Continua
inregistrarile
la Radio, la tv
si se intampla prima imprimare pe disc, la Eelectrecord.

Tot in 1968, impreuna cu Teatrul de Stat din Timisoara, Phoenix lucreaza la prima opera rock din Romania, intitulata OMUL 36:80, pe muzica lui Bordeianu si texele lui Victor ""Paulie"" Suvagau. In 1969, se inregistreaza pentru Televizune ""Lumina zorilor"" - unde este, pentru prima data in Romania, utilizat block flute - apoi ""Ulciorul"", ""Mama, mama"", ""Vant hain"". Tot in acel an, Phoenix apare intr-un show de televiziune impreuna cu Sideral si Olimpic a€™64. In toamna aceluiasi an are loc primul festival Pop organizat de Club A, clubul studentilor arhitecti. PHOENIX se prezinta cu un program de 80 de minute, prezentand o varianta a operei rock OMUL 35:80 si obtin Premiul pentru originalitate, intr-un festival in care Rosu si Negru a ""ras"" tot: Marele Premiu si patru diplome individuale. Pilu Stefanovici este inlocuit la tobe de Dorel Vintila Zaharia (ex- Cometele).

MONY EMIGREAZA. Urmeaza al doilea EP, cu patru piese originale, pe muzica lui Bordeianu & Covaci, cu texte semnate de Bordeianu (Nebunul cu ochii inchisi), Paulie Suvagau (Totusi sunt ca voi) si Victor Circu (""Floarea stancilor"", ""Ar vrea un eschimos""). Ambele EP- uri PHOENIX se vand ca painea calda, formatia timisoreana avand la nivel national cea mai puternica rezonanta in randul tinerilor.

In anul 1970 continua seria concertelor organizate de ARIA (Asociatia Romana de Impresariat Artistic), incasarile din doua show-uri sold-out de la Sala Sporturilor din Timisoara fiind varsate in contul sinistratilor inundatiilor din primavara. Fiind ""exemplul negativ nr. 1"" din Timisoara, lui Bordeianu i se aproba cu bucurie cererea de emigrare in Statele Unite, iar PHOENIX este in pragul destramarii. Bela Kamocsa si Dorel Vintila Zaharia parasesc si ei formatia. ""Cand a plecat Mony, pentru mine istoria Phoenix a luat sfarsit."" (Bela Kamocsa) Dupa plecarea lui Mony, cea mai iubita formatie din Timisoara isi inceteaza total activitatea, iar Covaci gandeste diferite variante de refacere.