Un alt tun marca Ioan Niculae a fost Societatea de Asigurare ASIROM SA. Patronul de la INTERAGRO a pus mana pe aceasa firma si incearca in prezent inlaturarea celorlalti actionari. Societatea a fost decapitalizata intentionat, pentru ca investitorii sa inteleaga ca trebuie sa plece de buna voie. In afacerea ASIROM apar personaje extrem de interesante precum Alexandru Bittner, Adrian Petrache sau Dorin Cocos.
In domeniul asigurarilor din Romania, zece companii detin aproape 90% din piata. Potrivit parerilor specialistilor, dupa ianuarie 2007 se asteapta ca aproximativ 20 de companii, care activeaza in acest sector de activitate, sa dispara prin fuziuni si falimente. Asta inseamna ca doar "rechinii" vor mai ramane in carti, miza fiind una extrem de mare, datorita potentialului deosebit de crestere al acestui sector de activitate.
Inainte de inghesuiala din decembrie '89, ADAS (Administratia Asigurarilor de Stat) a fost o emblema extrem de cunoscuta romanilor, care erau obligati sa cotizeze anual la aceasta institutie. In 1991 s-a divizat in doua, respectiv Asigurarea Romaneasca ASIROM si ASTRA Asigurari. Prima societate a preluat operatiunile interne de asigurare, iar cea de-a doua pe cele externe, dar ulterior nu s-a mai tinut cont de aceasta imparteala.
ASIROM a fost vanduta de stat in 1997, ajungand sub controlul magnatului Ioan Niculae, iar ASTRA in 2002, 75,67% din actiuni fiind cumparate de SC NOVA TRADE SA apartinand omului de afaceri Dan Grigore Adamescu. In materialul de fata, dar si in episodul urmator al acestui serial, vom arata cum a reusit Ioan Niculae, prin inginerii financiare la care statul i-a fost complice, sa puna mana pe una dintre primele trei companii de asigurari din Romania. Prin consortiul INTERAGRO SA, Niculae a acaparat in timp 40,55% din ASIROM, iar prin ASTRA ROMANA Ploiesti 17,79%, ceea ce reprezinta un procent de 58,34%. La ora actuala, dintre principalii actionari se mai remarca Broadhurst Investmets Ltd. (14,93%), americanii de la QVT Fund LP(12,23%) si statul cu 6,38%.
Investitori preselectionati
La data de 11.04.1998, Adunarea Generala a actionarilor SC ASIROM SA a aprobat, in baza mandatului Fondului Proprietatii de Stat (FPS), majorarea capitalului social de la 11.191,1 milioane de lei la 29.978 milioane de lei. Diferenta urma sa fie adusa ca aport la capitalul social de catre unii investitori preselectionati cu grija. In cateva zile, Oficiul de Supraveghere a Activitatii de Asigurare si-a dat avizul pentru majorarea capitalului social al ASIROM, dar numai in limita cifrei de 29,177,9 milioane de lei. In urma unor operatiuni specifice, societatea a fost impartita astfel:
- FPS - 26,48% din capitalul social
- SC Banca Agricola SA - 15,41%
- SC INTERAGRO SA - 15,41%
- SC Rafinaria ASTRA ROMANA Ploiesti - 15,41%
- SIF Oltenia - 15,41%
- Alti actionari - 11,54%
Ministrul Tanasescu ii ia apararea lui Niculae
Participarea FPS, condus la acea data de taranistul Sorin Dimitriu, la capitalul social al ASIROM a fost diminuata cu 43,52 procente, in timp ce influenta magnatului Ioan Niculae a devenit cea mai semnificativa, acesta acaparand 30,82%, prin firmele sale INTERAGRO si Rafinaria ASTRA ROMANA Ploiesti.
