost un elev model: a picat la Bac si a preferat sa-si incerce norocul pe scenele de teatru pariziene. In 1953 a intrat la TNP (Théatre National Populaire), unde a interpretat mai bine de 40 de roluri in cei peste sapte ani de viata de trupa, alaturi de nume mari, precum Gérard Philipe. Si-a facut intrarea in lumea filmului in 1956, in „La Pointe courte" de Agnès Varda, insa a trebuit sa astepte pina in 1960 pentru a se intoarce pe marele ecran, de aceasta data in arhicunoscutul „Zazie dans le métro" al lui Louis Malle. Si-a zdruncinat imaginea bonoma cu un film care a stirnit nenumarate controverse in 1973, „La Grande Bouffe" („Marea crapelnita"), de Marco Ferreri. Ulterior s-a facut remarcat prin rolurile de compozitie din filmele lui Bertrand Tavernier, Yves Boisset („Un taxi mauve", 1977) sau Philippe de Broca („Tendre poulet", 1977). Philippe Noiret a devenit o stea a cinemaului francez o data cu succesul peliculei „Le Vieux Fusil" a lui Robert Enrico, devenind o figura omniprezenta in comediile de succes din anii ’80 si ’90, mai ales dupa „Les Ripoux", de Claude Zidi, in 1984.

Cinefilii romani isi vor aminti, cu siguranta, de ultimele mari roluri ale lui Philippe Noiret - batrinul operator din „Cinema Paradiso" (1988) sau Pablo Neruda in „Il Postino" („Postasul", 1994).