Liderii republicilor separatiste din fosta URSS devin tot mai increzatori, profitind de sprijinul tot mai evident al Moscovei si de ambiguitatea diplomatica cu care Occidentul se confrunta in Kosovo.

Troica separatista - Serghei Bagapsh (Abhazia), Eduard Kokoiti (Osetia de Sud) si Igor Smirnov (Transnistria) - s-a reunit pentru a doua oara la Moscova, unde a fost primita de adjunctul ministrului rus de Externe, Grigori Karasin. Liderii au fost felicitati pentru rezultatele convingatoare ale referendumurilor pentru independenta, al carei scop ultim este integrarea in Federatia Rusa.

Intilnirea a stabilit conditiile impuse pentru reluarea negocierilor: acorduri pentru renuntarea la ostilitati, care insa implica recunoasterea existentei republicilor separatiste. Igor Smirnov a cerut incheierea unui acord prin care Chisinaul sa recunoasca dreptul republicii separatiste de a-si gestiona comertul exterior. Liderul osetin a cerut retragerea politistilor georgieni, vazuti ca „trupe de ocupatie" si mentinerea trupelor rusesti de mentinere a pacii, iar Bagapsh a avertizat ca „orice insarcinat trimis in Georgia nu va fi primit in Abhazia, indiferent din ce tara provine", o referire directa la vizita adjunctului secretarului de Stat american pentru afaceri europene, Matthew Bryza.

Mostre de diplomatie

Cei trei lideri s-au declarat „mindri sa fie cetateni ai Rusiei", Serghei Bagapsh adaugind ca „Moscova este adevarata capitala, indiferent ca unora le place sau nu", iar Eduard Kokoiti acuzind Georgia de separatism, pentru ca s-a retras din Uniunea Sovietica. Mai mult, separatistii au acuzat Chisinaul si Tbilisi de „fascism" si „genocid." Precedentul independentei provinciei Kosovo, mai mult „o discutie academica", nu are relevanta, atit timp cit independenta Transnistriei are validitate si referendumul din Serbia a respins ideea de independenta, a aratat Smirnov. Invitati la emisiunea interactiva „Judeca pentru tine", separatistii au obtinut sprijinul a 81% dintre telespectatori pentru afilierea celor trei republici la Federatia Rusa.