Platforma ruleaza in orice browser care suporta Javascript, iar specialistii vorbesc despre „al treilea val tehnologic".

Expresia „sistem de operare web" incepe sa devina tot mai cunoscuta. Printre exemplele care pot fi date in acest domeniu (EyeOS, WebOS) se afla mai putin cunoscutul „sistem de operare" YouOS.

YouOS ruleaza in fereastra unui browser si ofera utilizatorilor sai o experienta desktop direct pe Internet. Printre cele peste 467 de aplicatii pe care le ofera se afla chaturi, browsere, jocuri, editoare de text, playere video si audio. YouOS este scris integral in Javascript, ruleaza pe citeva servere din San Francisco si poate fi accesat de oricine prin intermediul unui browser care suporta Javascript, la www.youos.com. Inregistrarea este gratuita, iar utilizatorii pot folosi aplicatiile existente, sau pot scrie alte aplicatii, existind si un tutorial dedicat acestui lucru.

Revolutia Google

Varujan Pambuccian, presedintele Comisiei IT&C din Camera Deputatilor, crede ca YouOS face parte din „al treilea val al tehnologiei".

„Eu mai numesc acest val revolutia Google. YouOS este un sistem care se afla inca la versiunea alpha, este mai mult un framework decit un sistem de operare. Aceasta este insa directia in acest moment", sustine Pambuccian.

Presedintele Comisiei IT&C considera ca YouOS reprezinta „o promisiune clara de sistem de operare care va merge in kernelul retelei, va fi rezident acolo si va oferi acces oricarui utilizator sau terminal".

„Primul pas in aceasta directie l-am vazut la Google, cu suita lor Office, care este functionala. YouOS este in versiunea alpha, s-ar putea sa nu fie asta sistemul care se impune, insa directia este buna. Cred ca va avea un impact major asupra lumii software si hardware. Ideea de terminal inteligent incepe sa devina ideea oricarui terminal fix sau mobil care preia lucruri de pe un server si doar le arata pe ecranul sau", spune Varujan Pambuccian.