Medicii de la spitalul Holtz din Florida s-au confruntat cu un caz mai putin obisnuit: ei au fost nevoiti sa il opereze pe micutul Naseem Hasni, care se nascuse cu inima in afara corpului. Dupa operatie, doctorii au declarat ca starea bebelusului est
Medicii de la spitalul Holtz din Florida s-au confruntat cu un caz mai putin obisnuit: ei au fost nevoiti sa il opereze pe micutul Naseem Hasni, care se nascuse cu inima in afara corpului. Dupa operatie, doctorii au declarat ca starea bebelusului este critica, dar stabila. "Cand va creste, nu va putea juca o serie de sporturi mai agresive, ca ceilalti copii, dar in rest va duce o viata normala", a declarat chirurgul cardiolog Eliot Rosenkranz.
Inainte de operatie, inima lui Naseem, care batea aproape normal, arata ca o pruna decojita asezata pur si simplu pe piept, cu aorta care disparea la un moment dat sub piele.
In timpul unei operatii care a durat sase ore, chirurgii au acoperit inima micutului cu un material de tip Gore-Tex, dupa care i-au introdus-o in piept.
Bebelusul se nascuse cu o boala congenitala extrem de rara, "ectopia cordis", in care inima se dezvolta in afara pieptului, iar sternul nu se dezvolta suficient. Afectiunea fusese depistata inainte de nastere, dupa ce mama copilului, Michelle Hasni, de 33 de ani, a simtit ca bebelusul are o serie de miscari anormale.
Michelle a nascut prin cezariana, iar medicii au facut o incizie mult mai mare, astfel incat sa nu atinga accidental inima bebelusului. In afara acestei anomalii, nou-nascutul se dezvoltase normal.
Dupa nastere, chirurgii au mai asteptat cateva ore astfel incat bebelusul sa fie pregatit pentru interventia extrem de delicata.
Micutul Naseem va mai fi supus unei operatii cand va implini sase luni, si cand medicii ii vor lua grefe de piele de pe coaste pentru a i le transplanta pe piept. Ei vor fi nevoiti sa-i "reconstituie" micutului pacient un stern, din cauza faptului ca acesta nu s-a dezvoltat suficient.
Specialistii au declarat ca urmatoarele zile vor fi cruciale pentru Naseem, dar daca totul va fi bine, el va putea sa-si petreaca Craciunul impreuna cu familia sa. Ectopia cordis apare la 5 cazuri la un milion de nasteri si, din nefericire, rata de supravietuire este mai mica de 50%, au declarat doctorii. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.