Dupa ce nu a primit suplimentarea de fonduri care ii fusese promisa, artista a fost „sfatuita" sa-si tina gura daca mai vrea sa primeasca vreodata bani.

Intr-o scrisoare deschisa adresata primarului Adriean Videanu si sosita la redactie, tinara regizoare Theodora Herghelegiu denunta birocratia si neseriozitatea functionarilor de la Centrul de Proiecte Culturale al Primariei Capitalei (ArCub) si povesteste cum a fost amenintata ca nu va mai primi niciodata fonduri daca isi face publica pozitia.

La sfirsitul anului trecut, Herghelegiu a depus la acest oficiu o cerere de finantare pentru 20 de reprezentatii ale spectacolului „Noaptea araba", care urma sa fie pus in scena la Teatrul Foarte Mic. Angajata care a primit cererea i-a comunicat regizoarei ca regulile nu permit decit acordarea sumei necesare realizarii a 10 reprezentatii, insa, ulterior, celelalte 10 vor fi la rindul lor finantate imediat, pe baza unei cereri de suplimentare.

„Ne-ai suparat pe noi!"

In urma cu citeva saptamini, cind prima parte din proiect se apropia de sfirsit, Herghelegiu a aflat ca, din cauza unei schimbari de regulament, acordarea finantarii aditionale nu este posibila decit in luna februarie, cind se intruneste comisia care ia decizia. Conform noilor reguli propuse de ArCub si aprobate de Primarie, hotaririle cu privire la finantari se iau bianual. Contactata telefonic, Eliza Bercu, coordonator de proiecte la ArCub, a recunoscut ca ea a fost functionara care s-a ocupat de cazul Herghelegiu si a apreciat ca schimbarea regulamentului este benefica, fiindca, inainte, cind comisia se intilnea lunar, „era prea multa vinzoleala" la depunerea de proiecte.

Bercu ne-a declarat ca, atunci cind regizoarea a protestat, aratind ca ArCub nu isi tine promisiunea, a „sunat-o pe Theo, spunindu-i: «trebuie sa ai putina diplomatie, pentru ca ne-ai suparat pe noi»". Herghelegiu critica restructurarea de la ArCub, explicind ca o asteptare de sase luni pentru o noua transa de finantare este fatala spectacolelor de teatru independent.