Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European (PE) a adoptat ieri Raportul Moscovici cu 51 de voturi „pentru", o abtinere si nici un vot „impotriva". Documentul exprima pozitia raportorului pentru Romania din PE in privinta stadiului reformelor necesare aderarii.

Parlamentarii europeni au aprobat si o serie de amendamente la textul lui Pierre Moscovici. A fost exprimata din nou asteptarea PE de a vedea legea minoritatilor adoptata cit mai curind in Romania, au fost solicitate fonduri speciale pentru imbunatatirea standardelor de educatie pentru minoritatea maghiara, precum si investitii semnificative pentru incluziunea sociala a romilor si ameliorarea calitatii vietii acestora.

S-a mai solicitat continuarea reformelor in domeniul protectiei copilului si integrarii persoanelor cu handicap mental, restituirea proprietatilor confiscate de comunisti (mai ales cele bisericesti si comunitare) si protectia mediului (cu referire speciala la proiectele miniere cum este cel de la Rosia Montana). Se mai precizeaza ca piata muncii europeana va fi deschisa pentru muncitorii romani dupa 1 ianuarie 2007.