Premierul i-a convins pe austrieci sa contribuie la un fond din care sa fie suportata o parte din factura la gaze a populatiei, astfel ca preturile sa nu mai creasca pina la sfirsitul lui 2008.

Guvernul intentioneaza sa infiinteze un fond de ajutor social pentru consumatorii casnici de gaze la care compania OMV, actionarul majoritar al Petrom, ar urma sa contribuie financiar si din care ar urma ca o parte dintre facturile populatiei sa fie subventionate, a anuntat premierul Tariceanu, dupa intilnirea de ieri cu directorul OMV, Wolfgang Ruttenstorfer.

Tariceanu a spus ca, prin acest mecanism, preturile la gaze pentru populatie pot fi mentinute la nivelul actual pina la sfirsitul anului 2008. „Trebuie sa gasim cadrul legal pentru aceasta operatiune: cum merg banii de la companii la acest fond si cum merg banii de la acest fond pina la urma la consumatori, pentru ca sa asiguram mentinerea pretului la nivelul actual", a declarat premierul, care a precizat ca nu este vorba despre un varsamint din profit, dar nu a putut da detalii despre contributia la acest fond. Negocierile dintre statul roman si OMV pe marginea acestei probleme vor fi conduse de ministrul Finantelor si de cel al Economiei.

In ajun de CSAT

Declaratia lui Tariceanu are loc inaintea sedintei Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) de azi, convocata de Basescu. In aceasta sedinta urmeaza sa se discute situatia stocurilor pentru iarna, contractele de import ale combustibililor, efectele privatizarii sectorului energetic si, cel mai important, sa se analizeze contractul de privatizare a Petrom. Presedintele a cerut, saptamina trecuta, inghetarea tuturor privatizarilor din sectorul energetic. De aceea, sedinta de miine a CSAT poate schimba intreaga strategie de privatizare a distributiilor si productiei de electricitate si a Romgaz. „Miine (azi - n.red.) in CSAT vom analiza necesitatea unei noi politici energetice nationale. Decizia politica este luata: Romania trebuie sa-si reduca dependenta de importuri", a spus aseara presedintele Basescu. In chestiunea subventionarii de catre OMV-Petrom a facturilor, Basescu s-a declarat de acord cu acel „fond social", pentru ca „profiturile companiilor petroliere au fost facute intr-o conjunctura favorabila pentru companie si defavorabila pentru populatie". El a spus ca beneficiarii acelui fond ar trebui sa fie doar familiile care au fost afectate, nu Copos sau Patriciu.