Trei ani mai tarziu, ministrul Finantelor Publice, Mihai Nicolae Tanasescu, incerca sa dreaga busuiocul, in raspunsul adresat la interpelarea unui deputat. Acesta se exprima in favoarea tranzactiei incheiate in folosul lui Niculae, sustinand ca statul a avut numai de castigat, deoarece valoarea cotei FPS a crescut, chipurile, de la cifra de 7,7 miliarde de lei la 70 de miliarde, in conditiile in care numarul actiunilor detinute a ramas acelasi. Ce n-a spus demnitarul este ca statul i-a facut cadou lui Niculae controlul celei mai mari companii de asigurari din Romania la acea data. De asemenea, ca procentele in valoare de 70 de miliarde de lei nu mai valorau mare lucru, atata timp cat puterea decizionala fusese deturnata. Dovada a acestei afirmatii sta faptul ca actualul AVAS n-a mai reusit sa-si vanda actiunile pe bani buni, in cativa ani ramanand cu doar 6,38 procente la ASIROM. Dupa toate probabilitatile, si pe acestea urmeaza sa le cedeze Fondului Proprietatea, pentru a scapa de ele, daca intre timp Niculae nu le va inghiti tot la preturi subevaluate.
In ceea ce priveste legalitatea tranzactiei la care ne-am referit anterior, fostul ministru s-a eschivat sa se pronunte, sustinand ca in acest sens doar APAPS si Comisia Nationala de Valori Mobiliare detin competentele necesare.
Milioane pentru Bittner si Petrache
In urma afacerii CONCORDIA, omul lui Nastase, Alexandru Bittner (foto), s-a ales cu peste 1,5 milioane de euro, iar Adrian Petrache cu 200.000 de euro. De asemenea, spatiul comercial din str. Campineanu nr. 26 a ajuns, prin interpusi, la primul dintre acestia, pentru suma modica de cinci miliarde de lei vechi. Altfel spus, Ioan Niculae a dat locotenentilor premierului o mita mascata de circa doua milioane de euro din banii ASIROM si a capatat, prin intermediul "Tutunului Romanesc", de 10 - 15 ori mai mult.
Ulterior, Consiliul concurentei a constatat ca smecheria lui Niculae a intrat sub incidenta legii, deoarece tranzactia n-a fost notificata, si a aplicat ASIROM o amenda de 38 de milioane de lei. De asemenea, la 14.01.2004 a amendat si ASTRA ROMANĂ Ploiesti cu 25 de milioane de lei, pentru acelasi motiv. Magnatul nu s-a suparat defel, a achitat banii si a schimbat denumirea noii achizitii in ASIROM-CONCORDIA, ca sa para si mai atractiva pentru naivi. Ceva mai devreme, adica la sfarsitul anului 2001, Ioan Niculae, prin firmele sale, devenise actionar majoritar la ASIROM, cu un procent de 58,34% din actiuni.
Galceava intre actionari
Unul dintre actionarii societatii de asigurari ASIROM, si anume Broadhurst Investments Ltd., si-a vazut interesele prejudiciate de manevra lui Niculae si a reactionat in consecinta. Reprezentantii fondului de investitii s-au aratat deranjati de faptul ca Niculae & Co au platit pe CONCORDIA mult mai mult decat facea. Dupa parerea celor de la Broadhurst s-a acceptat in mod cu totul nejustificat plata unui pret de opt ori mai mare decat activul net al CONCORDIEI, respectiv circa doua milioane de euro. Care activ era constituit, cum spuneam, din imobile si nu din lichiditati.
Rasplata pe masura
O parte din actiuni au fost cumparate de persoanele fizice Ioan Niculae si Angela Toncescu, operatiune care ar fi prejudiciat societatea cu 2,3 miliarde de lei vechi. Sa mai spunem ca Angela Toncescu a fost administrator la ASIROM, iar in prezent detine functia de presedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, entitate cu menirea de a controla acest sector de activitate. De asemenea, a facut parte din Consiliul de administratie al Societatii Nationale "Tutunul Romanesc". Gratie serviciilor aduse lui Niculae si implicarii sale in cladirea imperiului acestuia, trebuia recompensata intr-un fel, lucru care s-a si intamplat. Printre cei care s-au ocupat de gainaria pe care am demascat-o se mai numara Corneliu Tanase, Adriana Guta si Niculae Iliuta.
Fiindca nu exista, CONCORDIA trebuia inventata
Firma CONCORDIA a fost infiintata in anul 1997, ca societate de intermediere in domeniul asigurarilor.
