Sapte din cele opt regiuni ale Romaniei se vor afla, in 2007, printre ultimele 15 zone din Uniunea Europeana din punct de vedere al nivelului produsului intern brut pe locuitor, nord-estul Romaniei fiind considerat cea mai saraca regiune din spati
Sapte din cele opt regiuni ale Romaniei se vor afla, in 2007, printre ultimele 15 zone din Uniunea Europeana din punct de vedere al nivelului produsului intern brut pe locuitor, nord-estul Romaniei fiind considerat cea mai saraca regiune din spatiul comunitar.
"In ultimele 15 regiuni din Europa se mai afla, pe langa cele sapte din Romania, sase zone din Bulgaria, o regiune din Polonia si o alta din Slovacia", a declarat directorul de cercetare al Grupului de Economie Aplicata (GEA), Liviu Voinea, citand date publicate de biroul de statistica al Uniunii Europene, Eurostat. Bucurestiul ramane cea mai dezvoltata regiune din Romania, cu un nivel al PIB pe locuitor reprezentand 55% din media UE, aproape dublu fata de celelalte zone din Romania. In celelalte zone, valoarea PIB pe locuitor reprezinta mai putin de 30% din media UE, respectiv 29% in Regiunea Nord-Vest, 25,6% in Sud-Est, 25,5% in Sud-Vest si 24,4% in
Sud-Muntenia. In Regiunea de Dezvoltare
Nord- Est, care are in componenta judetele Bacau, Botosani, Neamt, Iasi, Suceava si Vaslui, valoarea PIB pe locuitor este de doar 21,7% din media UE. Astfel, regiunea va fi cea mai saraca zona din UE. Potrivit Mediafax, directorul GEA se asteapta ca, pana in 2013, urmatorul exercitiul financiar al UE, Bucurestiul sa atinga 75% din media PIB pe locuitor din Uniune.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.