Producatorul de gaz a incheiat contracte cu firme conduse de directori ai Romgaz si patronate de rude ale liderilor Partidului Consevator.

Cele mai multe contracte atribuite in acest an de catre Romgaz pentru achizitia de produse, lucrari si servicii au fost cistigate de doua firme conduse de directori ai Romgaz sau de rude ale unor membri ai Partidului Conservator.

Astfel, potrivit unor surse oficiale citate de MEDIAFAX, una dintre cele doua firme este Aprov Medias. Printre membrii Consiliului de Administratie al acestei companii se regasesc directorul juridic al Romgaz, Francisc Antal, si directorul de exploatare si inmagazinare, Dumitru Rotar. Totodata, directorul financiar al Romgaz detine si calitatea de cenzor la Aprov. Compania in care directorii Romgaz sint administratori a cistigat, in primele noua luni ale anului, licitatii organizate de Romgaz in valoare de 11,7 milioane RON (3,3 milioane de euro), iar una dintre ele a fost cistigata in asociere cu o alta firma din Medias, Sutech, care incheiase, la rindul ei, alte cinci contracte cu Romgaz.

Interese conservatoare

Cealalta firma este Dafora, tot din Medias, detinuta de Gheorghe Calburean, a carui sotie, Livia Calburean, face parte din Consiliul National al Partidului Conservator.

Amintim ca Romgaz este unul dintre cei doi producatori romani de gaze naturale, este societate de stat, aflata in subordinea Ministerului Economiei, institutie condusa de conservatorul Codrut Seres.

Directorul Romgaz, Alexa Iakob (foto), stie de existenta acestor contracte cu firmele respective, dar, deocamdata, se abtine de la actiuni. „Stiu ca avem doi directori administratori la o firma cu care avem contract, sint directori importanti care nu se ocupa de achizitii si am dat ordin juristilor sa se verifice daca sint intr-o situatie de incompatibilitate. Daca sint, vom lua masurile impuse de lege. Contractul a fost oricum atribuit dupa o licitatie", spune Iakob.

„Nu stiu ce face sotia"

Referitor la cea de-a doua firma, directorul Romgaz afirma ca Dafora este un partener vechi al Romgaz si „nu am de unde sa stiu ce face sotia patronului".

La sfirsitul saptaminii trecute, Ministerul Economiei i-a suspendat temporar din functie pe directorii Romgaz si Electrica, pentru ca la cele doua societati se fac controale legate de achizitiile publice.