Capitalul social a fost constituit, cu predilectie, din cateva ciudate aporturi in natura, chipurile din buzunarele mult prea largi ale lui Alexandru Bittner, Adrian Petrache si Dorin Cocos. Pe primii doi, Traian Basescu i-a catalogat drept oameni de casa ai lui Adrian Nastase. Nu si pe cel de-al treilea, de vreme ce sotia acestuia, Elena Udrea, a devenit ceva mai tarziu consiliera personala a actualului instalat la Palatul Cotroceni. Asa stand lucrurile, nu credem ca gresim afirmand ca aceasta societate a fost infiintata de locotenentii actualului presedinte al tarii si ai fostului prim ministru. Colaborare dintre PD si PSD care ne da fiori. Dupa 2001, CONCORDIA a intrat pe piata asigurarilor de boala si accidente, insa activitatea respectiva n-a inregistrat rezultate deosebite. Trebuia gasit altceva.
Capital social in imobile
In anul 2001 are loc o mica si nevinovata tranzactie, prin care CONCORDIA returneaza doua apartamente aportate de Petrache si Cocos la capitalul social al societatii.
Imobilele au fost inlocuite cu un spatiu comercial in str. Ion Campineanu nr. 26, sector 1 si un apartament in str. Pridvorului nr. 15, Sector 3, ambele aflate in proprietatea discretului Bittner. Ceea ce denota ca locotenentul lui Basescu a lasat-o mai moale, cedand in fata oamenilor premierului de-atunci, Adrian Nastase. Sau poate ca a fost inlaturat. In urma ingineriei, capitalul social al CONCORDIEI a crescut artificial de la mai putin de 1,3 miliarde de lei, la peste 7 miliarde de lei, din care 6,8 miliarde reprezentau imobile cu care actionarii venisera in asociere. Dupa aceasta smecherie, cozonacul a fost impartit dupa cum urmeaza:
- Alexandru Bittner - 83,5%
- Adrian Petrache - 9,6%
- Stan Georgescu - 4,8%
- Victor Cocos (socrul Elenei Udrea, de asta data) - 1,76%
- Petre Ion - 0,34%.
Troc intre stat si magnat
Ca sa devina ceva mai tentanta si sa atraga fonduri mai substantiale de la populatie, fiindca n-o ducea bine deloc, "facatura" PSD - PD se transforma in Casa de Pensii Private CONCORDIA Romana.
Printre cenzorii acesteia o intalnim si pe Camelia Dorina Bejinariu, sotia liderului PSD, fost director al RAAPPS, ulterior secretar general al Guvernului, Eugen Bejinariu (foto). In acest moment, cum gogoasa se umflase suficient, intervine Ioan Niculae. Nu inainte, insa, de a majora in doua randuri capitalul social al Casei de Pensii Private, acesta ajungand de la 7 la 90 de miliarde ROL. La 24.04.2003, magnatul forteaza cumpararea CONCORDIEI de catre ASIROM, la un pret supraevaluat, pentru a face pe plac in special premierului Nastase, de ale carui afaceri se ocupa Bittner. Iar gestul sau n-a ramas neremarcat, statul stergand o alta serie de datorii acumulate de Societatea Nationala "Tutunul Romanesc" SA si facandu-i cadou lui Niculae peste jumatate din actiunile acestei firme, asa cum am aratat in episoadele anterioare.
Delistarea interzisa
Pentru cumpararea prin metode obscure a actiunilor detinute de AVAS la ASIROM, dar si de la alti actionari descurajati in permanenta, Ioan Niculae
a mai recurs la o smecherie.
Vezi Doamne, Adunarea Generala a Actionarilor ar fi solicitat, in vara acestui an, delistarea actiunilor societatii de pe Bursa de Valori Bucuresti. In acest mod, actiunile deveneau mai putin atractive pentru eventualii cumparatori, putand fi achizitionate la preturi modice si fara concurenta de caracatita lui Niculae. Gasca magnatului a facut chiar si o propunere actionarilor care vor sa se retraga din societate: 0,3409 RON/actiune, in conditiile in care acestea se tranzactionau pe bursa la 0,6 RON/actiune. Din fericire pentru actionarii minoritari, Tribunalul Bucuresti a oprit delistarea ASIROM de pe Bursa de Valori Bucuresti, in continuare urmand sa se pronunte si Curtea de Apel.