Parlamentul a validat ieri lista de senatori si deputati care, incepind cu 1 ianuarie 2007, devin europarlamentari, pina la alegerile pentru Parlamentul European, din 13 mai anul viitor.

Surprinzator, la PSD au fost desemnati toti euroobservatorii in functie, desi cel putin jumatate dintre ei anuntasera ca vor sa renunte la prezenta in Parlamentul European, argumentind ca nu este sigur ca ar putea cistiga pe 13 mai si ca ar avea de pierdut din punct de vedere electoral in plan intern.

Noii „europeni"

La PNL, senatorul Gheorghe Vergil Serbu l-a inlocuit ieri pe euroobservatorul Nicolae Vlad Popa. Surse din PNL sustin ca nu atit aderarea la platforma Stolojan a contat in decizia de inlocuire a lui Popa, cit declaratiile sale de saptamina trecuta, acesta fiind primul care a lansat ideea colaborarii cu PSD la o eventuala motiune de cenzura impotriva Cabinetului Tariceanu.

Si PRM a facut o modificare, locul demisio-narului Vlad Hogea, trecut la PNG, fiind luat de Daniela Buruiana-Aprodu. Deputata PRM-ista este insa si secretar al Comisiei de control al SIE si urmeaza sa fie retrasa de aici. Surse din PRM sustin ca Buruiana nu mai putea sa activeze in aceasta comisie, pentru ca nu avea certificat de securitate ORNISS.

Lista finala

Pe partide si aliante, cei 35 de europarlamentari romani sint: Adrian Cioroianu, Alexandru Mortun, Gheorghe Vergil Serbu, Maria Petre, Radu Tarle, Roberta Anastase, Marius Marinescu, Mircea Cosea, Adina Valean, Tiberiu Barbulesiu, Ovidiu Silaghi si Monica Ridzi - Grupul parlamentar al Aliantei PNL-PD; Titus Corlatean, Gabriela Cretu, Cristian Dumitrescu, Dan Mihalache, Ioan Mircea Pascu, Radu Podgoreanu, Daciana Sarbu, Adrian Severin, Alexandru Athanasiu, Corina Cretu, Vasile Dancu si Adriana Ticau - PSD; Eugen Mihaescu, Viorica Moisiuc, Petre Popeanga, Daniela Buruiana si Cristian Stanescu - PRM; Konya Hamar Sandor, Kelemen Attila si Szabo Karoly - UDMR; Silvia Ciornei si Eduard Hellvig - Partidul Conservator, si Ovidiu Gan - Grupul minoritatilor nationale, altele decit cea maghiara.

PSD vrea alta lege pentru europene

Tot ieri, intr-o conferinta de presa, deputatul PSD Vasile Puscas a anuntat ca, la Camera, PSD va forta adoptarea propriei variante de lege pentru alegerile europene. In varianta PSD, teritoriul national este impartit in opt circumscriptii electorale, corespunzatoare regiunilor de dezvoltare economica, iar sistemul de vot este preferential pe lista. Presedintele Comisiei pentru Codul electoral, Mihai Voicu (PNL), ne-a declarat ca votul preferential pe lista nu este utilizat in nici o tara din UE la alegerile pentru Parlamentul European. „Este o actiune pur propagandistica, cei din PSD spunind ca promoveaza un sistem uninominal, dar votul preferential pe lista nu este acelasi lucru cu votul uninominal", a precizat Voicu.

Euro-diferenta Daca pina acum observatorii se aflau la Parlamentul European pentru a se acomoda cu institutia, de la 1 ianuarie 2007 ei vor capata putere politica reala. Vor putea sa voteze sau sa fie alesi in functii ale PE. In comisii si delegatii, observatorii puteau sa fie invitati de catre presedintele respectivului organism sa isi exprime parerea, dar, o data cu integrarea, ei vor avea acest drept in mod automat, o data cu dreptul de a vota si de a fi alesi. Euroobservatorii romani, ca si cei bulgari, sint in prezent afiliati grupurilor politice din Parlamentul European si vor deveni membri ai grupurilor o data cu statutul de europarlamentar. Acest pas va creste grupul popularilor europeni cu 10 membri din partea Romaniei, pe cel al socialistilor cu 12, liberalii vor primi noua romani in rindurile lor, iar patru actuali observatori vor ramine neafiliati.